Prima bursă de cereale, din toamnă, la Corabia

VLAD PÎRVU
Ziarul BURSA #Companii / 20 iunie 2013

Prima bursă de cereale, din toamnă, la Corabia

Anul acesta, în toamnă, va fi inaugurată o Bursă de cereale, în oraşul Cora­bia, judeţul Olt. Inves­tiţia totală se ridică la 1,9 milioane de euro, iar proiectul se derulează în cadrul Programului Operaţional Regional, demararea acestuia fiind în luna iulie a anului 2012.

Aceasta este a patra încercare de înfiinţare a unei burse a cerealelor de la noi din ţară, după ce autorităţile au eşuat în cazul unor proiecte asemănătoare în oraşe mult mai importante precum Brăila, Constanţa sau Galaţi.

Conform lui Dan Oltean, purtătorul de cuvânt al primăriei din Corabia, construcţiile obiectivului sunt finalizate, iar în momentul de faţă se află în derulare licitaţiile pentru echipamente şi mobilier. Domnia sa spune că există cereri pentru construirea mai multor silozuri în zona portului din Corabia. În acest fel, ar fi facilitat transportul mărfurilor pe Dunăre, care este mult mai ieftin în comparaţie cu alternativele.

Conducerea care va administra viitoarea bursă de cereale va fi reprezentată de o companie care va avea în structura acţionariatului atât instituţii ale statului, cât şi alte companii private, iar sarcina procedurii de atribuire îi va reveni Bursei Române de Mărfuri.

Chiar dacă, la prima vedere, proiectul pare a avea implicaţii importante la nivel naţional, trebuie menţionat faptul că programul derulat în micuţul oraş-port al judeţului Olt va fi unul local.

Aşadar, în pofida faptului că latura comerţului cu cereale va cunoaşte o deosebită dezvoltare, în special în zona de sud a ţării noastre, efectele acestei burse la o scară mai mare, de nivel european, sunt aproape nule. Specialiştii sunt de părere că principalul beneficiar de pe urma înfiinţării Bursei de cereale va fi chiar oraşul Corabia, care s-a confruntat în ultima perioa­dă cu serioase probleme, precum sărăcirea populaţiei sau procentul foarte mare al şomajului. În acest sens, locuitorii oraşului Corabia privesc investiţia de aproape două milioa­ne de euro ca pe o importantă gură de oxigen pentru întreaga regiune.

Bursa de peşte, împotmolită la Tulcea

Un alt proiect important, ce viza înfiinţarea unei burse de peşte la Tulcea, s-a împotmolit pentru moment, potrivit unor surse, din cauza pierderii susţinerii politice. "Bursa Peştelui era un proiect al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Doru Victor Tarhon, care, anul trecut, a pierdut alegerile. Investiţia nu a a ajuns nici măcar în faza studiilor de fezabilitate", ne-au mai spus sursele noastre.

Guvernul a aprobat, în 2011, indicatorii tehnico-economici pentru Bursa de Peşte din Tulcea. Finanţarea se făcea din fonduri nerambursabile alocate de Comisia Europeană prin Fondul European pentru Pescuit (FEP), prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007-2013 şi de la bugetul de stat prin bugetul Minis­terului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în limita sumelor prevăzute anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii aprobate.

Bursa de Peşte din Tulcea trebuia să concentreze oferta de produse pes­căreşti provenite din zona Deltei Dunării şi a Mării Negre, prin cele 14 puncte de colectare aparţinând Bursei, unde asociaţiile de pescari şi pes­carii profesionişti din aria Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării aveau obligaţia să transporte peştele capturat. Se crea astfel posibilitatea comercializării peştelui direct prin Bursa de Peşte, unde preţul trebuia să fie stabilit în mod trans­parent, ceea ce contribuia la reducerea pes­cuitului ilegal şi la eliminarea verigii intermediare reprezentate de speculanţi.

Bugetul proiectului era de aproximativ 5 milioane de euro, după ce, acesta, în varianta iniţială, atingea valoarea de aproape 15 milioane de euro.

Cu toate acestea, şi în ciuda faptului că Guvernul României a aprobat încă din decembrie 2011 înfiinţarea instituţiei, lucrurile continuă să fie neclare cu privire la finalitatea lucrărilor, evenimentele părând să stag­neze de mai mult timp. Până în momentul de faţă, niciun reprezentant al conducerii Consiliului Judeţean Tulcea nu a putut fi contactat pentru a aduce lămuriri cu privire la acest aspect.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb