Preţul zahărului ar putea ajunge la nivelul maxim al ultimilor 24 de ani

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 17 ianuarie 2006

În 2006, Brazilia, cel mai mare exportator mondial de profil, preferă să folosească mare parte din recolta de trestie de zahăr la producţia de etanol

Preţul zahărului ar putea să crească, în 2006, pînă la nivelul maxim al ultimilor 24 de ani, în condiţiile în care Brazilia, cel mai mare producător mondial de profil, va utiliza mare parte din recolta sa de trestie de zahăr pentru fabricarea de combustibili auto (etanol). Pe de altă parte, cererea pentru zahăr se redresează pe piaţa americană, astfel că există încă un motiv pentru ascensiunea preţurilor.

Cotaţia zahărului brut va consemna o medie de 14,74 cenţi/livră la New York Board of Trade în acest an, faţă de 10,03 cenţi/livră în 2005, potrivit unui sondaj realizat de agenţia Bloomberg printre traderi, analişti şi achizitori de pe piaţa de profil. Majoritatea celor intervievaţi consideră că preţul zahărului va ajunge la 18 cenţi/livră sau chiar mai mult, ceea ce reprezintă nivelul maxim de după 1981. La data de 5 ianuarie, preţul zahărului brut a urcat pînă la 15,17 cenţi/livră la New York, adică nivelul maxim al ultimilor zece ani. Edward Makin, director executiv al "Rogers Sugar Income Trust", companie care deţine controlul la cea mai mare rafinărie de zahăr din Canada, declară: "Nu ştiu dacă vom asista la un preţ de 25 de cenţi pe livra de zahăr, însă am auzit multă lume vorbind despre un preţ de 20 de cenţi/livră".

Brazilia preferă să-şi îndrepte atenţia către producţia de etanol, ca urmare a creşterii preţului benzinei pînă la nivel record. Piaţa este, însă, ameninţată şi de seceta din Thailanda, odinioară al doilea exportator mondial de zahăr, şi de perspectivele reducerii exporturilor de profil din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, în China, producţia de zahăr a scăzut pînă la nivelul minim al ultimilor trei ani din cauza vremii nefavorabile, situaţie care a determinat autorităţile de la Beijing să scoată acest îndulcitor din stocuri. În condiţiile date, vor creşte costurile companiilor care utilizează zahărul în procesul de fabricaţie - producători de cereale expandate, băuturi răcoritoare, dulciuri etc.

Preţul zahărului alb (rafinat), care a avut o medie de 279,09 dolari/tona metrică în 2005, pe piaţa din Londra, va ajunge la 300,50 - 532,80 dolari/tonă, res-pectiv la o medie de 407,50 dolari/tonă. Anul trecut, preţul zahărului rafinat a crescut cu 37%.

De menţionat că, în ceea ce priveşte evoluţia contractelor futures la New York, în 2005, cele avînd ca suport activ zahărul au crescut cu 62%, după cele pentru gaze naturale, care au înregistrat o creştere de 94%. Cîştigurile de pe segmentul zahărului au fost tot mai mari către finele anului trecut, cînd Statele Unite ale Americii şi-au sporit importurile, ca urmare a pagubelor suferite de recoltele interne şi de rafinării din cauza uraganelor Katrina şi Rita. Consumul de zahăr din SUA va creşte în sezonul început în octombrie 2005, potrivit estimărilor, la 9,1 milioane de tone metrice (cel mai mare nivel din ultimii cinci ani), arată cifrele Departamentului Agriculturii. Cererea de profil a atins nivelul minim al ultimilor opt ani în urmă cu trei ani, după care s-a redresat, cîştigînd 5,7%.

În ceea ce priveşte producţia de etanol a Braziliei, aceasta ar putea atinge recordul de 16,6 miliarde de litri în perioada octombrie 2005-septembrie 2006. Circa 80% din această cantitate, adică 13,4 miliarde de litri, vor fi utilizaţi de autoturismele braziliene. Cererea mondială pentru etanol ar putea creşte de patru ori pînă în 2010, faţă de prezent, cînd va ajunge la 20 de miliarde de galoane (75,7 miliarde de litri).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb