Preţurile petrolului au crescut ieri, în cadrul unor tranzacţii volatile, în condiţiile în care traderii s-au concentrat pe livrările limitate şi nu pe încetinirea creşterii economiei globale, transmite Reuters, potrivit News.ro.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 1,01 dolari, sau cu 0,9%, la 114,13 dolari pe baril. Contractul de referinţă la nivel global a scăzut cu 7,3% săptămâna trecută, fiind prima scădere săptămânală din ultimele cinci săptămâni.
Preţul ţiţeiului U.S. West Texas Intermediate a avansat cu 61 de cenţi, sau cu 0,56%, la 110,17 dolari pe baril, în cadrul unor tranzacţii electronice reduse, în SUA bursele fiind închise pentru sărbătoarea Juneteenth. Contractele pe termen de o lună au scăzut cu 9,2% săptămâna trecută, consemnând prima scădere în opt săptămâni.
"Avem două naraţiuni cu adevărat concurente. Una este sancţiunile pentru livrările ruseşti (preţuri de susţinere). Pe de altă parte, vedem preţurile ridicate care au ca rezultat distrugerea cererii", a spus consultantul pentru petrol din Houston Andrew Lipow.
Preţul petrolului Brent au atins ieri cel mai redus nivel dintr-o lună, înainte de a se recupera pierderile.
"Livrările vor rămâne strânse şi vor continua să susţină preţurile ridicate ale petrolului. Norma pentru ICE Brent este încă în jurul valorii de 120 de dolari", a declarat analistul PVM Stephen Brennock.
Sancţiunile occidentale au redus accesul la petrolul din Rusia după invadarea Ucrainei, pe care Rusia o numeşte "operaţiune specială".
Analiştii şi investitorii au spus că cred că o recesiune este mai probabilă, după ce Rezerva Federală a SUA a aprobat miercuri cea mai mare creştere a ratei dobânzii din mai mult de un sfert de secol, pentru a limita o creştere a inflaţiei.
Săptămâna trecută au urmat abordări similare de înăsprire a politicilor monetare din partea Băncii Angliei şi a Băncii Naţionale Elveţiene.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.06.2022, 15:55)
"Avem două naraţiuni cu adevărat concurente. Una este sancţiunile pentru livrările ruseşti (preţuri de susţinere). Pe de altă parte, vedem preţurile ridicate care au ca rezultat distrugerea cererii"
Si exact la mijloc, avem SPECULA. Multa, multa specula!