Prima clădire prietenă cu mediul

Cristina MihalaŞcu
Ziarul BURSA #Companii #Construcţii / 30 ianuarie 2009

Reduce consumul la încălzire şi aer condiţionat cu 50%

Rezistă la cutremure, inundaţii şi uragane

Proiectul primei clădiri pasive de birouri ce respectă normele europene de protecţie a mediului a fost prezentat ieri, în cadrul seminarului "Protecţia mediului şi politica energetică pentru IMM-uri", organizat de Consiliul Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.

Sediul AMVIC din Bragadiru este a doua clădire pasivă din România, după Casa Burluşi, construită la începutul anului 2004, în judeţul Argeş. Clădirea de birouri are suprafaţa de 2400 de metri pătraţi, parter plus 4 etaje şi a fost finalizată la "roşu" în iarna anului trecut.

"Preţul construirii unor case pasive este mai mic cu 10-15% decât al caselor obişnuite; în ultimii trei ani am construit 1000 de case, dintre care jumătate doar anul trecut", ne-a declarat Floca Mihai, de la departamentul de marketing al AMVIC.

Casele pasive sunt locuinţe care asigură un climat interior comfortabil şi vara şi iarna, fără o sursă convenţională de încălzire, în special prin captarea radiaţiilor solare. Necesarul anual pentru încălzirea clădirii nu depăşeşte 15 kWh/(mp/an).

Arhitectura construcţiilor nu diferă de cea clasică, singura condiţie este să aibă formă compactă, cu ferestrele mari şi acoperişul orientat spre sud. Deşi investiţia este cu 15% mai mare decât cea pentru o casă obişnuită, constructorii ne liniştesc cu un consum redus de energie, care este cu 75% mai mic decât în mod normal.

Clădirile sunt perfect etanşe şi ating echilibrul termic dorit datorită unei tehnici de construcţii care îmbină polistirenul expandat ignifugat cu betonul armat.

Cu un certificat energetic de clasa A, "casele eco" au o durată de viaţă de minim 200 de ani, rezistă din calea incendiilor până la trei ore şi reduc zgomotul exterior cu minim 50 de decibeli.

Conceptul de "passivhaus" a fost elaborat de profesorii Bo Adamson (Suedia) şi Dr. Feist (Germania) în 1988 iar prima casă a fost construită în Germania prin 1990. În lume există 15 mii de case pasive, cele mai multe în Germania şi Austria.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb