Preţurile pentru gaze şi electricitate rămân nemodificate

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Materii Prime / 23 decembrie 2008

Reglementatorul pieţei de energie a anunţat, ieri, că menţine nemodificat preţul gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, inclusiv cas­nici, în primul trimestru al anului viitor. Rămân nemodificate şi tarifele de distribuţie a gazelor naturale. Decizia ANRE are în vedere evoluţia favorabilă a cotaţiilor la petrol şi produse petroliere, ceea ce va determina scăderea preţului gazelor naturale din import începând cu primul trimestru al anului viitor. ANRE a hotărât să amâne ajustarea veniturilor reglementate şi a tarifelor de distribuţie pentru 1 aprilie 2009, atunci când acestea vor putea fi implementate fără să fie afectaţi consumatorii.

Tot de la această dată va începe şi recuperarea sumelor reprezentând diferenţele de costuri de achiziţie a gazelor naturale, respectiv diferenţa dintre costul gazului inclus în preţurile plătite de consumatori în 2008 şi costurile efective de achiziţie justificate de operatori pe baza facturilor şi a declaraţiilor vamale. Recuperarea acestor sume se va realiza tot fără modificarea preţului la consumator.

Consumatorii casnici vor plăti, în primele trei luni ale anului viitor, aceleaşi preţuri pentru energia electrică. Potrivit unui comunicat al ANRE, pentru ceilalţi consumatori, ca urmare a procesului de diferenţiere pe regiuni, a rezultat o modificare a preţurilor, care au crescut, în ansamblu, cu circa 1,5%. Scumpirea pentru aceste categorii de consumatori a fost cauzată de modificarea preţurilor la combustibili fosili interni (în special la cărbune intern), de volatilitatea prognozei consumului de energie electrică pentru anul 2009 în contextul crizei financiare şi de necesitatea creşterii cantităţilor pentru serviciile de sistem. ANRE a explicat că grupuri hidroelectrice performante intră în reparaţii şi vor fi înlocuite cu grupuri termo, mai scumpe. Cantităţile de energie electrică destinate pieţei reglementate în 2009 rămân la nivelul din 2008.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca aceasta tara ar fi avut specialisti, ar fi trebuit sa auzim ca pretul energiei electrice a scazut drastic, in conditiile in care majoritatea preturilor materiilor prime au scazut drastic pe pietele internetionale.

    mentinerea actualelor preturi, deosebit de ridicate si total nejustificate d.p.d.v. economic, reprezinta o modalitate de a face cit mai putin rentabila economia romaneasca, care are construite majoritatea capacitatilor de productie a energiei electrice inca din perioada comunista, din banii poporului, cu sacrificiile suferite intens de populatie, care acum, in loc sa beneficieze de energie electrica la preturi modice, este iarasi jefuita, curentul electric fiind inclus la produse de lux si astfel este chiar si accizat.

    Dar, conform proverbului, pina nu se alege praful nu poate fi bine, ceea ce inseamna ca masura aberanta a mentinerii unor tarife de specula, practicate in Romania pentru energia electrica, este una din conditiile necesare pentru a se alege praful cit mai repede de productia nationala de bunuri si servicii.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb