PRIMUL INTERVIU ACORDAT DE HORIA CONSTANTINESCU, DUPĂ CE A FOST NUMIT PREŞEDINTELE ANPC "Vom elabora o strategie de acţiune pentru sectorul bancar"

A consemnat EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 august 2019

Horia Constantinescu

Horia Constantinescu

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului urmează să elaboreze o strategie de acţiune pentru sectorul bancar, după cum ne-a spus Horia Constantinescu, noul preşedinte al instituţiei, în primul său interviu acordat după numirea în această funcţie.

Horia Constantinescu ne-a precizat că, joi, comisarul Sorin Manţu, care a semnat o serie de procese verbale, sancţionând drastic unele bănci importante de la noi, va fi detaşat pe lângă ANPC, "în vederea elaborării unei strategii care va fi pusă cât de curând în aplicare".

Comisarul Manţu a avertizat public, în mai multe ocazii, asupra modului "defectuos" în care şi-au derulat activitatea foştii preşedinţi ai ANPC. Cunoscut pentru acţiunile sale intense de control de pe Litoral, Horia Constantinescu, care a condus Comisariatul Judeţan pentru Protecţia Consumatorilor din Constanţa, a fost numit preşedintele ANPC joi, de premierul Viorica Dăncilă, care l-a înlocuit în funcţie pe Marius Pârvu.

Reporter: Numirea dumneavoastră în funcţia de preşedinte al ANPC în locul domnului Marius Pârvu a venit pe neaşteptate. Ce s-a întâmplat?

Horia Constantinescu: Am înţeles că domnul preşedinte Pârvu decisese să se retragă şi probabil că hotărârea Guvernului a venit în întâmpinarea deciziei dânsului. Modul în care am fost eu selecţionat cred că a avut la bază activitatea mea din ultimii trei ani la Comisariatul Constanţa, care este Comisariatul numărul unu în ţară. Probabil că se doreşte ca unele lucruri realizate acolo să se implementeze şi la nivelul Autorităţii.

Reporter: Consumatorii au primit cu bucurie numirea dumneavoastră la şefia ANPC şi speră că nu îi veţi dezamăgi. Care sunt primele acţiuni pe care v-aţi propus să le realizaţi în acest an? Înţeleg că deja aţi început acţiunile de control în Bucureşti...

Horia Constantinescu: Fiind părinte, pentru mine, primul lucru după Dumnezeu sunt copiii şi grija faţă de aceştia mi se pare esenţială pentru un comisar, motiv pentru care atât ANPC, cât şi Comisariatul Constanţa au derulat deja acţiuni ample de control a comerţului cu jucării şi importurilor acestora. Astăzi (n.r. vineri), la prima oră a dimineţii, am desfăşurat acţiuni în zona Dragonul Roşu, întrucât, conform trasabilităţii produselor, toate drumurile nu duc la Roma, ci duc la Dragonul Roşu.

Reporter: Care sunt următorii paşi în noul dumneavoastră mandat?

Horia Constantinescu: Voi evalua activitatea colegilor din ţară, iar acolo unde avem rezultate pe măsura aşteptărilor, cu siguranţă vom găsi soluţii de şcolarizare, perfecţionare, dezvoltare a modului de lucru, astfel încât, în cel mai scurt timp, această entitate să aibă un mod unitar de abordare. Deja mi-am permis să solicit colegilor de la juridic să centralizeze numărul sentinţelor în care Autoritatea a fost parte, ca să aflu care este perspectiva judecătorilor şi pentru a uniformiza actul de control.

Reporter: În ultimii ani au fost foarte multe scandaluri, controverse, conflicte, procese în instanţă legate de piaţa bancară şi de modul în care ANPC controlează acest sector. Intenţionaţi să intensificaţi acţiunile în acest domeniu?

Horia Constantinescu: Nu mai departe de ziua de joi, domnul Sorin Manţu va fi detaşat pe lângă ANPC, în vederea elaborării unei strategii care va fi pusă cât de curând în aplicare. Mă bazez pe informaţiile culese de dânsul într-o activitate mai vastă decât a mea în acest domeniu şi doresc să îl încurajez şi să îl asigur că doresc ca activitatea acestuia să fie transpusă la nivel naţional şi unitar. Şi cum altfel decât prin aducerea dânsului într-o postură de unde să poată dirija acest lucru.

Reporter: Din partea comisarilor ANPC au venit mereu plângeri referitoare la nivelul redus de salarizare şi la resursele alocate pentru derularea activităţilor de control. Veţi interveni să îndreptaţi această situaţie?

Horia Constantinescu: Eu cred că înainte să stabilim excepţiile, trebuie să stabilim că această Autoritate nu poate fi bazată pe excepţia care întăreşte regula. Îmi doresc ca, la momentul la care voi solicita salarii majorate pentru colegii mei, să fie valabile pentru fiecare dintre aceştia şi îmi doresc ca cei rămaşi în urmă să îi ajungă pe cei dintâi şi nu cei dintâi să fie salarizaţi ca cei din urmă. Dar cum spuneam, îmi doresc o uniformizare a acţiunilor de control, a atitudinii comisarilor şi abia după aceea să putem merge cu fruntea sus şi, de ce nu, să obţinem şi acest merit pentru comisari, respectiv să fie salarizaţi mai bine decât până acum.

Reporter: Cui lăsaţi activitatea de pe Litoral?

Horia Constantinescu: Fără discuţii voi participa la ultima etapă a comandamentului. Mă consider sufleteşte făcând parte din echipa de la Constanţa până la sfârşitul carierei mele şi voi fi alături de ei în continuare. Comisarul cu rezultatele cele mai bune din ultimii doi ani de activitate va prelua conducerea acestui comisariat. Vă voi transmite în curând şi numele lui.

Reporter: Apoi urmează Comandamentul de la munte..

Horia Constantinescu: O, da..Vom lansa un nou tip de abordare, cel constănţean, în sensul că noi, la Constanţa, am lansat un îndrumar pentru alimentaţie publică şi pentru activitatea de cazare. Îl vom lansa la sfârşitul acestei veri şi pentru zona de munte, astfel încât să nu fim acuzaţi că nu des-făşurăm şi activităţi de consiliere şi îndrumare. Acela va fi momentul T0 pentru activitatea de la munte.

Reporter: În trecut aţi întâmpinat obstacole serioase în timpul controalelor de vară - din partea patronatelor din hostelerie, din partea autorităţilor, inclusiv aţi fost agresat de agenţii economici...Cum a fost în acest an?

Horia Constantinescu: Iată-mă că sunt în continuare comisar, ceea ce înseamnă că nu sunt chiar atât de speriat de aceste lucruri. Până la urmă acest tip de abordare abrupt aduce o stare de normalitate şi cred că tocmai mutarea mea de la Constanţa la Bucureşti ar trebui să arate că, la final, aceas-tă Autoritate este privită aşa cum trebuie, inclusiv de către spectrul guvernamental.

Reporter: Vă urez mult succes în noul dumneavoastră mandat!

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Cata slugarnicie!

    1. Ce mult te-a dus mintea sa comentezi, fetito!

      Pe tine, nu. Nu-i bai.

    Felicitări domnule comisar, faceți un lucru extraordinar! Domnul Mantu un om foarte bine pregătit și devotat.

    Ești pus acolo ca nu aveau pe cine. PSD-ul se folosește de tine, bine zis slugarule! Ești un maimuțoi.

    1. Îl vom vedea la candidatura primăriei Costinesti din Iunie 2020! Știe el ce vrea. Mai este mult pana departe! Ne va aburi iar cu groapa de gunoi Iridex, asa cuma făcut spume la mal în campania din 2016!

    Acest maimuțoi și-a transferat afacerile de pe litoral plaja Obelisc Costinești, beach bar-uri pe numele unei babe de 80ani și fostelor sotii, finii și acoliți la ce va așteptați? ???? Pe plaja concesionata se vind articole de plaja, ???? fiert fără autorizație din partea primariei. A făcut el pact cu dușmanul nr. 1, Cristea Traian primarul Stațiunii Costinești. Vorbim despre nasul măscărici!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb