PRIMELE OBLIGAŢIUNI PE AERO C&V Water Control vrea să se listeze de anul viitor

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 iulie 2015

C&V Water Control vrea să se listeze de anul viitor

Compania a împrumutat 1,9 milioane de lei de la BVB, la o dobândă de 12%

Actualizare 10:23 Dumitrescu, Tradeville: "Cuponul de 12% la obligaţiunile C&V Water Control este extrem de apetisant"

Din punctul de vedere al industriei în care activează, C&V poate prezenta un interes deosebit pentru investitori, susţine Ovidiu Dumitrescu, Director General Adjunct Tradeville, care ne-a transmis: "Cuponul de 12% la obligaţiunile C&V Water Control este extrem de apetisant pentru deţinători, mai ales dacă ţinem cont de faptul că dobânzile oferite de bănci în momentul de faţă sunt de doar 2-3%/an. Însă, investitorii interesaţi de achiziţia acestor obligaţiuni trebuie să evalueze cu atenţie situaţia financiară a companiei, îndeosebi riscul de credit".

Din punct de vedere financiar, compania este pe profit, însă marjele operaţionale sunt foarte scăzute, în jur de 0,50% în fiecare din ultimii doi ani, ne-a mai spus domnul Dumitrescu, subliniind: "De asemenea, gradul de îndatorare este ridicat, raportul datorii totale / active totale fiind de 65% (67% după emisiunea de obligatiuni). Comparând costul capitalului împrumutat - de 12% - cu rata de rentabilitate a capitalurilor proprii - de doar 2,72% în 2014 - emisiunea de obligaţiuni nu pare a fi justificată. Pe de alta parte, estimările companiei pentru următorii cinci ani arată o îmbunătăţire substanţială a cifrei de afaceri - dublare în 2015 - , dar şi a marjei nete de la 0,50% la 5,65%. Chiar şi aşa, sunt de părere că finanţarea prin emitere de acţiuni ar fi fost varianta optimă în prezent pentru companie".

În opinia lui Ovidiu Dumitrescu, aceste estimări par cam optimiste, îndeosebi cele legate de revenirea pe profit financiar în condiţiile în care compania a înregistrat pierderi ale rezultatului financiar în ultimii cinci ani şi are un grad ridicat de îndatorare. "Totuşi, dacă acest plan este îndeplinit, situaţia financiară a companiei se va îmbunătăţi într-o oarecare măsură", consideră domnul Dumitrescu, care a conchis: "Situaţia financiară a companiei rămâne însă fragilă, iar apariţia unui mediu nefavorabil ar influenţa considerabil rezultatele financiare ale companiei".

---

C&V Water Control, producător de echipamente şi tehnologie pentru tratarea apei potabile, a listat prima emisiune de obligaţiuni pe AeRO, sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Valoarea emisiunii este de 1,9 milioane de lei, titlurile având o maturitate de trei ani şi o dobândă fixă anuală de 12%, ce poate fi plătită trimestrial.

Directorul general al companiei, Cătălin Negoiţă, a declarat că a fost obligat să apeleze la această modalitate de finanţare a cash-flow-ului companiei, întrucât sistemul bancar nu mai are nicio încredere în piaţa construcţiilor, astfel încât să mai acorde credite.

Domnia sa a precizat că are în vedere listarea la bursă începând de anul viitor, după ce C&V Water Control va reuşi să atingă o cifră de afaceri constantă: "Am încercat să venim cu o dobândă care să fie atractivă pentru investitori, dar care să fie suportabilă şi pentru companie.

Până la apariţia AeRO nu am avut posibilitatea să realizăm această tranzacţie. Unei bănci plătim o dobândă de 10% pentru un credit garantat cu active în proporţie de 200%, aşa că pentru nişte obligaţiuni negarantate trebuia să venim cu o dobândă mai bună pentru investitori. Am mai făcut astfel de operaţiuni, însă în interiorul companiei, acum opt ani".

Potrivit datelor BVB, obligaţiunile emise de C&V Water Control (CVW18) sunt primele obligaţiuni listate pe segmentul de piaţă destinat obligaţiunilor din cadrul AeRO. Compania a finalizat în data de 23 aprilie 2015 o ofertă de vânzare obligaţiuni prin intermediul unui plasament privat în care au fost vândute un număr de 1.900 de obligaţiuni, în valoare cumulată de 1,9 milioane de lei. Obligaţiunile au fost cumpărate de 15 investitori, dintre care 14 persoane fizice şi o persoană juridică.

C&V Water Control este specializată în dezvoltarea şi comercializarea de echipamente şi tehnologie pentru tratarea apei potabile şi uzate în aplicaţii rezidenţiale, comerciale, industriale şi municipale.

În 2014, afacerile C&V Water Control au scăzut cu 11%, până la 9 milioane de lei, însă, în acest an, reprezentanţii companiei estimează o cifră de afaceri de 22,4 milioane de lei.

Cătălin Negoiţă susţine că societatea pe care o conduce desfăşoară, în prezent, 45 de proiecte a căror valoarea depăşeşte 6,7 milioane de euro, 60% dintre acestea fiind derulate cu fonduri europene, restul fiind semnate cu entităţi locale şi de stat.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ce afaceri fac loazele.astea de isi permit sa plateasca asemenea dobanzi camataresti? Ce ametiti le cumpara asa zisele obligatiuni? Astia sunt in faliment si inseala oamenii.

    1. Citeste, Mon cher, docomentele de pe bursa si ai sa afli ce fac astia.

      Ma scuzati, am uitat sa suntem in Romania, unde mai intai vorbim si apoi gandim. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb