Preţul gazelor din Europa a crescut cu 20% pe fondul problemelor de producţie din SUA

M.G.
Ziarul BURSA #Materii Prime #Energie / 15 iunie 2022

Preţul gazelor din Europa a crescut cu 20% pe fondul problemelor de producţie din SUA

Preţul de referinţă al gazelor naturale din Europa (TTF) a crescut cu 15-20%, ieri, după ce compania Freeport LNG Development a anunţat că facilitatea sa de lichefiere din Texas, care a suferit miercurea trecută o explozie la una din instalaţii, va reporni "parţial" operaţiunile în termen de 90 de zile. Instalaţia de lichefiere din Texas a companiei reprezintă circa 20% din capacitatea Statelor Unite de procesare a gazelor naturale de şist şi în acelaşi timp este una din principalele surse de aprovizionare cu gaze naturale lichefiate ale Europei.

Pe lângă anunţul privind repornirea parţială, Freeport LNG a mai spus că operaţiunile complete nu vor fi reluate decât tocmai în "finalul lui 2022". În consecinţă, pe lângă creşterea preţului din Europa - care se confruntă cu o scădere intenţionată a aprovizionării cu gaz rusesc în urma războiului -, preţul gazelor lichefiate din întreaga lume a crescut. Pe pieţele din Statele Unite, preţul LNG a scăzut cu 17% după câteva minute de la anunţul companiei.

O instalaţie de la facilitatea de procesare din Texas a Freeport LNG a explodat miercurea trecută, compania anunţând iniţial că va reîncepe operaţiunile în doar trei săptămâni.

"Lumea se confruntă deja cu sisteme de producţie de ţiţei, gaze şi cărbune care funcţionează la capacitate sau foarte aproape de maximumul capacităţii, ceea ce înseamnă că nu există nicio marjă de eroare. Orice problemă va avea un impact supradimensionat. Cărbunele şi gazul sunt deja acolo, iar ţiţeiul se apropie vertiginos (de acest punct al atingerii capacităţii). Cu foarte puţină capacitate în rezervă, care este cea mai bună cale de urmat? Ori să o foloseşti acum pe toată, într-un efort de a menţine preţurile, ori să păstrezi nişte praf de puşcă, costul fiind preţurile mai mari, în ideea de a putea răspunde la o criză sau situaţie de urgenţă", comentează situaţia pe Twitter Javier Blas, corespondentul principal al Bloomberg pe sectorul energetic.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. dar nenorocitii din vest ne pun sa cumparam terminale de gazeificare a gazului condensat,sa platim bani in plus pt prostia unor strategi ai ue execrabili!

    din moment ce Ru incaseaza sume mai mari pe petrol si gaze,noi platim mai mult gaz si motorina,trebuie sa te trezesti din mahmureala si sa judeci ce e de facut! 

    e treaba fostului URSS cum s-a impartit in Rusia,Ua,Belarus,etc,treaba noastra e sa ne fie bine noua,sa avem o industrie cat mai competitiva ,ca e concurenta acerba pe piata cu asiaticii! 

    daca nu dadeau armament ua,treburile erau rezolvate,Dombasul isi vedea stapanul,distrugeri mai mici!

    asa cu mii de obuziere vor ramane ruine ca la Stalingrad,iar daca ajutorul cu arme este prea mare,vom vedea Hirosima 2! 

    1. Daca stateau linistiti acum russii erau la Atlantic si se gandeau sa se dea cu barca asa cu mii de obuziere inca se chinuie sa arate cine e seful la ruinele din estul Ucrainei

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb