Preşedinţii Bursei şi Rasdaq ameninţă cu demisiile

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 februarie 2005

O a treia oportunitate de lansare a pieţei noastre de capital este pe cale să se irosească în birocraţie, şi interpretări legislative obtuze, sub influenţa unor neînţelegeri în comunicarea dintre actorii pieţei şi autoritatea de reglementare, sub presiunea unor măsuri pripite ale CNVM, într-un climat de nesiguranţă iniţiat de declaraţiile nechibzuite şi lipsite de politeţe la adresa administratorilor celor cinci SIF-uri formulate de ministrul finanţelor Ionuţ Popescu şi sub perspectiva înzecirii impozitului pe cîştigurile din piaţa de capital.

Scăderea continuă a inflaţiei din ultimii ani a condus la reducerea ratei dobînzii bancare, tendinţă accentuată de politica monetară a Băncii Naţionale care a acceptat dobînda de intervenţie cu tot mai multă zgîrcenie. De aceea economiile s-au reorientat progresiv către instrumentele pieţei de capital, căutînd o valorificare superioară depozitelor bancare. Coincidenţa face ca, de doi ani, piaţa de capital să-şi fi propus o reorganizare pe direcţii strategice care să o repoziţioneze ca importanţă în Balcani, astfel că afluxul de clienţi a prins-o în momentul cel mai prielnic. De la o medie zilnică de un milion de dolari a valorii de tranzacţionare zilnice pe cele două pieţe - Bursă şi Rasdaq - acum piaţa a făcut saltul la 10-11 milioane de euro. Un număr de 2200 de conturi individuale noi s-au adăugat în totalul de zece mii.

Acest succes ar fi fost logic să fie încurajat de continuarea restructurării strategice a conceptului pieţei noastre de capital, între care o primă măsură prevede fuziunea Bursei cu piaţa Rasdaq, proces tărăgănat peste termenele stabilite, din pricina greoiului proces de modificare legislativă a statutului Bursei în societate pe acţiuni.

Dar, odată ce noua lege a fost în sfîrşit promulgată, fuziunea s-a izbit de temerea CNVM că patrimoniul Bursei ar reveni statului, întrucît legea nu prevede că ar rămîne la dispoziţia proprietarilor de fapt - societăţile de brokeraj care sînt membre ale Bursei.

Această dificultate apărută pe neaşteptate s-a suprapus peste iritarea brokerilor provocată de un regulament adaptat de CNVM (fără să-i fi consultat) care obliga prezentarea extraselor de cont ale investitorilor înaintea fiecărui ordin - o măsură care nu ţine seama de realitatea pieţei şi are darul să o blocheze, măsură la care CNVM a renunţat dîndu-şi seama de eroare în ultima clipă.

Săptămîna asta, ministrul finanţelor Ionuţ Popescu - un fost ziarist - a făcut declaraţii neceremonioase la adresa şefilor celor cinci SIF-uri, sugerînd că pragurile maximale de deţinere ale acţiunilor SIF-urilor ar putea fi desfiinţate iar şefii lor ar putea fi schimbaţi. Ceea ce a condus la suspendarea tranzacţionării lor la Bursă, pentru a lăsa investitorilor răgaz, ca să nu decidă sub impulsul emoţiilor. Sugestia înzecirii impozitului pe cîştigurile din piaţa de capital (sugestie furnizată de FMI sub preocuparea menţinerii deficitului bugetar în parametri, în condiţiile reducerii fiscalităţii prin adoptarea cotei unice de impozitare la 16%) a stîrnit nedumerire şi exasperare în piaţa de capital.

Trebuie să recunoaştem că piaţa a primit într-un răstimp extrem de scurt o serie de lovituri şi semnale negative, percepute ca fiind cu atît mai nedrepte, cu cît ele vin într-o perioadă de creştere şi după promisiuni electorale şi pe un program guvernamental care îi promiseseră condiţii faborabile dezvoltării.

Aceasta ar putea fi cea de a treia şansă de lansare irosită a pieţei noastre de capital, socotind că entuziasmul inaugurării Bursei în noiembrie 1995 ar fi fost prima (irosită într-o competiţie nedreaptă cu conceptul american antiproductiv al pieţei Rasdaq, inaugurată în octombrie 1996) şi că o a doua oportunitate a fost ratată în vara anului 1997, cînd entuziasmul investitorilor s-a dezumflat prin gafele politicienilor regimului CDR (dar şi datorită dificultăţilor tehnice prin care a trecut Rasdaq în toamna acelui an).

În acest context, a avut loc întrunirea de ieri a responsabililor pieţei de capital - parlamentari, comisari CNVM, reprezentanţii instituţiilor pieţei şi ai presei - întrunire organizată şi convocată operativ de Bursă, Rasdaq şi ANSVM, la Hotelul Crowne Plaza din Bucureşti.

Exasperaţi de dificultăţile numeroase şi neaşteptate ivite în faţa intenţiilor de dezvoltare a pieţei de capital, preşedintele Bursei - Sergiu Oprescu şi preşedintele Rasdaq - Siminel Andrei au ameninţat că demisionează din funcţii, ameninţare formulată ieri, la întrunirea responsabililor pieţei de capital - parlamentari, comisarii CNVM, reprezentanţii instituţiilor pieţei şi ai presei desfăşurată la Hotelul Crowne Plaza din Bucureşti, sub genericul "Piaţa de capital din România - o şansă de valorificat".

Reprezentanţii brokerilor au solicitat comisarilor CNVM să semneze un protocol de parteneriat prin care să evite situaţia adoptării unor măsuri reglementative disfuncţionale.

Septimiu Stoica, copre-şedinte al Comitetului comun de dez-voltare al celor două pieţe, a cerut să aibă loc consultarea brokerilor în cazul reglementărilor care le afec-tează activitatea, precizînd că societăţile de brokeraj nu se află în "subordinea CNVM" şi că raporturile dintre aceste entităţi ar trebui să aibă calităţi de parteneriat.

Preşedintele Bursei Sergiu Oprescu a precizat că avîntul pieţei îi aşază pe actorii ei într-o altă postură decît cea de pînă acum - ei nu mai solicită ajutorul autorităţilor, ci doar să nu fie obstrucţionaţi: "Ne aflăm la jumătatea unui salt şi nu solicităm decît să fim lăsaţi să folosim oportunitatea", a spus Oprescu.

Preşedintele Comisiei senatoriale Buget, Finanţe Varujan Vos-ganian a declarat că susţine emanciparea pieţei. Că urmăreşte finalizarea privatizării Bursei şi că, în acest caz, trebuie judecat simplu: întrucît statul nu are nici un ban în capitalul Bursei, nu are nici un ban de luat la privatizarea ei. Vosganian a mai spus că săptămîna următoare vor avea loc audierile şefilor SIF la Parlament pentru a gîndi problema plafonului deţinerii de acţiuni SIF, ţinînd cont de modul cum s-au constituit şi de rolul lor: "Urmărim ca SIF-urile să nu devină societăţi închise, ci să rămînă listate la Bursă", a spus senatorul.

Varujan Vosganian a repetat că este absolut necesar pieţei de capital să-şi asume şi să refacă "Programul de dezvoltare" pe care fosta guvernare nu l-a îndeplinit.

Preşedintele CNVM Gabriela Anghelache a agreat să semneze protocolul de parteneriat cu instituţiile pieţei (cu modificări în unele puncte concrete), precizînd, însă, că în piaţă apar situaţii generate de interese divergente ale actorilor pieţei, cazuri în care CNVM joacă rol de arbitru. "Desigur, sînt de acord că raporturile CNVM cu instituţiile pieţei trebuie să fie de consultare şi parteneriat, şi aşa şi sînt în pofida unor regretabile excepţii", a spus doamna Anghelache.

Comisarul Paul Miclăuş a întărit spusele preşedintelui CNVM, preci-zînd, însă, că intervenţiile comisarilor sînt făcute în nume propriu, iar nu în numele Comisiei. "Există vreun loc pe pămînt unde cel reglementat să fie fericit cu reglementările reglementatorului?!", s-a întrebat retoric domnul Miclăuş.

Un al treilea comisar, doamna Ileana Agalopol s-a declarat de acord cu semnarea protocolului de parteneriat, despre care domnul Siminel Andrei a precizat că nu are o valoare juridică, ci una morală de încurajare a pieţei.

Întrunirea de ieri este, de fapt, o premieră. Este întîia dată de la constituirea pieţei organizate în 1995, cînd brokerii au îndrăznit să adopte o poziţie critică, în public, faţă de autoritatea CNVM, deşi ar fi fost cazul să o facă de zeci de ori în anii care au trecut.

De ce acum? Pentru că, în primul rînd, s-a rupt complicitatea dintre CNVM şi brokeri care a stăruit pînă la arestarea preşedintelui CNVM de tristă amintire Boboc Ştefan, cel care a schingiuit interpretarea legii astfel încît să ofere brokerilor monopolul tranzacţionării valorilor mobiliare, transformîndu-i într-un soi de notari care cîştigă fără efort. În al doilea rînd, curajul brokerilor se trage din avîntul recent al pieţei care le creşte importanţa economică şi socială. În al treilea rînd, curajul vine din speranţa că viitorul afacerilor lor ar putea fi şi mai luminos şi mai bănos, dacă ar fi lăsaţi în pace, iar nu hărţuiţi. Şi în sfîrşit, curajul mai vine şi din politica favorabilă pieţei, declarată de noul regim. Dar, în această din urmă privinţă, au răsărit dubii că intenţiile noilor guvernanţi ar fi sincere.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb