Exasperaţi de dificultăţile numeroase şi neaşteptate ivite în faţa intenţiilor de dezvoltare a pieţei de capital, preşedintele Bursei - Sergiu Oprescu şi preşedintele Rasdaq - Siminel Andrei au ameninţat că demisionează din funcţii, ameninţare formulată ieri, la întrunirea responsabililor pieţei de capital - parlamentari, comisarii CNVM, reprezentanţii instituţiilor pieţei şi ai presei desfăşurată la Hotelul Crowne Plaza din Bucureşti, sub genericul "Piaţa de capital din România - o şansă de valorificat".
Reprezentanţii brokerilor au solicitat comisarilor CNVM să semneze un protocol de parteneriat prin care să evite situaţia adoptării unor măsuri reglementative disfuncţionale.
Septimiu Stoica, copre-şedinte al Comitetului comun de dez-voltare al celor două pieţe, a cerut să aibă loc consultarea brokerilor în cazul reglementărilor care le afec-tează activitatea, precizînd că societăţile de brokeraj nu se află în "subordinea CNVM" şi că raporturile dintre aceste entităţi ar trebui să aibă calităţi de parteneriat.
Preşedintele Bursei Sergiu Oprescu a precizat că avîntul pieţei îi aşază pe actorii ei într-o altă postură decît cea de pînă acum - ei nu mai solicită ajutorul autorităţilor, ci doar să nu fie obstrucţionaţi: "Ne aflăm la jumătatea unui salt şi nu solicităm decît să fim lăsaţi să folosim oportunitatea", a spus Oprescu.
Preşedintele Comisiei senatoriale Buget, Finanţe Varujan Vos-ganian a declarat că susţine emanciparea pieţei. Că urmăreşte finalizarea privatizării Bursei şi că, în acest caz, trebuie judecat simplu: întrucît statul nu are nici un ban în capitalul Bursei, nu are nici un ban de luat la privatizarea ei. Vosganian a mai spus că săptămîna următoare vor avea loc audierile şefilor SIF la Parlament pentru a gîndi problema plafonului deţinerii de acţiuni SIF, ţinînd cont de modul cum s-au constituit şi de rolul lor: "Urmărim ca SIF-urile să nu devină societăţi închise, ci să rămînă listate la Bursă", a spus senatorul.
Varujan Vosganian a repetat că este absolut necesar pieţei de capital să-şi asume şi să refacă "Programul de dezvoltare" pe care fosta guvernare nu l-a îndeplinit.
Preşedintele CNVM Gabriela Anghelache a agreat să semneze protocolul de parteneriat cu instituţiile pieţei (cu modificări în unele puncte concrete), precizînd, însă, că în piaţă apar situaţii generate de interese divergente ale actorilor pieţei, cazuri în care CNVM joacă rol de arbitru. "Desigur, sînt de acord că raporturile CNVM cu instituţiile pieţei trebuie să fie de consultare şi parteneriat, şi aşa şi sînt în pofida unor regretabile excepţii", a spus doamna Anghelache.
Comisarul Paul Miclăuş a întărit spusele preşedintelui CNVM, preci-zînd, însă, că intervenţiile comisarilor sînt făcute în nume propriu, iar nu în numele Comisiei. "Există vreun loc pe pămînt unde cel reglementat să fie fericit cu reglementările reglementatorului?!", s-a întrebat retoric domnul Miclăuş.
Un al treilea comisar, doamna Ileana Agalopol s-a declarat de acord cu semnarea protocolului de parteneriat, despre care domnul Siminel Andrei a precizat că nu are o valoare juridică, ci una morală de încurajare a pieţei.
Întrunirea de ieri este, de fapt, o premieră. Este întîia dată de la constituirea pieţei organizate în 1995, cînd brokerii au îndrăznit să adopte o poziţie critică, în public, faţă de autoritatea CNVM, deşi ar fi fost cazul să o facă de zeci de ori în anii care au trecut.
De ce acum? Pentru că, în primul rînd, s-a rupt complicitatea dintre CNVM şi brokeri care a stăruit pînă la arestarea preşedintelui CNVM de tristă amintire Boboc Ştefan, cel care a schingiuit interpretarea legii astfel încît să ofere brokerilor monopolul tranzacţionării valorilor mobiliare, transformîndu-i într-un soi de notari care cîştigă fără efort. În al doilea rînd, curajul brokerilor se trage din avîntul recent al pieţei care le creşte importanţa economică şi socială. În al treilea rînd, curajul vine din speranţa că viitorul afacerilor lor ar putea fi şi mai luminos şi mai bănos, dacă ar fi lăsaţi în pace, iar nu hărţuiţi. Şi în sfîrşit, curajul mai vine şi din politica favorabilă pieţei, declarată de noul regim. Dar, în această din urmă privinţă, au răsărit dubii că intenţiile noilor guvernanţi ar fi sincere.