PRIN OFERTĂ PUBLICĂ, PÂNĂ PE 30 APRILIE Fondul Alpha Quest oferă 0,5 lei pentru punctele de despăgubire de la ANRP

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 februarie 2017

Vlad Neacşu, Ovidiu Fer, Michal Kosac (de la stânga la dreapta) - reprezentanţii Alpha Quest.

Vlad Neacşu, Ovidiu Fer, Michal Kosac (de la stânga la dreapta) - reprezentanţii Alpha Quest.

Ovidiu Fer, Alpha Quest: "Problema în dosarele ANRP a fost corupţia ataşată unor supraevaluări. Încercăm să ne delimităm de poveştile acestea"

Fondul Alpha Quest a anunţat, ieri, că va derula, în perioada 8 februarie-30 aprilie 2017, o ofertă publică de cumpărare de punc-te de despăgubire emise de ANRP, la preţul de 0,5 lei/punct, adică la 50% din valoarea nominală.

Fondul intenţionează să achiziţioneze până la 400 milioane de puncte de la foştii proprietari deposedaţi abuziv de regimul comunist.

Până acum, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a acordat 2,2 miliarde de puncte, echivalent a 2,2 miliarde de lei, în baza unei legi din 2013.

Cei care au primit titluri de despăgubire în puncte pot, începând de la 1 ianuarie, să ceară plata în numerar a despăgubirilor, în cuantum de 20% pe an. Recent, George Băeşu, preşedintele ANRP, ne-a spus că titlurile de plată în numerar vor începe să fie plătite din acest an.

Ovidiu Fer, reprezentantul Alpha Quest a spus că se aşteaptă ca fondul să cumpere, în ofertă, măcar 100-200 de milioane de puncte, dar că îşi doreşte să ajungă la 400 milioane de puncte.

Oferta se adresează exclusiv deţinătorilor de drept ai punctelor şi nu vizează achiziţia de dosare sau drepturi litigioase, potrivit reprezentanţilor fondului.

Aceştia spun că doresc să se delimiteze de scandalurile şi anchetele penale derulate referitoare la procesul de despăgubire, din ultimii ani.

Procurorii cercetează mai multe cazuri în care cumpărători de drepturi litigioase au beneficiat de despăgubiri supraevaluate, în complicitate cu funcţionari ANRP.

Ovidiu Fer a declarat: "Suntem aici, facem totul public, încercăm să ne delimităm de poveştile acestea (n.r. dosarele penale ANRP).

Nici când am fost la Wood&Co şi am cumpărat milioane de acţiuni FP (n.r. Ovidiu Fer este fost broker la Wood&Co Cehia, care a lansat un warrant pe titluri Fondul Proprietatea, înainte ca acesta să fie listat), nu am avut de a face cu dosarele litigioase.

Nu cred că este rău că totul este de vânzare, problema (n.r în dosarele penale ANRP) a fost corupţia ataşată unor supraevaluări.

Nu ne priveşte partea aceea, nici ca fond, nici ca persoane.

Dacă autorităţile vor dori să se uite la aceste tranzacţii, nu avem nici o problemă".

Punctele de despăgubire emise de la ANRP pot fi valorificate fie prin cererea de numerar (în limite de câte 20% pe an), fie prin participarea la licitaţii de terenuri sau imobile, prevăzute, în lege.

Însă, pentru a se putea desfăşura licitaţiile respective, era nevoie să fie înfiinţat un Fond naţional care să înglobeze terenuri de la Agenţia pentru Domeniile statului şi alte instituţii ale statului, ceea ce nu s-a întâmplat momentan.

Reprezentanţii Alpha Quest au spus că nu sunt interesaţi de aceste licitaţii: "Nu suntem fond de agricultură. Dacă aceste licitaţii încep, nu intenţionăm să participăm şi să achiziţionăm terenuri. Noi cumpărăm creanţe cu discount".

Aceştia au spus că investitorii în fond (HNWIs - high-net-worth individuals - şi instituţionali din Europa Centrala şi de Est) nu se pot retrage din fond până la finalizarea plăţii în numerar a punctelor.

Vlad Neacşu, consultant Alpha Quest în procesul de cumpărare al punctelor ANRP, a spus că procesul de despăgubire este departe de a fi încheiat. Domnia sa a spus: "Din estimările noastre, ar mai fi cel puţin 50.000 de dosare ANRP care trebuie rezolvate. Acest proces va dura probabil un deceniu. Ca valoare, estimăm că ar mai fi de distribuit 3-3,5 miliarde de puncte".

Potivit lui Ovidiu Fer, în ultimul an, unu din patru dosare au primit puncte, restul au fost respinse: "Dacă se păstrează media actuală, atunci vor mai primi puncte 10-12 mii de dosare. Media, până acum, a fost de 300.000 de puncte pe dosar.

Cele mai mari despăgubiri se pare că s-au dat deja".

Domnia sa a precizat că piaţa de vânzare-cumpărare de puncte s-a format pentru că, până acum, oamenii nu îşi puteau valorifica punctele.

Domnul Fer a subliniat că vânzarea imediată a punctelor are trei avantaje semnificative: "În primul rând, se elimina riscul amânării plăţilor. Deşi prima tranşă va fi plătită anul acesta, pentru următorii ani, sumele trebuie incluse în bugetul de stat. Astfel, dacă anul acesta, prima tranşă de despăgubit înseamnă circa 440 milioane lei (n.r. dacă toţi deţinătorii de puncte solicită plata în numerar), de la anul aceasta poate creşte semnificativ (pe măsură ce noi puncte se alocă), iar Bugetul pare a fi în pericol să nu poată suporta sumele în continuă creştere. Legea 165/2013 a suferit deja numeroase modificări, inclusiv privind valoarea tranşelor, astfel că încrederea că s-a ajuns la o formă definitivă a procesului restituirilor, este foare redusă.

În al doilea rând, prin oferta derulată de Fondul Alpha Quest orice deţinător îşi poate vinde punctele la vedere, eliminând riscul intermediarilor şi a comisioanelor.

În al treilea rând, se înlătură riscul de preţuri discriminatoare şi negocieri la colţ de stradă. Până acum, în piaţă se aruncau preţuri diferenţiate în funcţie de cantitate, puterea de negociere a fiecărui deţinător sau în funcţie chiar de localitatea de unde proveneau. Prin publicarea unui preţ standard, vânzătorii au posibilitatea de valorificare printr-un proces de tranzacţionare fără echivoc".

Sistemul de restituire prin Puncte de Compensare a fost creat în 2013 după ce formele precedente de despăgubire (în special cu acţiuni ale Fondului Proprietatea) nu au satisfăcut cererile existente. De la 1 ianuarie 2017, deţinătorii punctelor ANRP pot decide să le valorifice în numerar, însă aceştia nu pot converti mai mult de 20% din totalul punctelor pe care le au, iar valoarea unui titlu de plată nu poate să fie mai mică de 20.000 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb