Preţurile locuinţelor din Marea Britanie au scăzut în februarie cu 1,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, prima lor scădere anuală din iunie 2020 şi cea mai puternică scădere din noiembrie 2012, potrivit unui raport urmărit pe scară largă al societăţii de construcţii Nationwide, informează news.ro.
Preţurile au scăzut în februarie cu 0,5% comparativ cu luna precedentă, preţurile fiind acum cu 3,7% mai mici faţă de vârful atins august 2022, deoarece dobânzile creditelor ipotecare mai mari şi o criză a costului vieţii au continuat să descurajeze cumpărarea de case.
"Recenta serie de date slabe referitoare la preţurile locuinţelor a început cu turbulenţele pieţei financiare provocate de mini-bugetul anunţat de guvern la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut. În timp ce condiţiile pieţei financiare s-au normalizat cu ceva timp în urmă, activitatea de pe piaţa imobiliară a rămas redusă", a spus economistul şef al Nationwide Robert Gardner, într-un comunicat de presă de miercuri.
Dobânzile ipotecare au crescut în septembrie 2022, după ce "mini-bugetul" dezastruos de reducere a taxelor al fostului prim-ministru Liz Truss a determinat o vânzare istorică pe piaţa obligaţiunilor guvernamentale din Regatul Unit, ducând în cele din urmă la o intervenţie a Băncii Angliei şi la demisia lui Truss după numai 44 de zile în funcţie.
Scăderea preţurilor imobiliare din februarie reflectă probabil daunele persistente aduse încrederii şi presiunile asupra veniturilor gospodăriilor, inflaţia continuând să depăşească creşterea salariilor şi dobânzile ipotecare rămânând substanţial mai mari decât minimele din 2021, a explicat Gardner.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2023, 11:35)
Armele si economia de razboi costa,
bani,bani,bani.......
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de antonim în data de 02.03.2023, 13:37)
Mihael, ai legătura în studio. BoE a majorat rata dobânzii, s-a terminat paranghelia speculativă îmobiliară.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.03.2023, 07:23)
La noi s-au dublat preturile. BNR tine dobânda la sfert fata de rata inflației și alimentează cheltuielile guvernului cu bani foarte ieftini.