PRIMA SENTINŢĂ ÎN DOSARUL "ŞPAGĂ PE CALEA FERATĂ" Sebastian Vlădescu - condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare

G.M.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 25 martie 2022

Sebastian Vlădescu - condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare

Ionuţ Costea - 7 ani închisoare, Cristian Boureanu - 4 ani şi 3 luni închisoare Sentinţia nu este definitivă

Sebastian Vlădescu, fost ministru al finanţelor publice, Ionuţ Costea - fost şef al Eximbank şi cumnat al lui Mircea Geoană şi fostul deputat Cristian Boureanu au fost condamnaţi la închisoare pentru fapte de corupţie în dosarul reabilitării căii ferate Bucureşti-Constanţa. Instanţa de fond din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a pronunţat ieri prima sentinţă în acest dosar, hotărâre care nu este definitivă putând fi atacată cu apel de toate părţile din proces.

Conform sentinţei ÎCCJ, fostul ministru de finanţe Sebastian Vlădescu a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, a fost condamnat la 7 ani de închisoare, iar fostul deputat PNL Cristian Boureanu la 4 ani şi 3 luni cu executare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au decis trimiterea în judecată, în 15 noiembrie 2019, a dosarului în care fostul ministru al Finanţelor este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. În acest caz, între inculpaţi sunt şi un angajat al Ministerului, un secretar de stat şi politicianul Cristian Boureanu. Fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu a fost trimis în judecată pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită şi a unei infracţiuni de trafic de influenţă.

Mircea-Ionuţ Costea, fost angajat în cadrul Ministerului Finanţelor, deţinând o funcţie de conducere în cadrul Eximbank la data sâvârşirii faptelor a fost trimis în judecată pentru trafic de nfluenţă şi complicitate la luare de mită; Constantin Dascălu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor în perioada săvârşirii faptelor, a fost judecat pentru de luare de mită, iar Cristian-Alexandru Boureanu pentru trafic de influenţă.

"Cauza are ca obiect infracţiuni de corupţie săvârşite în perioada 2005-2017, respectiv plăţi în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro făcute de către o companie străină, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora, în legătură cu încheierea şi executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate", arăta DNA.

Potrivit procurorilor anticorupţie, cele 20 de milioane de euro, cu titlu de comisioane, către oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora, în legătură cu încheierea şi executarea unor contracte de reabilitare a liniei ferate Bucureşti-Constanţa şi a liniei ferate Bucureşti-Câmpina, au fost plătite de reprezentantul asocierii de firme Swietelsky - Wiebe - Takenaka, care a câştigat în 2005 contractul de reabilitare a căii ferate.

Este vorba despre Josef Hornegger, care, în cursul anului 2019, a ajuns la un acord cu DNA privind recunoaşterea faptelor comise. În acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Josef Hornegger cu procurorii DNA se arată că reprezentantul societăţii Swietelsky a contribuit la remiterea, cu titlu de mită, a mai multor sume de bani unor oficiali din cadrul Ministerelor de Finanţe şi Transporturi, după cum urmează:

- suma totală de 1.114.000 euro a fost dată inculpatului Dascălu Constantin, pentru ca acesta să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu de secretar de stat în Ministerul Transporturilor în aşa fel încât să asigure, pe de o parte, finanţarea necesară plăţii facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa şi, pe de altă parte, finanţarea necesară plăţii TVA restante de la lucrările efectuate la tronsonul Bucureşti-Câmpina.

- suma totală de 65.000 euro a fost remisă fostului ministru de Finanţe Vlădescu Sebastian, în acelaşi scop;

- suma totală de 2.117.000 euro a ajuns tot la inculpatul Vlădescu Sebastian, care ar fi urmat să îşi exercite influenţa pe care a pretins că o avea asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să asigure finanţarea necesară plăţii facturilor aferente lucrărilor efectuate la tronsonul de cale ferată Bucureşti-Constanţa.

Conform datelor din dosarul respectiv, şpaga nu a fost plătită de Josef Hornegger, ci chiar de către Swietelsky Austria în conturile oficialilor români menţionaţi mai sus. Potrivit procurorilor, în schimbul contribuţiei sale la săvârşirea faptelor de corupţie, Hornegger a obţinut, de la compania pe care o reprezenta, suma de 1.100.000 euro, prin intermediul unei firme off-shore.

Acordul de recunoaştere a faptelor comise şi a vinovăţiei de către Josef Hornegger a fost aprobat în 2019 de magistraţii Tribunalului Bucureşti care au decis condamnarea fostului reprezentant al firmei Swietelsky la 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, dar cu o supraveghere a condamnatului pentru o perioadă de trei ani.

Menţionăm că în acest dosar, cercetarea penală s-a desfăşurat atât în Româ­nia, cât şi în Austria.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sentinta este nesemnificativa in raport cu faptele. Altadata ar fi fost comndamnati la moarte. Insa aceasta sentinta este deosebit de importanta pentru viata politica, economica si sociala viitoare a Romaniei. Asa ca in Israel - oamenii care se hotarasc sa actioneze in politica trebuie sa o faca in primul rand din dorinta de a pune in practica cunostintele lor, priceperea puterea de munca si patriotismul in slujba propasirii spirituale si materiale a neamului romanesc, asa cum depun juramantul si nicidecum sa urmareasca capatuiala jefuirea tarii, supunerea la foamete, frig si intuneric a celor in nevoie, tradarea poporului si a Romaniei.

    Asa ca sentinta este importanta pentru viitor : asa ca in Israel, fiecare om care ajunge intr-o functie politica importanta care presupune administrarea tarii, a banilor si mijloacelor materiale ale tarii, a bogatiilor naturale, infaptuirea politicii externe, a relatiilor cu lumea, trebuie sa inteleaga ca pentru necinste, coruptie, furt, producerea de daune tarii si poporului roman, va platii cu libertatea lui si ca niciodata, in nici o situatie, bunurile obtinute de el, in orice mod si oriunde ar ajunge ele, se vor intoarce la locul lor si vor fi a tarii de la care au fost furate.  

    Se pare ca si in Romania justitia incepe sa fie asa cum are menirea. Impartiala si egala pentru toti.

    Ca fara o justitie adevarata se vede cum democratia ajunge o arma in mana hotilor si jefuitorilor vitei sau boureni sau.. cocosi sau ce or fi ei. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb