PRIMA ŞEDINŢĂ A NOULUI GUVERN: Ministerul pentru Consultare Publică va fi finanţat din fondul de rezervă al Guvernului până în 2016

Ioana Dogaru
Politică / 19 noiembrie 2015

Actualizare 20:45

Ministerul pentru Consultare Publică, nou înfiinţat, va fi finanţat în acest an din fondul de rezervă al Guvernului, urmând ca de anul viitor să aibă un buget propriu, în calitate de ordonator principal de credite, prevede Ordonanţa de Urgenţă adoptată astăzi de Executiv, potrivit unui comunicat trimis redacţiei.

"Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic va fi înfiinţat şi va funcţiona ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, în scopul constituirii şi promovării unui cadru riguros de consultări publice cu societatea civilă, stabileşte Ordonanţa de Urgenţă adoptată astăzi de Guvern. Actul normativ include o serie de măsuri de reorganizare la nivelul administraţiei publice centrale, în concordanţă cu Hotărârea şi votul Parlamentului privind instalarea actualului Cabinet", transmite Executivul.

Potrivit sursei citate, organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Ministerului pentru Consultare Publică vor fi adoptate prin Hotărâre a Guvernului, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă. Finanţarea noului minister se va face de la bugetul de stat, ministrul având calitatea de ordonator principal de credite.

Pentru anul 2015, finanţarea Ministerului pentru Consultare Publică se asigură însă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului. Personalul din cadrul noului minister va fi salarizat la nivelul celui din Secretariatul General al Guvernului, mai precizează sursa citată.

De asemenea, premierul Dacian Cioloş va avea lunea viitoare o nouă întâlnire cu membrii Cabinetului, pentru a discuta pe tema bugetului pe 2016. Decizia a fost luată în cadrul şedinţei Executivului de astăzi, în care s-a discutat "stadiul pregătirii bugetului pentru anul 2016".

"Ministrul de Finanţe, Anca Dana Dragu Paliu, a fost invitată să prezinte situaţia actuală şi să înceapă de urgenţă discuţiile cu ministerele pentru a veni cu o primă propunere de proiect de buget în perioada imediat următoare. Primul-ministru a decis organizarea unei noi întâlniri cu membrii Guvernului luni după-amiază, pentru a discuta aspecte ale bugetului", se mai arată în comunicatul Executivului.

Tot în prima şedinţă de guvern, premierul Dacian Cioloş a cerut organizarea unei reuniuni a Comandamentului de iarnă pentru a fi analizate pregătirile pentru sezonul rece.

"Premierul a invitat pe domnul ministru de interne, Petre Tobă, şi pe domnul ministru al transporturilor, Dan Costescu, să facă o scurtă prezentare privind pregătirile de iarnă. Premierul a solicitat organizarea unei reuniuni a Comandamentului de iarnă în vederea analizării în detaliu a stadiului pregătirilor pentru a face faţă intemperiilor de iarnă", precizează sursa citată.

(S.A.)

-----------

Actualizare 16:28 Klemm: "Angajamentul Guvernului privind lupta anticorupţie e important pentru atragerea investiţiilor"

Ambasadorul american, Hans Klemm, a declarat astăzi, într-un webchat pe Facebook, că este important angajamentul noului guvern de a lupta împotriva corupţiei pentru a atrage investiţii americane suplimentare.

"Pentru a încuraja investiţii americane suplimentare este important angajamentul noului guvern de a lupta împotriva corupţiei de a îmbunătăţi mediul de afaceri din România", a afirmat diplomatul american.

Ambasadorul a mai spus că pentru companiile americane sunt importante transparenţa, previzibilitatea şi responsabilitatea.

"Ca ambasador pot încuraja companiile americane să ia în considerare oportunităţile existente în România, însă acestea vor lua deciziile privind investiţiile pe baza atractivităţii mediului de afaceri din România. De aceea sunt atât de importante transparenţa, previzibilitatea şi responsabilitatea", a menţionat Klemm.

Diplomatul a precizat că există pe piaţa din România investiţii americane consistente în IT, servicii juridice şi consultanţă, agricultură, însă crede că se pot face mai multe pentru a atrage şi alţi investitori americani.

"Ca partener strategic al României, ne dorim o Românie puternică şi sănătoasă cu o creştere economică sustenabilă", a mai afirmat Hans Klemm.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:54 Ropepca salută învestirea cabinetului Dacian Cioloş

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA) salută învestirea cabinetului Dacian Cioloş şi îşi manifestă speranţa că noul guvern va dovedi "o reală abordare pragmatică a situaţiei economice naţionale", se arată într-un comunicat trimis redacţiei.

ROPEPCA salută afirmaţiile noului ministru al Finanţelor Publice care a declarat la audieri că "stimularea investiţiilor publice este una dintre priorităţi" şi îşi manifestă speranţa că politicile publice "se vor dovedi stimulative nu doar pentru investiţiile publice, ci şi pentru atragerea de noi investiţii private în economia românească şi pentru încurajarea proiectelor de investiţii aflate în derulare", precizează sursa citată.

Totodată, ROPEPCA îşi manifestă încrederea că echipele de la Ministerul Finanţelor Publice şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) vor promova un dialog consolidat cu mediul de afaceri în vederea realizării unui proiect serios pentru un cadru fiscal corect aplicabil industriei de petrol şi gaze.

Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră ("ROPEPCA") şi-a propus să fie un promotor al industriei onshore, pentru sprijinirea dezvoltării, diversificării şi competitivităţii industriei. ROPEPCA cuprinde 19 membri: ADX Energy, Amromco, Aurelian Petroleum, Beach Petroleum, Chevron Romania Exploration and Production, East West Petroleum, Expert Petroleum, Fora Oil & Gas, Hunt Oil, Moesia Oil & Gas, NIS Petrol, OMV Petrom, Panfora Oil and Gas (MOL Group), Raffles Energy, Repsol, Rompetrol, Stratum Energy, Winstar Satu Mare/Serinius Energy, Zeta Petroleum.

(S.A.)

-------------

Actualizare 15:27 RBL: "Educaţia şi spiritul de iniţiativă al tinerilor - cea mai importantă resursă a României"

Fundaţia Romanian Business Leaders (RBL) propune Guvernului să continue colaborarea instituţională pentru scopul fundamental de creştere a numărului de tineri educaţi şi cu iniţiativă, într-un mediu de business "curăţat de corupţie şi birocraţie", potrivit unui comunicat remis redacţiei.

RBL susţine că atitudinea antreprenorială este cea mai bună cale de a accelera evoluţia României, în contextul global de astăzi. "Pentru tineri, ocazia de a-şi porni propriul business este o formă esenţială de libertate şi poate fi motivul cel mai puternic de a rămâne în ţară", arată sursa citată.

Pentru încurajarea antreprenoriatului, RBL propune crearea unui Program Naţional pentru Antreprenoriat, construit pe următoarele direcţii:

(1) declararea unor domenii prioritare pentru finanţarea iniţiativelor antreprenoriale: agricultură, industrii creative (printre care şi IT&C), turism şi cercetare-dezvoltare;

(2) înfiinţarea unui organism public-privat care să grupeze toate programele de finanţare ale statului pentru start-up-uri şi întreprinderi mici şi mijlocii (IMM);

(3) digitalizarea României pentru debirocratizare şi reducerea corupţiei;

(4) simplificarea reglementărilor fiscale şi de funcţionare a start-up-urilor şi IMM-urilor.

În ceea ce priveşte educaţia, RBL propune:

(1) un sistem de notare standardizată la nivel naţional legat nu doar de cunoştinţe, ci şi de competenţe;

(2) reformarea programelor şcolare cu accent pe dezvoltarea de competenţe practice, în locul memorării mecanice; scopul este stimularea elevilor să gândească critic, să găsească soluţii la probleme concrete şi să-şi asume o parte din responsabilitatea pentru propriul viitor;

(3) evaluarea şi recompensarea profesorilor pe criterii clare de merit şi crearea unei categorii formale de profesori excepţionali care să fie reper de performanţă profesională şi de salarizare.

RBL precizează: "Fundamentul întregii dezvoltări a României este buna guvernare. Prioritatea numărul unu în acest domeniu este reforma finanţării partidelor politice. Trebuie întrerupt cercul vicios în care legi sunt scrise şi aplicate în folosul ilegal al politicienilor".

Fundaţia Romanian Business Leaders este o organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit, înfiinţată în iulie 2011. Scopul său este să dezvolte o platformă de acţiune şi implicare socială pentru lideri din mediul privat.

(S.A.)

-----------

Premierul Dacian Cioloş a anunţat modificări în structura Guvernului, în cadrul primei şedinţe a noului Executiv care a început la ora 10.00.

Dacian Cioloş a declarat: "Astăzi vom adopta o Ordonanţă privind organizarea ministerelor în urma deciziei Parlamentului şi a votului Parlamentului privind instalarea acestui guvern. Sunt câteva modificări în structura unor ministere, cred că sunt doar cinci ministere care au fost afectate".

Noul premier a precizat că cinci ministere vor fi reorganizate în cadrul noului Guvern.

Dacian Cioloş a declarat: "Sunt câteva modificări în structura unor ministere, cred că sunt doar cinci ministere care au fost afectate, mici modificări de nume sau reorganizări mai ales pe partea economică şi avem, totodată, în structura Guvernului un nou minister. Partea de dialog social, în structura acestui Guvern, a trecut în coordonarea Ministerului Muncii, dar rămâne un obiectiv important şi prioritar pentru Guvern dialogul social, însă am creat un nou minister al consultării civile şi dialogului civic, ca expresie a obiectivului pe care şi l-a stabilit ca deschidere pentru societatea civilă (...) pentru a crea un canal de comunicare directă cu societatea civilă".

Primul ministru a mai spus că "Trebuie să începem reforma administrativă".

Dacian Cioloş a adăugat: "Am cerut doamnei Violeta Alexandru, responsabilă pentru acest minister, să vină cu o propunere de organizare a acestui minister. Vom avea şi structuri de consultare pe partea economică, unde vreau să păstrăm legătura cu mediul de afaceri, dar dincolo de aceste contacte care sunt fireşti între mediul economic şi mediul de afaceri, aş vrea ca şi restul societăţii să aibă canale de comunicare directă cu acest Guvern. Vă propun să trecem în revistă urgenţele din punct de vedere legislativ şi administrativ pentru perioada următoare. Aş vrea să avem o primă discuţie privind aceste urgenţe. Mi-am notat deja câteva lucruri pe care aş vrea să vi le subliniez astăzi".

Acesta a mai spus că doreşte să analizeze stadiul de absorbţie al fondurilor europene, precizând că "trebuie accelerat procesul de absorbţie".

Noul premier a completat: "O să o rog pe doamna ministru, Aura Răducu, să organizeze o întâlnire cu toate autorităţile de management pentru că aş vrea să văd la fel cum suntem cu absorbţia pentru perioada bugetară precedentă, dar mai ales pentru noua perioadă bugetară".

Premierul a anunţat că va discuta şi cu miniştrii de Interne şi al Transporturilor, pentru a le da ocazia să "facă o scurtă prezentare privind pregătirile de iarnă".

"Nu aş vrea să ne prindă iarna pe nepregătite", a adăugat primul ministru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb