Cotaţiile petroliere au urcat, la finele săptămînii trecute, pînă la 40 de dolari/baril, nivel care nu a mai fost înregistrat decît în timpul invaziei irakiene în Kuweit (1990). Pe piaţa ţiţeiului s-a făcut simţită din ce în ce mai mult teama de imposibilitatea acoperirii cererii de benzină în SUA, pe perioada concediilor, dar şi de apariţia disfuncţionalităţilor în aprovizionarea cu petrol din Orientul Mijlociu, din cauza violenţelor continue care au loc în regiune. "Un preţ de 40 de dolari pentru barilul de petrol va afecta creşterea economică şi, eventual, cererea", spun analiştii, subliniind că, pe termen scurt, acest preţ va aduce beneficii companiilor din domeniu, însă pe termen lung, el nu poate să fie benefic pentru nimeni. Pe de altă parte, unele ramuri industriale suferă, deja, de pe urma creşterii costurilor alocate combustibililor (transportul aerian, rutier etc.). Pentru aceste societăţi, fiecare dolar plătit în plus pentru combustibil atrage micşorarea veniturilor.
La Bursa din New York, petrolul a încheiat săptămîna trecută cu un preţ de 39,93 dolari/baril, în creştere cu 56 de cenţi (1,4%).
În cursul şedinţei de vineri, contractele futures pentru ţiţeiul brut au ajuns chiar la 40 de dolari/baril, cotaţie care nu a mai fost atinsă decît la data de 12 octombrie 1990. Săptămîna trecută, preţul ţiţeiului a crescut cu 6,8%, iar faţă de perioada similară a anului trecut, acesta a cîştigat 52 de procente.
Pe piaţa din Londra, preţul petrolului a sporit cu 47 de cenţi (1,3%), încheind săptămîna cu 37 dolari/baril. Şi această cotaţie este cea mai ridicată de după 12 octombrie 1990.
În asemenea condiţii, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ia în calcul posibilitatea creşterii cotelor sale de producţie, care tocmai au fost reduse cu 4%, la data de 1 aprilie.