Preţul petrolului a afectat şi companiile româneşti din domeniu

Cristina Alexandru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 ianuarie 2008

Tulburările de pe pieţele internaţionale de mărfuri şi situaţia macroeconomică la nivel mondial au determinat o creştere destul de semnificativă a preţului petrolului, fapt ce a modificat substanţial rezultatele financiare ale companiilor petroliere româneşti şi, în consecinţă, percepţia inves-titorilor asupra acţiunilor acestora.

Marius Mureşan, director general adjunct al STK Financial SAI, consideră că piaţa este nedecisă în privinţa companiei Petrom (simbol SNP): "De circa 2 ani nu exis-ta un trend clar pe această firmă. Este o situaţie datorată faptului că asistam la Petrom la o scădere în 2007 faţă de 2006 atât a profitului, cât şi (ciudat!) a cifrei de afaceri în condiţiile în care creşterea preţului petrolului ar fi trebuit să fie un moment favorabil".

Pe de altă parte, domnul Mureşan crede că Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) încă nu reuşeşte să convingă inves-titorii în ceea ce priveşte potenţialul afacerii, rămânând pe pierdere la nouă luni în 2007. Cu toate acestea, schimbarea de acţionariat ar putea îmbunătăţi poziţia financiară a firmei (refinanţarea obligaţiunilor scadente în 2010 sau chiar plata lor prin aport de capital) şi ar putea aduce un plus afacerii prin asigurarea materiei prime.

Alte companii (utilaj petrolier, servicii de sondă etc: Rompetrol Well Services - PTR, Mecanpetrol - MEGY, Prospecţiuni - PRSN ) au beneficiat de creşterea preţului petrolului. Dacă trendul preţului la petrol se va menţine şi în 2008, va fi un an bun atât pentru ele, cât şi pentru acţionarii lor, este de părere Marius Mureşan.

Mihaela Bozan, consilier economist în departamentul de administrare a riscurilor al SSIF Carpatica Invest, consideră că nu se poate vorbi de o evoluţie spectaculoasă a sectorului petrolier în anul 2007, iar Paul Brendea, analist financiar la SSIF Prime Transaction observă faptul că cele două companii petroliere de pe BVB au evoluat în sensuri diferite: preţul acţiunilor RRC a crescut cu pes-te 22% în timp ce titlurile SNP înregistrează o depreciere de 11,5%.

"De ce au evoluat divergent este greu de zis. SNP a intrat într-un con de umbră, rezultatele financiare au fost puţin sub aşteptări (creşterea preţului ţiţeiului se aştepta să antreneze şi profiturile companiei), în timp ce la RRC a avut loc un salt important odată cu preluarea controlului de către KazMunaiGaz", mai este de părere domnia sa.

Şi Radu Popescu-Buzeu, şeful departamentului de analiză al SSIF KD Capital Management, pune evoluţia negativă din 2007 pe baza rezultatelor financiare: "ambele sunt atinse de creşterea preţului petrolului deoarece amândouă importă petrol. Rompetrol nu deţine surse de petrol, iar pentru SNP resursele interne nu acoperă decât Petrobrazi-ul, Arpechim lucrând cu ţiţei importat. Aşadar, SNP a prezentat la 9 luni profit cu 20% mai mic şi cifra de afaceri cu 10% mai redusă. La RRC, în aceeaşi periodă, cifra de afaceri s-a redus cu 5%, iar pierderea a crescut cu 50%".

În opinia domniei sale, ştirile interesante au venit mai ales de la Rompetrol, care a fost preluată de grupul petrolier de stat din Kazakstan (KMG). "Nu credem că acest lucru în sine va aduce o situaţie mai bună la RRC, deoa-rece managementul rămâne acelaşi şi nu se pune problema de livrare de petrol la un preţ mai redus. Ce ne interesează însă este dorinţa RRC de a construi un nou terminal petrolier la Midia. Acest lucru presupune că noul acţionar majoritar mizează pe un volum mult mai mare de activitate la Petromidia şi, în plus, ar putea duce la reducerea costurilor", mai consideră domnul Popescu-Buzeu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb