Preţul grâului urcă din nou

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 3 august 2023

Preţul grâului urcă din nou

Rusia a atacat cu drone o facilitate portuară din regiunea Odesa

Cotaţia futures a grâului a înregistrat o nouă creştere ieri, pe pieţele externe, după ce autorităţile ucrainene au anunţat că Rusia a atacat cu drone o facilitate portuară din regiunea Odesa. Incidentul a venit după alte atacuri anterioare care au ca scop limitarea exporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră şi Dunăre, conform Bloomberg.

În acest context, preţul grâului cu livrare în luna septembrie a urcat cu 1,1% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 6,59 dolari/buşel la ora locală 07.52, iar preţul porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,4%, la 5,09 dolari/buşel.

Comandamentul operaţional "Sud" al Forţelor Armate ale Ucrainei a informat că un atac masiv cu drone Shahed-136 a avut loc, în noaptea de marţi spre miercuri, asupra portului Izmail din regiunea ucraineană Odesa.

În urma atacului nu au fost raportate victime, potrivit guvernatorul regiunii Odesa, Oleh Kiper.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat: "Teroriştii ruşi au atacat încă o dată porturile, cerealele, securitatea alimentară globală".

Rusia atacă frecvent infrastructura agricolă şi portuară ucraineană. Săptămâna trecută, Rusia a atacat portul Reni de la Dunăre, iar cotaţiile grâului au crescut cu limita maximă admisă într-o singură sesiune bursieră.

Amintim că, recent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat că preţul global al cerealelor ar putea creşte cu 10 -15% după ce Rusia s-a retras din acordul internaţional care îi permitea Ucrainei să îşi exporte în siguranţă cerealele prin porturile sale de la Marea Neagră.

Pierre-Olivier Gourinchas, economist-şef în cadrul FMI, a precizat citat de Bloomberg: "Este foarte clar că iniţiativa privind transportul cerealelor prin Marea Neagră a fost esenţială anul trecut în asigurarea aprovizionării din Ucraina, reducând presiunile asupra preţurilor alimentelor. Suspendarea sa va pune, probabil, presiune în creştere asupra preţurilor".

Luna trecută, Rusia a decis să nu mai fie parte în acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră. Înţelegerea, încheiată în iulie 2022, cu medierea ONU şi a Turciei, i-a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, în ciuda războiului, pentru a atenua o criză alimentară globală. Acordul a fost prelungit de mai multe ori, însă a expirat la data de 17 iulie, iar Moscova a decis să nu-l mai prelungească. Anterior, autorităţile ruse au avertizat că nu mai sunt îndeplinite condiţiile pentru o nouă prelungire. Moscova a reclamat în mai multe rânduri că exporturile de cereale şi îngrăşăminte ruseşti întâmpină obstacole, deşi nu sunt supuse direct sancţiunilor occidentale. Rusia a lansat mai multe cereri despre care susţine că nu au fost soluţionate.

În noul context, Ucraina continuă să exploreze rute alternative pentru exporturile sale de cereale. Kievul a ajuns la un acord cu Croaţia ca să poată să îşi exporte cerealele prin porturile croate de la Marea Adriatică, după cum a informat recent Ministerul ucrainean de Externe.

La rândul său, România intenţionează să extindă una dintre principalele rute de tranzit pentru cerealele din Ucraina.

După retragerea Rusiei din acord, analiştii au anticipat că Ucraina va fi nevoită să îşi exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate.

Preşedintele Vladimir Putin a vorbit recent prin telefon cu omologul său turc, Tayyip Erdogan, în condiţiile în care acordul privind exportul de cereale din Ucraina a fost mediat de ONU şi Ankara. Potrivit Kremlinului, citat de Reuters, Putin a reiterat condiţia Rusiei pentru revenirea în acord: să fie implementat un acord paralel care să îmbunătăţească condiţiile pentru propriile exporturi de alimente şi îngrăşăminte. Aceste exporturi sunt deja scutite de sancţiuni, pe care Occidentul spune că Moscova îşi propune să le submineze prin ameninţarea aprovizionării globale cu alimente.

Naţiunile Unite au avertizat cu privire la o potenţială criză alimentară şi foamete în cele mai sărace ţări ale lumii, ca urmare a deciziei Rusiei de a abandona acordul intermediat de ONU şi Turcia.

-----------------------

Oficialii ucraineni au informat că Moscova a lovit 26 de instalaţii portuare, cinci nave civile şi 180.000 de tone de cereale în nouă zile de atacuri care au avut loc de la retragerea Rusiei din acordul privind exportul de cereale.

-----------------------

Săptămâna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, în faţa liderilor africani prezenţi la summitul Rusia-Africa, desfăşurat la Sankt Petersburg, că ţara sa va trimite lunile viitoare, gratuit, până la 50.000 de tone de cereale în şase ţări africane. Oficialul rus a precizat: "Vom putea să asigurăm livrări gratuite de 25.000 - 50.000 de tone de cereale către Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană şi Eritreea".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Foarte bine!

    Prețul alimentelor și a energiei va creste oricum pana se forțează războiul,

    unii castiga enorm, alții pierd ca fraierii 

    1. deci 0,75 lei/kg, cum a stabilit CJI Olt?

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb