Preţurile energiei obligă Alro să închidă temporar producţia de alumină din Tulcea

G.D.
Piaţa de Capital / 21 iulie 2022

Preţurile energiei obligă Alro să închidă temporar producţia de alumină din Tulcea

Actualizare Concedierile colective se pun în aplicare la ALRO

Măsurile de concediere colectivă pe care le anunţam acum câteva săptămâni se pun în practică deja la ALRO S.A, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, astăzi conducerea întreprinderi a anunţat că peste 100 de angajaţi vor fi concediaţi în următoarele două săptămâni.

Se doreşte ca şi concedierea celor peste 100 de angajaţi să se facă în mod amiabil (prin înţelegerea părţilor).

Motive tehnico-economice sunt următoarele:

- imposibilitatea asigurării în totalitate a necesarului de energie electrică si gaz metan la preţuri care să facă sustenabilă şi eficientă menţinerea în funcţiune a întregii capacităţi de producţie a ALRO în perioada 2022-2023;

- necesitatea stringentă de luare a unor măsuri de reducere considerabilă a nivelului de producţie şi, implicit, de reducere a costului cu forţa de muncă;

- oprireadiminuarea funcţionării unor capacităţi de producţie (şi conservarea lor) ceea ce a condus la rămânerea fără activitate a personalului aferent;

- lipsa perspectivei de repornire, in 2023, a producţiei in halele de electroliza oprite din cauza preţului excesiv al energiei electrice, care face nerentabila producţia de aluminiu electrolitic

- lipsa posibilităţii de redistribuire integrală la alte sectoare a personalului rămas fără activitate in momentul de fata, fapt care a condus la aplicarea programului de şomaj tehnic la o parte din salariaţi.

Concedierile colective nu se vor opri aici şi vor continua până la sfârşitul anului urmând ca ALRO S.A să concedieze peste 1200 de oameni, mai mult decât jumătatea personalului care îl are acum.

Nepăsarea Guvernului la problemele industriei româneşti va duce la falimentarea multor entităţi industriale şi sărăcirea populaţiei trimiţând muncitorii în sărăcie.

Iată că Guvernul României îşi îndeplineşte cu succes obligaţiile care şi le-au asumat faţă de Uniunea Europeană, dar cu ce sacrificii?

Ne întrebăm cu mare îngrijorare când va lua sfârşit şi se vor termina măsurile dezastroase care se iau împotriva industriei şi a poporului român (scumpirea energiei electrice, gazelelor, benzinei şi motorinei, produselor alimentare , etc) .

Ne este foarte clar că avem de a face cu un Guvern care nu poate proteja populaţia şi industria României , un Guvern care a eşuat ducând ţara către un dezastru de nedescris, se menţionează în comunicat.

---

· Preţul gazelor naturale pe piaţă din România a crescut de zece ori - de la 18 EUR/MWh în T1 2021, cotaţia pentru T4 2022 a atins şi depăşit 180 EUR/MWh;

· Preţul energiei electrice pe piaţă locală a crescut de la 60 EUR/MWh în T1 2021, la o cotaţie pentru T4 2022 ce a atins şi depăşit nivelul de 500 EUR/MWh;

· Disponibilitatea limitată a produselor energetice şi incertitudinea privind viitorul apropiat reprezintă o situaţie dificilă la nivel naţional pentru toţi actorii industriali, chiar şi pentru cei strategici;

· Strategia Grupului de a fi integrat pe verticală este periclitată având în vedere preţurile prohibitive ale produselor energetice şi certificatelor de emisii de CO2;

· ALUM, singură rafinărie de alumină calcinată din România, se confruntă cu provocări competitive dramatice în faţă altor rafinării de alumină europene şi internaţionale, care beneficiază de avantaje locale;

· Aproximativ 500 de angajaţi urmează să fie disponibilizaţi la fabrică din Tulcea, din cauza contextului actual, în timp ce uzina va păstra un grup cheie de specialişti pentru a efectua activităţi de cercetare-dezvoltare, logistică, întreţinere şi reparaţii pentru a fi pregătită pentru o repornire rapidă şi reînceperea producţiei atunci când condiţiile pieţei de energie se vor îmbunătăţi;

ALRO Slatina unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, după capacitatea de producţie, anunţă că, din cauza costurilor ridicate şi a disponibilităţii limitate a produselor energetice, trebuie să-şi schimbe strategia de a fi integrat pe verticală şi să se adapteze la contextul nou şi dificil prin închiderea temporară a unităţii de producţie de alumină din Tulcea, conform unui comunicat postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

"Criză economică generată de pandemie a fost intensificată de criză energetică din 2021 ca urmare a creşterii accelerate a preţurilor la electricitate şi la gazele naturale, cu un impact negativ asupra costurilor de producţie pentru alumină calcinată şi aluminiul electrolitic. Costul gazelor naturale pentru o tonă de alumină este semnificativ mai mare decât preţul unei tone de alumină importată şi livrată către ALRO", a declarat Gheorghe DOBRA, Director General ALRO şi Preşedinte al Consiliului de Administraţie al ALUM. "Concret, alumina produsă de ALUM ar ajunge la un cost de peste 900 USD/tonă, în timp ce preţul aluminei pe pieţele internaţionale este de aproximativ 500 USD/tonă. Ponderea produselor energetice doar în costul total al aluminei este remarcabil de mare, ajungând la aproximativ 500 USD/tonă în 2022", a adăugat Gheorghe DOBRA.

Potrivit sursei citate, preţul gazului a crescut de zece ori de la 18 EUR/MWh în T1 2021, la peste 180 EUR/MWh în T4 2022. Preţul energiei electrice a urmat aceeaşi tendinţa şi de la 60 EUR/MWh în T1 2021, a ajuns şi a depăşit 500 EUR/MWh în T4 2022. În prezent, pe piaţă există un deficit de energie electrică şi de gaze naturale pentru consumatori.

Preţul certificatului de emisii de CO2 a crescut de la circa 25 EUR/certificat la sfârşitul anului 2020, până la peste 90 EUR/certificat, în prezent.

ALRO şi ALUM au dezvoltat scenarii de funcţionare la un prag minim de rentabilitate sau de reducere apierderilor financiare prin suspendarea anumitor activităţi de producţie şi trecerea unor echipamente de producţie în stand-by. ALRO a redus producţia de aluminiu primar cu 60% prin închiderea a trei hale de electroliza şi ALUM şi-a revizuit programul de producţie în funcţie de nivelul de alumină calcinată necesar pentru ALRO, dar odată cu creşterea continuă a preţurilor, costul aluminei a atins un nivel nesustenabil.

În acest context, Conducerea companiei a propus pentru aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor, care va avea loc în dată de 29 iulie 2022, suspendarea temporară a operaţiunilor de producţie de alumină ale ALUM, începând cu dată de 1 august 2022 pentru o perioada estimată de 17 luni, concomitent cu păstrarea specialiştilor cheie din toate departamentele fabricii pentru a fi pregătiţi pentru reluarea producţiei atunci când evoluţia preţurilor produselor energetice o va permite.

ALUM va continua să desfăşoare activităţi de cercetare şi dezvoltare şi operaţiuni de logistică a aluminei şi, de asemenea, va demara acţiuni de reparaţii şi mentenanţă a echipamentelor sale, pentru a fi pregătită pentru o repornire rapidă a producţiei de alumină atunci când piaţă o va permite.

Scopul acestor măsuri decisive, care sunt pe deplin compatibile cu tehnologia utilizată în rafinăria de alumină a ALUM, este de a conservă activele Grupului şi de a menţine stabilitatea financiară a Grupului la un nivel solid, pentru a fi pregătit să facă faţă provocărilor, în actualul mediu economic deosebit de dificil.

Grupul va ţine la curent investitorii şi publicul interesat despre cele mai recente evoluţii în domeniu, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. masuri idioate de crestere fara justificare a preturilor la producatori , cuplat cu gestionarea fara cap la nivel de directori locali la Electrica .

    Astfel , avem partea perfecta : amestec politic prin punerea unor directori idioti la nivel judet , angajarea si cresterea costurilor , reatii locale si supusenie politica.

    Rezultatul este : plateste [...] 

    1. dar de ce nu le-a adus conef ( al 2-lea mare importator de gaze rusesti) gaze ieftine de la tata putin

      nu inteleg de ce ro trebuie sa sprijine o firma cu actionaru rusi, care au cumparat o pe nimic de la stat 

      sa dea faliment 

      Compania rusa concediaza romani si trolul rus da vina pe Electrica. Hahaha. De ce nu Eon sau Enel?

      De ce nu au importat rusii energie ieftina de la maica Rusia?.

      Esti prea prost pentru manipulare. Du-te la prasit 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb