Cotaţia futures a cafelei Arabica şi-a continuat ieri creşterea, pe piaţa americană, înregistrând astfel cel mai important avans din ultimii cinci ani, pe fondul secetei din Brazilia - cel mai mare cultivator şi exportator mondial de profil.
Conform previziunilor Somar Meteorologia, vremea secetoasă din sud-estul Braziliei - regiunea principală de cultivare a cafelei - va persista până în 20 februarie. Prognoza arată că ploile aşteptate luna aceasta şi în martie nu vor fi suficiente ca să umple bazinele înainte să înceapă anotimpul secetos, în aprilie.
Preţul cafelei Arabica cu livrare în martie a crescut cu 5,9% ieri, la ora 09.33, la ICE Futures din New York, ajungând la 1,3255 dolari livra (o livră = aproximativ 500 de grame). Anterior, avansul a fost de aproape 7% - cel mai mare din ianuarie 2009.
La finele sesiunii bursiere din data de 31 ianuarie, cotaţia cafelei a atins 1,252 dolari livra, nivel cu 23% mai mare decât minimul de închidere consemnat în noiembrie anul trecut.
Săptămâna trecută, preţul cafelei a urcat cu 9,4% pe piaţa americană, creşterea fiind cea mai mare din septembrie 2012 până în prezent. În ianuarie, cotaţia a câştigat 13%, iar de la începutul anului, preţul cafelei a crescut cu 21%, acesta fiind cel mai bun început de an din 1997.
Conform datelor Bloomberg, tranzacţiile cu contracte futures pe cafea sunt de peste patru ori mai mari comparativ cu media ultimelor o sută de zile.
Datele Somar arată că Brazilia s-a confruntat cu cea mai caldă lună ianuarie din istorie şi cu cele mai puţine ploi pentru această perioadă din ultimii 20 de ani.
Analiştii subliniază că seceta din regiunea de cultivare a cafelei din Brazilia va aduce în continuare creşteri pe piaţa de profil.
În 2013, preţul cafelei a scăzut cu 23%. Declinul anual a fost al treilea consecutiv, iar perioada de scădere - cea mai lungă din 1993. Cursul negativ a fost generat de recoltele mari din Brazilia şi Columbia - al doilea mare cultivator mondial de cafea Arabica.
Conform Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), producţia globală de cafea va fi, anul acesta, mai mare decât cererea.
Cafeaua Arabica este cultivată în principal în America Latină.