Cotaţia futures a porumbului a scăzut cu aproape 1% ieri, pe piaţa americană, ajungând la nivelul minim al ultimelor şapte săptămâni, în condiţiile în care prognozele meteo care anticipează ploi au redus temerile legate de reducerea semnificativă a producţiei - din cauza vremii secetoase recente.
Conform Reuters, şi preţul boabelor de soia a scăzut ieri, pentru prima oară în ultimele patru sesiuni bursiere.
Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie a coborât cu 0,8% la ora 07.59, la Chicago Board Of Trade (CBOT), ajungând la 3,627 dolari buşelul (un buşel de porumb = 25,4 kilograme). Nivelul este cel mai redus nivel de după 27 iunie.
Phin Ziebell, economist în cadrul National Australia Bank, a declarat: "Condiţiile climatice din SUA s-au îmbunătăţit şi orice ameninţare ar exista pentru unele culturi, aceasta a fost reflectată deja în preţul porumbului".
Analiştii spun că prognozele meteo arată ploi în regiunea Midwest, unde sunt culturi de porumb şi soia, însă mai există incertitudini cu privire la aria ploilor, mai precis dacă acestea vor ajunge în toate zonele afectate de condiţiile severe de secetă de la începutul verii.
Amintim că, în luna iulie, preţul futures al porumbului a scăzut cu aproape 3% la Chicago Board of Trade, din cauza ofertei mari de pe piaţa de profil, însă declinul a fost o surpriză pentru fondurile speculative, care anticipau câştiguri din plasamentele în această materie primă agricolă.
Producţia de porumb a Braziliei - al doilea mare exportator de profil la nivel mondial, este estimată să crească cu 45% în anul agricol 2016-2017, faţă de anul anterior, la recordul de 97 de milioane de tone, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA (USDA).
Livrările de porumb din Brazilia cresc, în mod normal, în această perioadă din an, iar aşteptările de export sunt la cel mai ridicat nivel din istorie.
Conform USDA, producţia de porumb din SUA va fi de 14,2 miliarde de buşeli (circa 360 de milioane de tone) anul acesta, cu 7% mai mică faţă de anul trecut. Dar, deşi exporturile de porumb din Brazilia sunt în creştere, estimările arată că SUA vor rămâne cel mai mare furnizor mondial de profil.
Cultivatorii din SUA vor colecta recolta viitoare de porumb între lunile septembrie şi noiembrie.