Cotaţia cauciucului este în declin pe piaţa asiatică, în condiţiile în care cererea din domeniu este redusă de creşterea stocurilor de profil din China.
Preţul cauciucului cu livrare în septembrie a coborât cu 2,6% ieri, la Tokyo Commodity Exchange, atingând 266,9 yeni kilogramul (2.844 dolari tona). Nivelul este cu 20% mai mic decât vârful anului curent - 334 yeni/kg, consemnat în 6 februarie.
În perioada ianuarie - martie 2013, preţul cauciucului a pierdut 9,4 procente, la Tokyo, după două trimestre de creştere, iar analiştii estimează continuarea tendinţei de scădere în trimestrul al doilea.
Indonezia, Malaezia şi Thailanda, ţările care produc aproape 70% din cauciucul mondial, şi-au redus exporturile cu 300.000 de tone în semestrul încheiat în luna martie. Măsura a venit după ce, în august 2012, preţul futures al cauciucului a scăzut până la nivelul minim al ultimilor trei ani, pe piaţa din Tokyo: 205,6 yeni/kg. Oficialii din cele trei ţări se vor întruni la Phuket (Thailanda), în 10-12 aprilie, pentru discuţii privind noi măsuri menite să susţină preţul cauciucului, inclusiv extinderea reducerii exporturilor. Thailanda, cel mai mare producător şi exportator de cauciuc la nivel mondial, şi-a extins deja până la finele lunii mai restricţiile impuse pe livrările externe din domeniu.
De menţionat că stocurile de cauciuc din Qingdao, cel mai mare centru de livrări din China, au atins nivelul maxim istoric la 15 martie: 358.300 de tone. Stocurile de profil monitorizate de Shanghai Futures Exchange au ajuns la 117.696 tone, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani.
China este cel mai mare consumator mondial de profil, cu 34% din cererea mondială de cauciuc.
"Stocurile din China ar putea creşte în viitor, dat fiind că cererea nu a reuşit să se redreseze", afirmă Takaki Shigemoto, analist în cadrul JSC Corp. din Tokyo.
Conform specialiştilor, cererea de cauciuc din China ar putea rămâne neschimbată anul acesta.