Primăria oraşului Breaza, din judeţul Prahova, plănuieşte să continue investiţiile în infrastructura locală şi să organizeze noi licitaţii pentru reluarea proiectelor sistate în prezent.
Autorităţile locale şi-au propus să valorifice cât de mult potenţialul turistic al zonei şi să aducă, treptat, lucrările de modernizare a oraşului la un nivel de 100%, acestea planificând o dezvoltare uniformă a urbei.
În acest sens, domnul Augustin Goga, purtătorul de cuvânt al Primăriei din Breaza, ne-a declarat: "Breaza este un oraş în schimbare, care, din păcate, nu are statutul de staţiune turistică, încă. Iniţial, oraşul a fost o staţiune balneo-climaterică, aerul din zonă având proprietăţi benefice pentru sănătate. În plus, Breaza este şi bine amplasată din punct de vedere geografic. Acum este o staţiune de interes local, dar noi încercăm să dezvoltăm cât mai mult potenţialul turistic, prin atragerea de fonduri europene".
Domnia sa ne-a mai spus că, tot prin fornduri europene, au fost realizate şi unele din proiectele anterioare, precum Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică (CNIPT), din oraş. "Totodată, au mai fost demarate unele proiecte importante, iar în planul de investiţii anual sunt cuprinse, în principal, lucrări legate de modernizarea infrastructurii oraşului (reţeaua de străzi, reţeaua de apă şi cea de canalizare)", a adăugat domnul Augustin Goga.
Potrivit domniei sale, unul din programele de modernizare, derulate şi încheiate, a fost cel pentru reabilitarea, prin asfaltare, a 22 de străzi din oraşul Breaza, în valoare de 10 milioane de euro, derulat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013.
"Un alt program, pe care îl derulăm, la acest moment, este cel care vizează extinderea reţelei de apă şi canalizare, iar lucrările la acest proiect sunt efectuate de SC HIDROPRAHOVA SA, operatorul regional de apă şi canalizare", ne-a mai spus Augustin Goga.
Augustin Goga a menţionat, însă, că în prezent, mai există câteva programe de modernizare şi de reabilitare a oraşului, însă acestea au fost sistate pe fondul rezilierii contractelor cu constructorii care efectuau lucrările.
Unul dintre acestea, programul de modernizare prin asfaltare, vizează reabilitarea şi asfaltarea a altor 23 de străzi, din oraş, însă primăria a decis să rezilieze contractul cu constructorul respectiv, deoarece acesta nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale, urmând să fie organizată o altă licitaţie pentru a fi desemnat un nou constructor. Domnia sa ne-a spus că acest program este derulat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), sub coordonarea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAP). "Este un program multi-anual şi sperăm să obţinem finanţare pentru a-l putea finaliza", a adaugat domnul Goga.
Conform declaraţiilor domniei sale, un alt proiect sistat, la acest moment, este cel care vizează modernizarea reţelei de canalizare pentru alte 52 de străzi din oraş. Purtătorul de cuvânt al primăriei din Breaza ne-a declarat: "Am mai avut un proiect care a mai vizat modernizarea cu apă şi canalizare a altor 52 de străzi din Breaza. Acesta este finalizat în proporţie de aproximativ 68-70%, însă nu mai avem finanţări pentru el. Lucrările se desfăşoară prin intermediul Companiei Naţionale de Investiţii (CNI), însă aceasta a denunţat contractul şi urmează să fie efectuate o expertiză tehnică şi o altă licitaţie pentru contractarea unui nou constructor. Proiectul nu este funcţional, în momentul de faţă, întrucât el nu este finalizat".
Potrivit lui Augustin Goga, proiectul se numeşte "Sistem Integrat de Reabilitare a Sistemelor de Alimentare cu Apă şi Canalizare a Staţiilor de Tratare a Apei Potabile şi a Staţiilor de Epurare a Apelor Uzate în Localităţile cu o Populaţie de până la 50.000 de locuitori", iar valoarea sa se ridică la aproximativ 2.200.000 euro, cu menţiunea că e posibil ca această sumă să crească, Primăria Breaza având o cotă de co-finanţare de 30%.
Augustin Goga susţine că tot prin intermediul CNI se modernizează şi Centrul Cultural "Ion Manolescu", din Breaza (Casa de Cultură), iar costurile acestui proiect s-au ridicat la aproximativ 2.760.000 lei, fiind efectuate, în principal lucrări la infrastructură şi la acoperiş, urmând ca imobilul să fie dotat corespunzător.