Preţul boabelor de soia, la nivelul maxim al ultimelor zece săptămâni

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 decembrie 2013

La finele verii, în Statele Unite erau cultivate peste 31,2 milioane hectare cu soia, potrivit USDA.

La finele verii, în Statele Unite erau cultivate peste 31,2 milioane hectare cu soia, potrivit USDA.

În noiembrie, cotaţia acestei mărfi agricole a câştigat 5,5% la bursa americană

Cotaţia futures a boabelor de soia a urcat ieri, pe piaţa din Chicago, până la nivelul maxim al ultimelor zece săptămâni, pe fondul semnelor că cererea pentru producţia din SUA va rămâne solidă, chiar şi după ce China a anulat unele comenzi.

Preţul boabelor de soia cu livrare în ianuarie 2014 a crescut cu 0,5% la ora 07.31, la Chicago Board of Trade, ajungând la 13,4275 dolari/buşel (un buşel de soia = 27,2 kg). Anterior, cotaţia a fost de 13,46 dolari/buşel, cel mai ridicat nivel din 19 septembrie până în prezent. În luna noiembrie, preţul futures al boabelor de soia a câştigat 5,5% pe piaţa din SUA, acesta fiind primul avans din august până în prezent.

Dar de la începutul anului, preţul boabelor de soia s-a redus cu 4,7%, pe fondul estimărilor Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), potrivit cărora producţia mondială de profil va atinge recordul de 283,5 milioane de tone anul acesta, în baza recoltelor din America de Sud.

La finele anului trecut, banca germană "Commerzbank" AG estima că preţul boabelor de soia va fi de 13,50 dolari buşelul în ultimul trimestru din 2013, situaţia de pe piaţă fiind una relaxată, "deşi riscurile se menţin". Totodată, "Goldman Sachs" preconiza un nivel de 13,50 dolari buşelul pentru finele lui 2013, "Rabobank" Olanda - de 13 dolari/ buşel, iar "Société Générale" din Franţa - de 13,80 dolari/buşel.

Exportatorii de soia din SUA au raportat livrări de 360.000 de tone la data de 31 august, către cumpărători necunoscuţi, chiar dacă statul chinez a anulat comezi de 300.000 de tone, conform USDA. Administraţia americană mai arată că livările de soia ale SUA totalizau la 1 septembrie, când a început noul an agricol, 36,79 milioane de tone, respectiv 93% din totalul anticipat de USDA să fie exportat în plin sezon.

USDA preconizează că recolta de soia din SUA va ajunge la un record de 3,42 miliarde buşeli anul acesta, ceea ce va duce stocurile mondiale de profil la 74,1 milioane de tone. Nivelul stocurilor (maxim istoric) este cu 20% mai mare faţă de cantitatea înregistrată în anul anterior. Statele Unite nu au mai avut o producţie record de soia din 2009, când aceasta a totalizat 3,36 miliarde buşeli.

Exportatorii din SUA au vândut 1,4 milioane tone de soia în săptămâna încheiată în 2 noiembrie. Conform USDA, SUA - al doilea mare exportator mondial de soia - ar putea livra în exterior 39,5milioane de tone în anul agricol 2013-2014.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb