Prim-ministrul japonez Shinzo Abe, implicat într-un scandal de favoritism, şi-a cerut din nou scuze public duminică pentru că a cauzat pierderea încrederii populaţiei în guvern, scrie Reuters.
În timpul convenţiei anuale a partidului condus de Abe, prim-ministrul a declarat de asemenea că doreşte să modifice Constituţia.
În acest timp, în faţa clădirii în care se desfăşura evenimentul au avut loc proteste, iar cei prezenţi i-au cerut demisia prim-ministrului.
Abe se confurntă cu cea mai mare criză politică de când a ajuns la putere în decembrie 2012, prim-ministrul fiind suspectat că a vândut un teren al statului la un preţ foarte mic către o instituţie de educaţie care avea legături cu soţia sa.
În plus, presa a dezvăluit la începutul lui martie că documente oficiale referitoare la tranzacţie au fost modificate pentru ca numele prim-ministrului şi al soţiei sale să dispară.
"Această problemă a afectat încrederea oamenilor în administraţie. Ca şef al guvernului, sunt conştient de responsabilitatea mea şi aş vrea să îmi cer scuze din toată inima faţă de popor", a declarat Abe.
El a promis că va exista o clarificare totală a celor întâmplate şi că vor fi prevenite alte astfel de situaţii în viitor, dar nu a oferit niciun indiciu privind o posibilă demisie.
Abe a negat că el sau soţia sa au intervenit în vânzarea respectivă sau că ar fi încercat să modifice documente în legătură cu această afacere.
Aliatul său apropiat, ministrul finanţelor, Taro Aso, a negat de asemenea că ar fi implicat în modificările făcute de oficiali ai ministerului.
Sondajele de opinie publicate weekendul trecut arată că susţinerea faţă de cabinetul lui Abe a ajuns la 31%, majoritatea oamenilor declarând că prim-ministrul este cel puţin parţial responsabil pentru cele întâmplate.
Ratele tot mai mici de susţinere ar putea avea un efect semnificativ pentru şansele lui Abe de a câştiga al treilea mandat consecutiv în alegerile din septembrie.
De asemenea, tot în cadrul convenţiei, Partidul Liberal Democrat al lui Abe a adoptat o propunere pentru a revizui Constituţia pacifistă a Japoniei în concordanţă cu un plan făcut public de Abe anul trecut pentru a face referire clară la Forţele de Auto-Apărare, aşa cum este cunoscută armata Japoniei.
"A venit timpul să ne ocupăm de revizuirea Constituţiei, un obiectiv pe care l-am avut de la înfiinţarea partidului. Haideţi să facem referire clară la Forţele de Auto-Apărare şi să încheiem controversa privind încălcarea constituţiei", a declarat Abe.
Abe a propus în mai 2017 ca primele două clauze ale Articolului 9, care stipulează că Japonia nu are dreptul să declare război şi nici să aibă o armată activă, să rămână neschimbate dar că ar trebui menţionate Forţele de Auto-Apărare, pentru a le clarifica statutul.
În ciuda interdicţiei de a avea o armată activă, mai multe guverne japoneze s-au folosit de interpretări ale textului pentru a putea permite existenţa unei armate cu rol exclusiv de apărare.
Abe vrea să facă acest lucru clar în constituţie, dar a precizat că schimbarea nu va modifica politicile de securitate ale Japoniei.