PREZIDENŢIALELE DIN UCRAINA Exit poll neoficial: Petro Poroşenko, câştigător

VALENTIN BUSUIOC
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 mai 2014

Exit poll neoficial: Petro Poroşenko, câştigător

Un exit poll neoficial care circulă pe reţelele sociale îl prezintă drept câştigător al alegerilor prezidenţiale din Ucraina pe Petro Poroşenko, despre care o deputată a partidului ucrainean Udar, Irina Gheraşenko, a susţinut, recent, că ar cunoaşte limba română.

Petro Poroşenko, care este implicat în afaceri cu ciocolată, era considerat favorit la prezidenţiale (33% dintre intenţiile de vot), conform sondajelor recente. Acesta a susţinut făţiş manifestaţiile de la Kiev care au condus la răsturnarea de la putere a preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici.

Poroşenko s-a îmbogăţit în anii '90 pe ruinele Uniunii Sovietice. Acum are 48 de ani şi o avere estimată la 1,6 miliarde dolari. Politicianul promite că, dacă va fi ales preşedinte, va "rezolva problema cu Rusia în trei luni".

Până ieri, la ora 12, presa străină menţiona că prezenţa la vot depăşise toate aşteptările oficialilor ucraineni, cele mai multe persoane exprimându-şi opţiunile în Kiev (22,49% din totalul locuitorilor acestui oraş) şi Kirovograd (22,12%). La extrema opusă, cea mai scăzută prezenţă a fost consemnată în regiunea Doneţk (5,48%), care se confruntă cu insurgenţe separatiste pro-ruse. Aici au funcţionat numai câteva dintre miile de secţii de votare amenajate, şi chiar şi acelea cu probleme, potrivit surselor de presă. La primele ore, mii de secţii de votare est-ucrainene erau închise, populaţia din această regiune protestând pe Internet că nu îşi poate exercita drepturile electorale, arată acestea.

Până la ora 15, foarte puţini cetăţeni din Peninsula Crimeea reuşiseră să voteze, circa 15 autoturisme sosind la secţiile din regiunea Herson (Ucraina continentală), conform agenţiilor de ştiri. Persoanele nu au întâmpinat opoziţie, dar au fost oprite de poliţia rutieră, care le-a înregistrat plăcuţele de înmatriculare.

Proteste în faţa casei lui Rinat Ahmetov

Tot ieri după-amiază, circa 3.000 separatişti pro-ruşi protestau cu claxoane şi sirene în Doneţk, în faţa reşedinţei lui Rinat Ahmetov (considerat cel mai bogat ucrainean), scandând: "Ahmetov, duşman al poporului!", scrie Kyiv Post. Recent, acesta s-a pronunţat pentru păstrarea unităţii Ucrainei, după ce, mult timp, a fost acuzat că ar fi finanţat mişcarea separatistă din estul ţării, relatează presa internaţională.

Miliardarul, proprietar al unui complex industrial cu sediul central în Doneţk şi peste 30 de mii de angajaţi, şi-a îndemnat concetăţenii să voteze la alegerile prezidenţiale de astăzi.

Presa ucraineană scrie că Ahmetov s-ar afla în Kiev.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb