Prim-ministrul Moldovei avertizează asupra unei crize de securitate

A.B.
Internaţional / 3 ianuarie

Prim-ministrul Moldovei avertizează asupra unei crize de securitate

Moldova se confruntă cu o criză de securitate după ce zeci de mii de locuitori din regiunea separatistă Transnistria au fost deconectaţi de la furnizarea de gaz rusesc, a declarat vineri prim-ministrul Dorin Recean, transmite Reuters. Fluxurile de gaz rusesc prin Ucraina, care alimentau Europa Centrală şi de Est, au fost oprite la sfârşitul anului 2024, după ce Kievul a refuzat să mai colaboreze cu Moscova.

Recean a spus că Moldova îşi va acoperi nevoile energetice din producţia internă şi din importuri, dar a subliniat că regiunea separatistă Transnistria a suferit un impact semnificativ, în ciuda legăturilor sale cu Moscova.

"Prin punerea în pericol a viitorului protectoratului pe care l-a susţinut timp de trei decenii în încercarea de a destabiliza Moldova, Rusia dezvăluie rezultatul inevitabil pentru toţi aliaţii săi - trădare şi izolare", a spus Recean într-un comunicat.

"Tratăm aceasta ca pe o criză de securitate destinată să permită întoarcerea forţelor pro-ruse la putere în Moldova şi să folosească teritoriul nostru împotriva Ucrainei, cu care împărţim o frontieră de 1.200 km", a adăugat el.

Moldova, o ţară din sud-estul Europei cu aproximativ 2,5 milioane de locuitori, a fost subiectul atenţiei internaţionale de la invazia Rusiei în Ucraina, într-un context de tensiuni tot mai mari între Moscova şi Occident, scrie Reuters.

Preşedinta pro-europeană Maia Sandu a câştigat un al doilea mandat în alegerile de anul trecut şi a promis să accelereze reformele şi să consolideze democratizarea. Moldova urmează să organizeze alegeri parlamentare în această vară.

Regiunea majoritar rusofonă Transnistria, care s-a separat de Moldova în anii 1990, primea gaz rusesc prin Ucraina. În schimb, Moldova primea majoritatea energiei electrice din Transnistria, dar având în vedere că Kievul a clarificat că va opri tranzitul de gaz rusesc, guvernul de la Chişinău a pregătit aranjamente alternative, bazate pe producţia internă şi importuri de electricitate din România, a declarat Recean.

El a subliniat că guvernul moldovean rămâne angajat în sprijinul regiunii separatiste. "Soluţiile alternative de energie, cum ar fi sistemele pe bază de biomasă, generatoarele, ajutoarele umanitare şi echipamentele medicale esenţiale sunt pregătite pentru livrare, în cazul în care conducerea separatistă acceptă sprijinul", a precizat guvernul în comunicat.

Liderul pro-rus al Transnistriei, Vadim Krasnoselsky, a spus că regiunea dispune de rezerve de gaz care pot acoperi 10 zile de utilizare limitată în părţile nordice şi de două ori mai mult în sud, informează Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb