Prime Transaction: "BVB, OMV Petrom şi BRD - printre cele mai bune rezultate financiare în trimestrul al patrulea"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 martie

Prime Transaction: "BVB, OMV Petrom şi BRD - printre cele mai bune rezultate financiare în trimestrul al patrulea"
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    English Version

    "Trecerea pe plus a costului net al riscului BRD sugerează că scăderea dobânzilor este compensată de o îmbunătăţire a situaţiei clienţilor"

    "În acest an ar trebui ca rezultatele OMV Petrom să fie influenţate într-o măsură mai mare de performanţele companiei decât de contextul extern"

    "Ţinând cont de estimările companiei, ar trebui să vedem o revenire la trendul de creştere a veniturilor TeraPlast, în cursul acestui an"

    Bursa de Valori Bucureşti, OMV Petrom şi BRD-Groupe Societe Generale sunt printre companiile cu cele mai bune rezultate financiare raportate pentru trimestrul al patrulea a anului trecut, conform unui raport de analiză al casei de brokeraj Prime Transaction.

    La polul opus, TeraPlast a reuşit să evite la limită pierderea anuală, dar fără să confirme punctul de inflexiune anticipat de echipa de la Prime în urmă cu trei luni. În Piaţa AeRO, 2B Intelligent Soft şi 2Performant Network au avut scăderi de profit în trimestrul al patrulea, însă ambele companii şi-au atins estimările din Bugetul de Venituri şi Cheltuieli anual, se menţionează în documentul ataşat.

    "Deşi profitul net al BRD a mers într-o direcţie favorabilă, evoluţia veniturilor nete din dobânzi semnalizează o «răcorire» a pieţei bancare"

    BRD-Groupe Societe Generale a confirmat, în mod previzibil, tendinţa observată în a doua jumătate a anului trecut pe piaţa monetară, se arată în raport.

    Scăderea ratelor de dobândă în contextul temperării inflaţiei a făcut ca şi veniturile nete din dobânzi înregistrate de bancă să aibă o dinamică mai slabă decât în primele nouă luni ale anului, crescând cu doar 10,74%, la 715,44 milioane lei în trimestrul al patrulea 2023. Pe de altă parte, veniturile nete din comisioane au revenit pe plus, ajungând la 187,06 milioane lei în trimestrul al patrulea 2023, după ce la nouă luni aveau o scădere de 2,11%. În ansamblu, venitul bancar net a avut o evoluţie trimestrială asemănătoare cu cea a veniturilor nete din dobânzi şi comisioane, crescând cu 9,28%, la un miliard de lei, după ce în primele nouă luni ale anului crescuse cu 11,41%, punctează cei de la Prime.

    Cel mai mare impact asupra rezultatelor financiare a venit de data aceasta de la costul riscului, care a avut un impact pozitiv de circa 80 milioane lei. În aceste condiţii, profitul net a ajuns la o creştere de 33,41%, la 428,92 milioane lei în trimestrul al patrulea 2023, în vreme ce pe întregul an, profitul a ajuns la 1,66 miliarde lei, cel mai mare de după anul 2005 şi aproape sigur cel mai mare din istoria băncii.

    "Trecerea pe plus a costului net al riscului, o situaţie pe care am văzut-o şi în prima parte a anului, sugerează că scăderea dobânzilor este compensată de o îmbunătăţire a situaţiei clienţilor, care ajung mai rar în incapacitate de plată", se arată în raportul Prime. "Deşi profitul net a mers într-o direcţie favorabilă, crescând într-un ritm mai alert decât în prima parte a anului, evoluţia veniturilor nete din dobânzi semnalizează o «răcorire» a pieţei bancare, ceea ce ar putea duce la o scădere a profitului în acest an".

    OMV Petrom - rezultate peste aşteptări, influenţate însă şi de un element nerecurent

    Pentru OMV Petrom, anul trecut s-a încheiat într-o notă pozitivă, cu o creştere a profitului net, în ciuda evoluţiei negative a veniturilor operaţionale, o contribuţie importantă la această evoluţie având un efect de bază pozitiv faţă de trimestrul similar al anului anterior, se menţionează în raportul Prime.

    Veniturile din vânzări ale grupului au continuat tendinţa de scădere pe care o manifestaseră şi în primele trei trimestre ale anului, ajungând la 10,28 miliarde lei în trimestrul al patrulea 2023 (-39,86%), după o scădere de 35,53% în primele nouă luni ale anului. Cea mai mare parte a declinului a venit de la liniile de business secundare.

    Pe de altă parte, scăderea cheltuielilor şi efectul de bază pozitiv dat de ajustarile de depreciere din trimestrul al patrulea au facut ca rezultatul operaţional să crescă într-un ritm destul de rapid, cu 75,26%, la 1,96 miliarde lei, după ce în primele nouă luni ale anului scăzuse cu 48,78%. Efectul creşterii rezultatului operaţional a fost atenuat de apariţia contribuţiei de solidaritate pe care OMV Petrom a început să o înregistreze în acest an şi care a adăugat o cheltuială de 374,7 milioane lei, în trimestrul al patrulea 2023.

    Profitul net a crescut cu 29,51%, în ultimele trei luni ale anului trecut, până la 1,48 miliarde lei, comparativ cu o scădere de 72,17% în primele nouă luni ale anului.

    "Rezultatul este peste aşteptările noastre, chiar dacă este influenţat puternic de un element nerecurent, aşa cum a fost cazul şi în trimestrul similar al anului anterior. Stabilizarea pieţelor de gaze şi energie electrică ar trebui să elimine volatilitatea pe care am văzut-o în 2022 şi 2023, iar în acest an să vedem nişte rezultate care să fie influenţate într-o măsură mai mare de performanţele companiei decât de contextul extern", se menţionează în raport.

    "Rezultatele spectaculoase ale BVB din 2023 sunt greu de repetat"

    Listarea Hidroelectrica a continuat să producă efecte pentru Bursa de Valori Bucureşti, contribuind la o creştere considerabilă a valorii tranzacţiilor în a doua jumătatea a anului, spun cei de la Prime.

    Valoarea totală a tranzacţiilor intermediate a crescut cu 71,57% în ultimul trimestru al anului comparativ cu perioada similară a lui 2022, ceea ce a dus la o creştere procentuală apropiată a veniturilor din tranzacţionare pe piaţa reglementată, exceptând ofertele publice.

    Per total, veniturile din servicii au urcat cu 68,26%, în ultimul trimestru al anului, la 22,37 milioane lei.

    Rezultatul net a trecut de la o pierdere de 0,28 milioane lei în trimestrul al patrulea 2022 la un profit de 4,12 în ultimele trei luni ale anului trecut. Pe întregul an, profitul net a crescut cu 145,6%, la 25,62 milioane lei, anul recent încheiat devenind oficial al doilea cel mai bun din istoria BVB, după 2007, când a fost înregistrat un profit net de 29,04 milioane lei.

    "Rezultatele spectaculoase din 2023 sunt greu de repetat, ele fiind influenţate de un element nerecurent cum a fost listarea Hidroelectrica, în prezent cel mai mare emitent român de la BVB. Am putea vedea, totuşi, o îmbunătăţire comparativ cu anii anteriori, mai ales dacă vom reuşi să ajungem în categoria pieţelor emergente după criteriile MSCI", spun cei de la Prime Transaction.

    TeraPlast - pierdere în trimestrul al patrulea, din cauza cheltuielilor operaţionale mai mari

    TeraPlast a raportat o pierdere trimestrială destul de mare, în mare parte din cauza unui efect de bază negativ, conform raportului.

    De data aceasta rezultatul slab nu a mai avut la bază veniturile în scădere, ci cheltuielile operaţionale mai mari. Cea mai importantă categorie de cheltuieli, cea cu materiile prime, consumabilele şi mărfurile, a crescut cu 10,86%, la 102,26 milioane lei, un ritm de creştere dublu faţă de cel al veniturilor din contractele cu clienţii.

    Rezultatul net s-a înrăutăţit destul de mult, de la o pierdere de 1,01 milioane lei în trimestrul al patrulea 2022 la una de 5,66 milioane lei în trimestrul al patrulea a anului trecut. Dinamica atât de mare are ca motiv efectul de bază faţă de ultimul trimestru din 2022, însă nivelul pierderii este de data aceasta unul care nu a fost influenţat de elemente nerecurente. Chiar şi cu pierderea destul de mare din ultimul trimestru, pe întregul an rezultatul net a rămas pozitiv, scăzând totuşi de la 15,37 milioane lei în 2022, până la 1,14 milioane lei în 2023.

    "Luând în considerare estimările companiei, ar trebui să vedem în cursul acestui an o revenire la trendul de creştere a veniturilor, însă aceasta nu va fi neapărat însoţită şi de o revenire la marje de profit mai mari", scrie în raport.

    Despre 2B Intelligent Systems sau Bento cei de la Prime Transaction arată, în trimestrul al patrulea, profitul net a scăzut cu 53,2%, la 0,98 milioane lei, iar pe întregul an profitul net a avut o creştere de 133,26%, la 13,06 milioane lei. Dar rezultatele trimestriale sunt mai degrabă slabe.

    "Dat fiind specificul companiei, astfel de situaţii sunt de aşteptat, rezultatele fiind dependente de contractele încheiate şi de momentul în care acestea sunt implementate", spun cei de la Prime.

    Agroland Business System, 2Performant Network şi Bittnet Systems sunt alte companii ale căror rezultate au fost disecate de echipa Prime Transaction, în acest raport.

    Opinia Cititorului ( 9 )

    1. Cand o sa afiseze BVB-ul valoarea dividendului acordat, o sa crape mai ceva ca TTS.

      1. explica mi cu ce mi am luat teapa ca eu nu vad, sunt chior. cu ce am ales tts gresit la ipo ?

        Nu-ți va explica, pt că nu are cum. El nu înțelege că tu, chiar dacă acțiunea a scăzut cu 15% ai super profit din creșterea acțiunii, ca și mine. Sau, dacă înțelege nu acceptă. Anul trecut, când tts a anunțat dividendul, eu, începător fiind, am vândut tot și am pierdut bani. Mi-a dat Dumnezeu mintea de pe urmă și am cumpărat din nou, iar acum nu regret. Îmi pare rău că nu am vândut la 31 de lei? Logic că da, dar dacă aș fi vândut aș fi cumpărat la loc zilele astea. Acțiunea tts va suferi corecții în fiecare an la anunțarea dividendului deoarece dividendul nu se acordă din rezultatul net al grupului. Pe mine un singur eveniment mă poate determina să vând, atenție, parțial, deținerea tts, și anume sf. războiului din Ucraina.

        Grupul tts este listat sau tts?

        Grupul tts este listat sau tts?

        pui intrebari la care stii deja raspunsul? e listat TTS care detine o caracatita, citeste in rapoarte ca scrie foarte clar interese care nu controleaza, sau expresia asta nu iti spune nimic?

        A mai observat cineva ca acest Albert absolut la toate actiunile are mega randament și mega profit? Cum le găsește el mereu pe cele mai profitabile acțiuni e ceva de speriat!!! Sau oare să fi cumpărat 2-3 acțiuni la absolut toate acțiunile listate la BVB și practic nu are cum să le rateze pe cele lăudate?!?

        Dar BVBul e la maxime absolute, deci toti suntem pe super profit, indiferent cu cat am cumparat, aproape sigur a fost mai ieftin ca acum.

      Poate macar cineva de la ziarul Bursa se va auto-sesiza daca tot e vorba de BVB:

      Tranzactia DEALS pe actiunea LION din 15 februarie 2024, 25 milioane actiuni la 2.6 RON/actiune, comunicatul LION despre majorarea detinerii LION de catre Infinity Capital Investments din 9 februarie (de la 52 milioane la 76.4 milioane actiuni LION) si comunicatul LION din 21 februarie privind micsorarea detinerii de catre FIA ACTIVE PLUS (Swiss) de la 26 milioane actiuni la 1 milion actiuni, MAKE - cooperativa ta, sigur totul e in regula acolo? Mai adaugati la evenimente si demisia lui Robert Pana din Consiliu? Prea multe coincidente in volumele de actiuni - dispersia datelor comunicate e prea mare (9 februarie - 21 februarie)... poate verifica cineva mai cunoscator daca s-au respectat toate prevederile cadrului legal - ma voi mira enorm daca sau respectat. ASF doarme evident - Gheorghe Ovidiu Petru crede ca-i mai presus ca legea.  

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb