Preţul futures al euro a coborât din nou sub 1,10 USD

S. N.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 26 mai 2015

Aşa cum anticipam, şedinţa de tranzacţionare de luni de pe piaţa Sibex a fost influenţată negativ de faptul că tranzacţionarea pe pieţele Frankfurt Stock Exchange, NYSE şi Nasdaq a fost suspendată în prima zi a săptămânii, datorită sărbătoririi zilei eroilor (Memorial Day) în SUA şi a Zilei Sfântului Spirit (Whit Monday) în Germania. Ca urmare, după jumătate de şedinţă, nivelul de lichiditate de la bursa sibiană era unul mai mult decât modest: 12 contracte cu o valoare de numai 106.445 lei. În aceste condiţii, pe piaţa Sibex au fost suspendate de la tranzacţionare de la ora 10.00 contractele futures DEADD, DEBAY, DEBMW, DEDBK, DEEON cu scadenţele iunie 2015 şi septembrie 2015 şi începând cu ora 16:30 contractele futures USAPL, USFCB, USGGL, USMCD si USVSA cu scadenţele iunie 2015 şi septembrie 2015. Cu toate acestea, lipsa acestor produse nu s-a resimţit în statistici, deoarece ele se tranzacţionează sporadic sau deloc. Mai important a fost însă faptul că puţinii participanţi activi au fost lipsiţi de reperele de pe pieţele menţionate, raportat la speculaţiile pe cursul euro/dolar şi cotaţia Dow Jones.

Raportat la produse, datele la ora 17.00 indicau 7 contracte euro/dolar pe scadenţa iunie. Cotaţia unui euro era estimată la 1,0975 dolari, în minus cu 0,70% faţă de preţul special pentru deschiderea şedinţei de tranzacţionare (1), stabilit de ATHEX Clear la 1,1052 USD şi cu 0,54% comparativ cu cotaţia de la închiderea de vinerea trecută. Şi pe pieţele externe dolarul a rămas "ferm" pe poziţii în faţa yenului şi euro, pe fondul reîn-noirii îngrijorărilor cu privire la Grecia, dar şi ca urmare a declaraţiilor de la finalul săptămânii trecute ale Preşedintei Băncii Centrale Americane, Janet Yellen, care a declarat că se aşteaptă în continuare la creşterea graduală a ratei de dobândă. Euro s-a depreciat după ce liderii politici greci au declarat că ţara lor nu va efectua rambursarea către Fondul Monetar Internaţional programată în iunie.

Se mai înregistrau şi 5 contracte OILSC 15G, cotaţia barilului de petrol pe scadenţa iulie fiind estimată la 59,31 USD, cu 0,5 dolari în minus faţă de "start of day price" (59,31 USD).

În ceea ce priveşte derivatul pe Dow Jones, până la ora menţionată nu se înregistrase nicio tranzacţie.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare.

Notă: Articol realizat conform datelor din piaţa Sibex de la ora 17.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb