Preţul cuprului ar putea să scadă în această săptămînă

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 februarie 2006

Preţul cuprului ar putea să scadă în această săptămînă, dat fiind că investitorii şi-au redus deţinerile în materie, pe fondul previziunilor potrivit cărora producţia va fi la nivelul cererii în 2006, după trei ani de criză. Juan Villarzu, directorul executiv al companiei "Codelco" din Chile, cel mai mare producător mondial de cupru, preconiza, la finele săptămînii trecute, că ascensiunea preţului cuprului se apropie de final. Cotaţiile acestui metal s-au triplat de la începutul anului 2003 pînă în prezent.

"Cuprul şi alte metale de bază au atins niveluri record, din punct de vedere al preţului, în acest ciclu economic", consideră Mark Lewon, vicepreşedintele departamentului de operaţiuni din cadrul "Utah Metal Works" Inc., societate de brokeraj din Salt Lake City. Acesta subliniază că, acum, stocurile încep să crească.

Un sondaj realizat de agenţia Bloomberg arată că patru din cei nouă traderi, analişti şi inves-titori chestionaţi în perioada 16-17 februarie, anticipau că preţul cuprului va creşte, trei - că va scădea, iar doi - că acesta va suferi modificări nesemnificative.

Săptămîna trecută, preţul cuprului cu livrare peste trei luni a scăzut cu 0,6% la London Metal Exchange (LME), încheind intervalul cu 4.808 dolari pe tona metrică. Faţă de nivelul maxim atins la data de 7 februarie, respectiv 5.100 dolari/tonă, preţul s-a micşorat cu peste 3%. La divizia Comex a Bursei de Mărfuri de la New York, cuprul cu livrare în martie a pierdut 1,1%, fiind tranzacţionat la 2,201 dolari/livră. La Shanghai Futures Exchange, cuprul cu livrare în mai a pierdut 5,3%, fiind cotat la 45.610 yuani (5.667 dolari) pe tonă.

În acest an, producţia de cupru va depăşi cererea cu 200.000 de tone, fapt care va determina ca preţurile să intre pe un "făgaş normal", după cum susţine Juan Villarzu. Totodată, specialiştii băncii americane "Citigroup" Inc. preconizează un surplus de 457.000 de tone pentru anul în curs.

Anul trecut, preţul cuprului a urcat cu 40%, la LME, în condiţiile în care cererea a depăşit producţia cu 241.000 de tone, potrivit cifrelor "Citigroup".

Analiştii arată că cererea ar putea fi mai redusă în China, cel mai mare utilizator mondial de cupru. Acest stat a importat 87.023 de tone de cupru în luna ianuarie, cu 31% mai puţin decît în anul anterior. În plus, consumul mondial de profil a scăzut cu 1,5% în primele 11 luni ale lui 2005.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb