Preţul de referinţă al gazelor naturale a crescut ieri, pe piaţa din Europa, pe fondul nervozităţii create de scurta rebeliune ce a avut loc la finele săptămânii trecute în Rusia - situaţie care a alimentat temerile legate de aprovizionarea pe o piaţă deja volatilă, conform Bloomberg.
În jurul orei 09.25, la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna iulie urcase cu 13%, la 36,80 euro pentru un Megawatt-oră. Ulterior, preţul a mai pierdut teren, ajungând la 33,27 euro/Megawatt-oră (+2,4% faţă de sesiunea anterioară).
În luna iunie, preţul gazelor naturale în Europa a crescut cu peste 30%, în condiţiile în care opririle prelungite de producţie în Norvegia au contracarat cererea redusă. Fluctuaţiile de preţ s-au agravat luna aceasta, iar rebeliunea armată care a avut loc în week-end în Rusia va perturba şi mai mult pieţele, notează sursa citată.
"Riscurile geopolitice din Rusia sunt acum semnificativ mai mari decât înainte de week-end", susţine Tom Marzec-Manser, analist la ICIS Londra, adăugând: "Incertitudinea cu privire la ceea ce ar putea să se întâmple în săptămânile următoare în interiorul Rusiei, mai degrabă decât situaţia din Ucraina este ceea ce alimentează cotaţiile gazelor".
Chiar dacă Europa şi-a redus în mod semnificativ dependenţa de gazele ruseşti livrate prin conducte, Moscova rămâne un mare furnizor de gaze lichefiate. De asemenea, continentul european obţine cantităţi mari de gaze lichefiate din partea altor producători, precum SUA, iar acest tip de combustibil a jucat un rol crucial în asigurarea aprovizionării în timpul crizei energetice.
Există şi alţi factori care creează noi presiuni pe piaţă, potrivit Bloomberg. Livrările de gaze naturale din Norvegia rămân limitate, în condiţiile în care se efectuează lucrări de mentenanţă la mai multe facilităţi.
Dar, în Rusia, există semnale că situaţia începe să se calmeze. Autorităţile de la Moscova au ridicat regimul contra-terorist introdus sâmbătă, iar Bursa de Valori de la Moscova operează în mod normal.
"Per total, la fel ca pentru alte materii prime concentrate pe Rusia, pentru moment, impactul este limitat", spune Ole Sloth Hansen, analist la Saxo Bank A/S.
• Importurile de gaze lichefiate ale Europei le-au depăşit pe cele de gaze naturale prin conducte, în 2022
Pentru prima dată în istorie, importurile de gaze lichefiate ale Europei le-au depăşit anul trecut pe cele de gaze naturale prin conducte, arată datele publicate de Energy Institute, conform Bloomberg.
Potrivit acestui institut cu sediul la Londra, importurile de gaze naturale prin conducte ale Europei s-au situat anul trecut la aproximativ 151 de miliarde de metri cubi, comparativ cu 232 miliarde metri cubi în 2021. Scăderea cu 35% a importurilor de gaze naturale prin conducte, de la un an la altul, contrastează cu creşterea importurilor de gaze lichefiate până la 170 de miliarde metri cubi în 2022, de la 108 miliarde metri cubi în 2021, notează Agerpres.
Această modificare semnalează faptul că Europa şi-a reconfigurat rapid infrastructura energetică, în timp ce a rupt legăturile cu Rusia după invadarea Ucrainei. Inversarea este cu atât mai semnificativă cu cât producţia mondială de gaze a rămas relativ constantă în 2022, comparativ cu situaţia din 2021, arată un raport anual al Energy Institute cu privire la energia mondială.
Europa a fost o piaţă de tip premium, ceea ce a ajutat la atragerea unor cantităţi mai mari de gaze lichefiate în porturile europene, şi a acoperit golul lăsat de diminuarea livrărilor de gaze ruseşti prin conducte. Modificarea a dus la preţuri record şi la volatilitate pe pieţele de gaze, precum şi la o inflaţie persistentă pe continentul european, diminuând activitatea industrială în contextul unei încetiniri economice.
Războiul din Ucraina a răsturnat "presupunerile cu privire la aprovizionare la nivel mondial", spune Nick Wayth, director la Energy Institute, menţionând: "Aceste modificări au precipitat o criză a preţurilor şi presiuni profunde asupra costului vieţii în multe economii".
Pe parcursul anului trecut, statele europene s-au mişcat rapid şi au construit mai multe terminale pentru importul de gaze naturale, iar Germania, prima economie europeană, s-a alăturat pentru prima dată clubului importatorilor de gaze lichefiate. Companiile de utilităţi din regiune au semnat acorduri pentru a aduce mai multe gaze lichefiate de la producători precum SUA, şi în plus, a avut loc şi o tranziţie spre surse regenerabile, precum energie eoliană şi fotovoltaică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2023, 07:33)
pe scurt = razboiul din ucraina se duce pe mai multe planuri = pe front , prin propaganda din presa si economic
dpdv economic = americanii au cucerit piata europeana si i-au scos pe rusi afara
singura problema pentru europa este ca pretul gazului din SUA este mai mare decit pretul gazului din rusia
pentru asta s-a inventat propaganda = da , este mai scump dar este mai sanatos ca vine de la prieteni si nu de la dusmani
asa ca santem bombardati zilnic cu propaganda care ne spune cat de rai sint rusii si cat de buni sant americanii = dar mai scumpi evident .
pacat ca articolul nu are curajul sa ne spuna si diferentele de pret ( rusesc versus american )
sau macar diferentele de pret dintre gazul din sua si cat costa cand acelasi gaz este vandut in europa
daca am vedea cat castiga americanii din vanzarea gazului in europa am intelege mai bine de ce americanii se implica atat de mult in "eliberarea europei" de preturile ieftine ale gazului din alte tari .
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2023, 11:42)
Dar parca era embargou pe energia din Rusia, sau numai pentru colonii?
2.1. Pentru naivii care si au vandut toata compania de (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2023, 14:11)
Si anul trecut ANRM le au mai prelungit licenta la scamatorii care anunta ca de fapt iau in posesie alte si alte zacaminte ,fata de ce li s a dat pomana in 2000 ! In afara de tiflele consecutive de la acei ...cumparatori ,pt romani mai vin pachete alimentare si de produse igienice ,in compensare !
3. la noi e dublu pretul la gaz
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2023, 11:50)
pe site-ul ANRE oferta de gaz pentru persoane fizice este la pret dublu fata de hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam
4. Scaderea care era trimbitata acum 2 luni era numai
(mesaj trimis de Popa L în data de 27.06.2023, 14:24)
Scaderea care era trimbitata acum 2 luni era numai pt ca sa poata cere retragerea subventiilor pt populatie !
Si imediat vine o alta crestere mare la pretul energiei care trece automat in facturi ca ...uite sunt fluctuatii de pret la gaz natural si Europa trebuie sa importe gaz lichefiat oricat de scump ,ca sa nu resimta remuscari si admonestari privind pozitionarea morala fata de conflictul din Ucraina . Aceste obligatii pe care liderii europeni le au acceptat sa le platim noi sunt sursa hiperinflatiei actuale , inflatia e totdeauna foarte mare cand se da drumul preturilor administrate !Legat de acele demonizari din presa anglo saxona (inca din timpul lui Trump !) despre vina politica de a importa gaz metan si produse petroliere de la rusi : pur si simplu era aproape ,mai rentabil si mult mai avantajos ca pret si nu trebuie sa se ataseze valori politice simplei furnizari de materii prime ! Asa avea sens economic ,si americanii cand fac dealuri avantajoase pentru ei ,le fac tot functie de distanta ,de posibilitatea de transport ieftin (prin conducte) si de randamentul si amortizarea investitiilor .
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.06.2023, 14:56)
Nu va mai agitati, pretul fluctueaza.
Traderii deabia asteapta ceva noutati, sa miste pretul sus-jos.
Se mai poate numi specula!