Preţurile en-gross ale gazelor naturale au scăzut marţi în Europa, după reluarea fluxurilor de gaze ruseşti către Germania, mărind speranţa că Moscova îşi va respecta angajamentul de a creşte livrările şi de a atenua îngrijorările legate de deficitul de ofertă şi preţuri mari înainte de venirea iernii, informează news.ro.
Rusia a început să pompeze din nou gaz în Germania, luni seara, prin conducta Yamal din Siberia, la o zi după ce oprirea exporturilor a dus la creşterea preţurilor în Europa.
Fluxurile de gaze au crescut ulterior la cel mai mare nivel în aproape două săptămâni, au arătat datele germane.
Rusia furnizează o treime din gazele necesare Europei, iar livrările sale sunt esenţiale într-un moment în care creşterea preţurilor spot a lovit gospodăriile şi întreprinderile deopotrivă din Europa, subliniind dependenţa puternică a Europei de Moscova pentru aprovizionarea cu energie.
Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat companiei de stat de gaze Gazprom să mărească livrările către Europa şi să-şi refacă stocurile în regiune, odată ce rezervoarele de stocare interne sunt umplute.
Gazprom a anunţat marţi că a început să pompeze gaze în rezervoarele de stocare europene, pentru luna noiembrie.
Chiar dacă preţurile angro în statele Uniunii Europene şi în Marea Britanie au scăzut, analiştii au spus că un declin mai acentuat al preţurilor va depinde dacă Rusia va face mai mult pentru a tempera îngrijorările europene şi de cât de friguroasă va fi iarna.
Volumul livrărilor în punctul de măsurare Mallnow de la graniţa Poloniei, al operatorului german de conductă Westbound, era marţi de circa 9 milioane de kilowaţi/oră, cel mai ridicat nivel atins din 29 octombrie.