PRIN TRANZACŢIA DEAL DIN 18 IANUARIE SIF Banat-Crişana a depăşit pragul de deţinere de 10% la SIF Muntenia

M.G.
Piaţa de Capital / 20 ianuarie 2022

SIF Banat-Crişana a depăşit pragul de deţinere de 10% la SIF Muntenia

Vânzătorul pachetului de 5,05% este probabil unul din fondurile finanţate chiar de SIF Muntenia şi/sau SIF Banat-Crişana

Recent, SIF Oltenia a preluat 6% din SIF Muntenia de la fondurile administrate de SAI Swiss Capital

Tranzacţiile vin după acuzaţiile aduse de AISIF privind existenţa unor conflicte de interese între SIF Muntenia şi o serie de fonduri de investiţii

SIF Banat-Crişana (SIF1) a depăşit, în data 18 ianuarie, pragul de deţinere de 10% din capitalul SIF Muntenia (SIF4), conform unui raport al SIF4 transmis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB). În şedinţa de tranzacţionare de marţi (18 ianuarie) a avut loc o tranzacţie "deal" cu 5,05% din acţiunile SIF Muntenia, schimbul fiind derulat la preţul unitar de 1,63 lei, valoarea tranzacţiei fiind de 64,55 milioane de lei.

Încă nu este clar cine a vândut pachetul de acţiuni SIF4, dar cel mai probabil vânzătorul este unul din fondurile finanţate chiar de SIF Muntenia şi/sau SIF Banat-Crişana în condiţiile în care acţionarul SIF4 Ben Madadi ne-a spus marţi că nu a vândut din deţinerea la SIF Muntenia.

Un pachet de acţiuni de asemenea dimensiune nu au decât Ben Madadi, SIF Oltenia, FIA Romania Strategy Fund, SAI Certinvest, SAI Broker şi SIF Banat-Crişana (care a cumpărat), societate care deţine SAI Muntenia Invest, administratorul SIF Muntenia, conform rapoartelor de la BVB.

Totodată, acum mai bine de o lună SIF Oltenia a cumpărat prin piaţa "deal" 6% din SIF Muntenia, de la fondurile administrate de SAI Swiss Capital, ce erau finanţate de grupul SIF1&4.

Aceste transferuri vin după acuzaţiile aduse de Asociaţia Investitorilor la SIF-uri (AISIF) privind existenţa unor conflicte de interese dintre SIF4 şi o serie de fonduri de investiţii care votează la adunările generale ale acţionarilor SIF Muntenia cu acţiuni cumpărate inclusiv cu banii proveniţi de la SIF Muntenia şi/sau SIF Banat-Crişana.

AISIF s-a adresat Autorităţii de Supraveghere Financiară care până în data de 11 ianuarie nu răspunsese investitorilor, dar a trimis tuturor administratorilor fondurilor de investiţii alternative (AFIA) din România o adresă ridicolă în care le amintea de existenţa legii 74/2015 şi a regulamentului Uniunii Europene 231/2013, ambele foarte vechi. Acestea erau, evident nu întâmplător, obiectul sesizărilor AISIF.

Tot marţi, SAI Muntenia Invest a anunţat că, în dosarul în care un grup de investitori din care face parte şi Ben Madadi a cerut constatarea nulităţii absolute a hotărârilor AGOA SIF Muntenia din 28 aprilie anul trecut, instanţa a amânat cauza pentru data de 28 februarie 2022.

Atunci s-a cerut atragerea răspunderii SAI Muntenia Invest pentru cumpărarea cu banii societăţii, prin intermediul unor fonduri de investiţii, a acţiunilor proprii şi folosirea acestora la vot în adunările generale. Solicitarea a fost respinsă prin votul celor pe care investitorii în acuzau de conflict de interese.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Sper ca acum e clar modul operandi a celor de la Sif 1&4&5 de tip suveica dupa ce au bagat banii in fonduri,ele cumpara actiuni Sif 1&4 iar acum Sif 1&5 cumpara de la fonduri actiunile.

    Baieti destepti si astia. 

    1. De fapt ce se urmărește? Nu mai înțelege nimeni nimic.

      Dezbina si stapaneste. Un vechi proverb a celor ce au cucerit Dacia.

      Nu-s destepti!

      Sunt doar hoti ordinari intr-un stat cu angajati corupti.

      Daca ASFul ar fi fost onest, astia de la SIF1, 4 si 5 erau de mult timp dupa gratii. 

    Am observat ca in ultima vreme ziaristii astepata la sa vina stirea si informatia din surse si nu mai fac un minim efort sa studieze.

    Cica mare intrebare de doua zile cine a vandut...Pai s-a facut o tranzactie deal cu 39.600.000 actiuni . Cine intra pe siteul BVB vede in maxim 1 minut cine era, anterior tranzactiei, declarat fix cu 39 600 000 actiuni.

    1. Corect,e Certinvest Actiuni.Era foarte simplu de aflat ,mult mai facil decat sa scrii 5 fraze.

    Dezamagitor la Ever actiunea nu se misca de 4 luni de cand un anumit "fond"sau individ se joaca cu actiunea postand ordine atat in bid cat si in ask in nr.de 75000 de actiuni.Pentru ce face manevra oare(speculativ)?

    1. RAIFFEISEN CENTROBANK AG este IMM

      IMM - Issuer Market Maker 

      el este cel ce are 75.000 in bid si ask si asigura lichiditate actiunii. 

      Vand fondurile finantate de Sif1&4...Au decis sa iasa de la Ever...Au picat la pace Ever& Sif3 si Sif1&4&5.

      Serios?Dar cand a fost actiunea la 1,5 Ron,n-au trecut nici 2 luni de atunci, unde era marele market-maker raiffeisen?De ce nu era si atunci in vanzare la 1.2 Ron, cum sta ordinul acum in piata, sa tina jos pretul?Or mai fi fraieri,da nu multi...

    eu cumpar actiuni pe aero unde comuniarea este mai buna si companiile au potential de crestere a afacerilor

    1. am vazut ca Gavan da comunicat abia azi ca al a cumparat propriile actiuni in septembrie anul trecut.

      e mare transparenta in comunicare?:))) 

      hahaha are si o pagina ca a luat azi cam 1000 de actiuni,comunicat trimis in timpul sedintei de azi,voia cica sa dea un semnal in piata ca e la sustinere Big fail! se vede ca nu il mai crede nimeni,s-a vandut mult mai jos pe urma decat unde a luat el de cateva mii de lei

      oare cine il consiliaza pe asta de face totul pe dos?

      asa ceva.... 

    Adica de ce ai baga bani in Certinvest sa iei niste unitati de fond la Certinvest,care Certinvest cumpara cu banii primiti actiuni Sif 4 ca apoi sa rascumperi actiunile Sif 4 cu 64,55 milioane de lei de la Certinvest?

    Ca doar esti fond de investitii alternative de plimbare a banilor actionarilor Sif 1 prin alte fonduri la care mai platesti si comision de administrare baban. 

    Asta suna a spalare de bani?

    1. Sif 1 detinea 307,6000 unitati de fond la un pret de achizitie de 244.053,3693 lei iar valoarea unitatii de fond la 31.12.2020 era de 219.204,7000 lei.

      In raportul pe 2020 de la Sif 1 valoarea unitatilor de fond achizitionate in 23-Mar-2018 si detinute la Certinvest era de 67.427.366 lei.

      Sif 1 detinea 55,6938% din capitalul social al emitentului Certinvest. 

      operatiune clasica de spalare de bani

      se pierd cu buna stiinta comisioanele mari

      asta e definitia spalarii,vinzi doi lei cu unul sa se piarda urma,ca asta e scopul nu sa inmultesti leii 

    Acum se vede clar ca ei actioneaza concertat iar Copariu nu a vrut sa vada actiunea concertata asupra vechii conduceri de la Sif 5 pe care i-au acoperit voit incalcand legea la aceea vreme de detinere peste 5% din CS al Sif 5 impreuna cu fondurile paravan.

    SAI Certivest SA au ramas cu:

    FIA Certinvest Actiuni– 0 actiuni (0,00%) 

    FDI Certinvest BET-FI –594.610 actiuni (0,076%) 

    FDI Certinvest XT –24.834 actiuni (0,003%) 

    TOTAL - 619.444 actiuni (0,079%) 

    dupa vanzarea de actiuni Sif 4.

    Sif 1 nici azi la ora asta nu a dat comunicat la BVB cu depasirea pragului de 10% din Sif 4.

    Transparenta nenicule.

    :))) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb