PRINCIPESA MARGARETA: "Coroana va continua să facă tot ce este posibil pentru progresul ţării"

Andrei Stan
Politică / 11 decembrie 2017

"Coroana va continua să facă tot ce este posibil pentru progresul ţării"

Urmăriţi aici şedinţa solemnă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului dedicată omagierii regelui Mihai

----

Actualizare 16:55 Patriarhul Daniel: "Regele Mihai I va rămâne în memoria poporului român o făclie de înviere în vremuri de răscruce"

Patriarhul Daniel a declarat astăzi, în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului, că abdicarea şi plecarea forţată din ţară a Regelui Mihai a fost o lovitură grea nu doar pentru România, ci şi pentru Biserică, iar regele va rămâne "în memoria poporului român o făclie de înviere în vremuri de răscruce".

Patriarhul Daniel a afirmat: "Omagiem astăzi personalitatea luminoasă a Majestăţii Sale, Regel Mihai I al României, pentru marile greutăţi care l-au călăuzit de-a lungul întregii sale vieţi, şi anume: credinţa în Dumnezeu, iubirea faţă de poporul român, răbdarea în suferinţă, demnitatea în comportament şi puterea de a ierta pe cei ostili. Mare personalitate istorică a veacului său, monarh, mareşal al României, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, eroic în actul de la 23 august 1944, Regele Mihai I al României a fost, în acelaşi timp, un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe Române. Un om cu o credinţă puternică, pe care nu s-a sfiit niciodată să o mărturisească în public, trăind potrivit principiului călăuzitor al Monarhiei Române, Nihil Sine Deo, Nimic fără Dumnezeu".

Preafericitul Daniel a transmis că abdicarea şi plecarea regelui Mihai I au însemnat nu doar o lovitură pentru România, ci şi pentru Biserica Ortodoxă Română, prin persecuţiile la care a fost supusă de către regimul comunist.

Preafericitul a adăugat: "Actul de abdicare forţată de la 30 decembrie 1947 şi plecarea regelui Mihai I din România, într-un îndelungat şi nedrept exil, au fost o grea lovitură pentru România, dar şi pentru Biserică, deoarece în anii următori regimul comunist va începe o cruntă perioadă de persecuţie împotriva Bisericii, împotriva celor care manifestau fidelitate sau admiraţie faţă de monarhie. În pofida politicii de ştergere a tuturor urmelor care aminteau de contribuţia monarhiei la progesul României, Biserica a găsit soluţii inteligente de salvare a inscripţiilor sau pisaniilor în care apărea numele regelui sau a tablourilor gotice".

De asemenea, Patriarhul Daniel a subliniat şi contribuţia regelui la aderarea României la UE şi NATO.

Patriarhul a conchis: "Regele Mihai a trăit cu discreţie, dar cu intensitate credinţa sa în care a fost botezat. Regele Mihai al României a militat şi a contribuit intens pentru integrarea României în NATO şi UE, pentru că preţuia mult libertatea şi democraţia. După realizarea acestor deziderate, a adresat Parlamentului României îndemnul de a cultiva indentitatea şi deminitatea naţională. Prin personalitatea, viaţa şi lucrarea sa, regele Mihai I va rămâne în memoria poporului român o făclie de înviere în vremuri de răscruce".

(A.C.)

-----

Actualizare 16:17 Tudose: "Regele Mihai rămâne în istorie"

Regele Mihai rămâne în istorie, iar personalitatea sa vibrantă va continua să inspire generaţii întregi de români, a afirmat, astăzi, în Parlament, premierul Mihai Tudose, potrivit Agerpres.

Mihai Tudose a declarat: "Regele Mihai rămâne în istorie şi îi suntem datori. Este datoria de onoare a fiecărui bun român să cunoască adevărul despre omul de stat care a fost şi rămâne Regele Mihai, despre curajul şi demnitatea dovedite în momente cruciale ale istoriei recente a României sau despre puterea de a înţelege să renunţi la binele personal în favoarea binelui public. Sunt convins că personalitatea vibrantă a Majestăţii Sale va continua să inspire generaţii întregi de români, care îl vor iubi cu sinceritate, aşa cum şi Regele Mihai şi-a iubit întotdeauna poporul în acel fel unic în care numai un suveran poate să o facă".

Potrivit şefului Executivului, Regele Mihai va rămâne în memoria tuturor "ca un depozitar al valorilor naţionale şi un apărător al intereselor autentice ale României".

De asemenea, acesta a adăugat: "Din dragoste pentru popor a fost întotdeauna pregătit să-şi sacrifice confortul personal, dovedind faptul că un rege se poate ridica întotdeauna deasupra vremurilor. Aşa a putut ierta cu nobleţe toate nedreptăţile care i s-au făcut, ştiind că, în definitiv, nu sunt altceva decât proiecţia fricii şi a propriilor slăbiciuni ale celor care le-au săvârşit. După ?89, Regele Mihai a înţeles că locul României este alături de statele libere şi democratice, că România are şi va avea rolul său bine definit între aliaţii NATO, că România nu se poate dezvolta în afara Uniunii Europene, că societatea românească trebuie aşezată pe valori fundamentale, precum democraţia şi libertatea".

Premierul a făcut referire şi la discursul susţinut de Regele Mihai, în urmă cu şase ani, în Parlament.

Acesta a mai precizat: "Un discurs testament, un discurs istoric, căruia astăzi îi dăm noi sensuri. Eu, ca om politic, am înţeles că responsabilitatea şi interesul public trebuie să stea la baza deciziilor, politicilor şi măsurilor pe care le luăm. Înţeleg că nu poţi guverna fără deschidere spre dialog, fără a înţelege şi accepta argumente, fără toleranţă. Ca român, înţeleg că este nevoie de moderaţie atât pentru omul politic, dar şi pentru cei ce conduc".

(C.A)

--------

Actualizare 16:05

Principesa Margareta a afirmat, în alocuţiunea rostită la şedinţa solemnă a Parlamentului, că va continua să servească interesele fundamentale ale României, cu aceleaşi valori şi principii ca ale tatălui său, iar coroana va continua să facă tot ce este posibil, alături de instituţiile fundamentale ale statului, pentru progresul ţării, în cadrul UE şi al NATO.

Principesa Margareta a declarat: "Solemnitatea la care participăm aduce omagiu regelui nostru atât de iubit de poporul român şi admirat de întreaga lume. Dar, rostul adunării de astăzi are rădăcini adânci în 150 de ani de istorie modernă plină de pagini tragice, dar şi înălţătoare. Am pierdut, ca şi întreaga naţiune, un părinte. De aceea, în aceste clipe grele, suntem uniţi în doliul nostru. Bunătatea şi iertarea tatălui meu au învins toate relele secolului trecut. Înţelepciunea lui a asigurat continuitatea ţării noastre în momente de gravă abatere de la mersul firesc al lumii. Chiar atunci când a fost departe de ţară, românii l-au privit ca pe un far luminos. Pentru aproape un secol, regele Mihai a fost o parte din fibra statului român".

Custodele coroanei a spus că începe o nouă ţintă pentru casa regală.

Fosta Principesă de Hohenzollern-Sigmaringen a subliniat: "Cu aceleaşi valori şi principii ca ale tatălui meu voi continua să servesc interesele fundamentale ale României. Ca şi regele Mihai, voi închina munca mea românilor din toate ţările lumii. Coroana va continua să facă tot ce este posibil, alături de instituţiile fundamentale ale statului pentru progresul ţării, în cadrul UE şi NATO. Regele a crezut întotdeauna că este datoria noastră să fim parte integrantă a acestor eforturi. Pe lângă activităţile de consolidare a comunităţilor româneşti, pe lângă proiectele caritabile, familia mea şi cu mine vom fi alături de instituţiile statului îm promovarea adevăratului chip al României şi a intereselor ei pe plan internaţional. Ţării lumii au nevoie să cunoască mai bine ceea ce România a reuşit în 150 de ani ca stat modern, ce a realizat în secolul care a trecut de la Marea Unire şi ce a construit după căderea comunismului. Privind în urmă, putem să fim mândri de progresele naţiunii noastre".

Principesa şi-a încheiat astfel alocuţiunea: "În inima părinţilor mei a existat întotdeauna un mâine. Cu gândul la acel mâine, vă mulţumesc pentru ziua de astăzi. Aşa să ne ajute Dumnezeu!"

(A.C.)

------

Actualizare 16:02 Dragnea: "Discursul ţinut de rege în Parlament în 2011 poate fi considerat testamentul său politic"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat astăzi, în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului de comemorare a regelui Mihai, că discursul susţinut de fostul monarh în Parlament în 2011, după mai bine de 60 de ani de când o făcuse ultima oară, poate fi considerat testamentul său politic.

Liviu Dragnea a menţionat: "Relaţia regelui Mihai cu Parlamentul a fost în ultimii ani una apropiată. Pe 25 octombrie 2011 majestatea sa a susţinut de la tribuna Parlamentului un discurs, după mai bine de 60 de ani de când o făcuse ultima oară, înaintea instalării la putere a regimului comunism. Din perspectiva de azi acest discurs poate fi considerat testamentul politic al regelui Mihai 1".

Preşedintele Camerei Deputaţilor a amintit principalele mesaje transmise atunci de rege: rolul fundamental al Parlamentului într-o democraţie, valorile care trebuie să ne definească pe noi, românii şi faptul că, cele mai importante lucruri de dobândit după libertate şi democraţie sunt identitatea şi demnitatea.

Dragnea a transmis: "Elita românească are aici o mare răspundere. Identitatea şi demnitatea. Nu este întâmplător că tocmai în jurul acestor valori încercăm să construim în ultima perioadă viitorul naţiunii. Moartea regelui Mihai 1 ne-a îndurerat profund. A murit un om nobil, demn şi curajos".

El a amintit şi contribuţia regelui Mihai la promovarea intereselor României, chiar şi când s-a aflat în exil.

Liviu Dragnea a precizat: "Regele Mihai 1 a fost în exil un promotor al democraţiei şi al intereselor istorice ale României păstrând vie speranţa întoarcerii ei la normalitate. Oricând i s-a cerut, şi nu numai, regele a fost gata să acţioneze pentru binele ţării lui. După 1989 contribuţia regelui Mihai 1 şi a familiei regale la integrarea României în NATO şi în Uniunea Europeană a fost semnificativă, chiar dacă în tradiţia discreţiei care caracterizează familia regală acest lucru a fost prea puţin comunicat public. Până în ultima clipă regele Mihai a luptat pentru ţara lui cu energie şi demnitate. Faptele sale şi viaţa sa demnă vor fi mereu un model pentru toţi românii care recunosc în rege una dintre cele mai luminoase figuri ale istoriei sale".

(A.C.)

-----

Actualizare 15:59 Tăriceanu: "Am convinverea ca regele poarta acum pe frunte in imparatia cerului cununa celor drepti"

Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a subliniat, în discursul susţinut la şedinţa solemnă a Parlamentului, că, deşi nu i-a fost dat regelui "să poarte în imprejurări oficiale coroana de oţel" a ţării noastre, acesta are însă "convinverea că regele poartă acum pe frunte în împărăţia cerului cununa celor drepţi".

Tăriceanu a declarat: " E a treia oară când regele Mihai e prezent în Parlamentul ţării. De obicei, regii deschid în fiecare an lucrările parlamentului. O istorie vitregă şi violentă nu i-a îngăduit regelui Mihai să-şi îndeplinească această atribuţie constituţională. A venit pentru prima oară în Parlament în 1946. A doua oară a venit pe 25 octombrie 2011. Voi fi mereu mândru că am iniţiat atunci invitarea Regelui. A fost o mărturie a speranţei în destinul poporului român. Azi, regele e din nou în Parlamentul României, e prezent în gândul nostru, în credinţa noastră în democraţie. De această dată, Mihai al României nu va mai părăsi Parlamentul. Nu i-a fost dat regelui să poarte în împrejurări oficiale coroana de oţel a României. Am însă convingerea că regele poartă acum pe frunte în împărăţia cerului cununa celor drepţi. Dumnezeu să-l odihnească în pace".

(A.C.)

-----

Actualizare 15:45

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a susţinut astăzi, la Palatul Parlamentului, o alocuţiune în cadrul şedinţei solemne comune a Parlamentului în care a precizat că astăzi se "onorează memoria regelui Mihai I al României", adăugând că Alteţa sa a purtat pe umeri "o grea domnie în momente foarte dificile ale istoriei noastre", potrivit unui comunicat de presă al Presidency.ro

Iohannis a susţinut: "Excelenţe,

Alteţă,

Doamnelor şi domnilor parlamentari,

Distinsă audienţă,

Onorăm astăzi, cu profund respect, memoria unei mari personalităţi a istoriei noastre, Regele Mihai I al României. Loial patriei şi naţiunii sale, el a purtat pe umeri o grea domnie în momente foarte dificile ale istoriei noastre".

Iohannis a declarat: "Obligat să înfrunte tirania, prin actul de la 23 august 1944, Mihai I a servit cauza libertăţii şi democraţiei. Apoi, opunându-se cu dârzenie acaparării ţării de către comunişti, a dovedit curaj şi simţ al datoriei.

Destinul său tragic se confundă cu destinul din veacul trecut al poporului român.

În lungul său exil, Regele a simbolizat speranţa unei Românii renăscute şi libere, la care românii nu au încetat să aspire.

După căderea comunismului, a fost oprit cu brutalitate să intre în ţară şi să se reculeagă la mormintele iluştrilor săi înaintaţi. Acestor acţiuni disperate şi absurde, le-a opus demnitatea şi tăria caracterului său.

Pentru toate aceste merite, Regele Mihai I va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat".

De asemenea, Iohannis a adăugat: " Onorată audienţă,

Deşi a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu aparţin trecutului, ci, dimpotrivă, sunt mai actuale ca niciodată.

Mihai I a fost un monarh constituţional care a apărat domnia legii, drepturile şi libertăţile individuale, a militat pentru instituţii solide şi pentru ca regulile să fie durabile, asumate şi respectate".

Preşedintele ţării noastre a mai declarat: "Integritatea sa este un exemplu nepreţuit, iar cuvintele sale sunt astăzi la fel de elocvente.

«Vom susţine orice om politic», spunea Regele Mihai în urmă cu 17 ani, «indiferent de înclinaţia lui ideologică, atâta vreme cât el sau ea va rămâne angajat în respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor individuale, în eliminarea corupţiei, în protejarea tuturor românilor.»

Regele a apărat cu toate puterile şi prerogativele sale România în vremea domniei şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă mai apoi, în exil, pentru reînnodarea legăturilor tradiţionale ale României cu democraţiile occidentale.

Evoc aici şi turneele şi misiunile diplomatice pe care le-a întreprins pentru aderarea României la NATO şi la Uniunea Europeană, fiind convins că alegerea strategică de a orienta ţara către Occident a reprezentat reîntoarcerea firească la opţiunile înaintaşilor săi.

Doamnelor şi domnilor,

Este datoria noastră, a tuturor, să apărăm moştenirea Regelui Mihai I.

Preţuind memoria sa, noi toţi avem datoria să asigurăm o Românie stabilă, demnă şi respectată în lume, prosperă şi puternică, cu un stat de drept solid, în care aspiraţia spre libertate şi prosperitate a românilor este împlinită şi în care nimeni nu este mai presus de lege.

O Românie în care viaţa publică să fie dominată de responsabilitate, decenţă şi competenţă. În definitiv, o Românie mai puternică şi mai unită, pe care suntem cu toţii chemaţi să o desăvârşim.

Fie ca amintirea Regelui Mihai I să rămână veşnică în inimile noastre!"

(C.A)

---------

Actualizare 15:17

Şedinţa solemnă a Parlamentului pentru comemorarea Regelui Mihai a început.

Preşedintele Klaus Iohannis, principesa Margareta, Custodele coroanei regale, şi Patriarhul Daniel participă la şedinţă, informează News.ro.

Pe ecranul din sală este afişată o imagine a Regelui Mihai.

La sosire, Principesa Margareta şi principele Radu au fost conduşi de către Florin Iordache şi Niculae Bădălău, iar apoi au fost întâmpinaţi de către Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost aşteptat, înainte de a intra în sala de plen, de către Principesa Margareta şi preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor, arată agenţia citată.

De asemenea, la şedinţa solemnă mai participă foştii preşedinţi ai României Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, premierul Mihai Tudose şi membrii Guvernului, reprezentanţi ai Academiei Române, parlamentari şi miniştri din Republica Moldova şi membrii corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

Şedinţa solemnă a început cu intonarea imnului naţional al României. Şedinţa este condusă de Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea.

Potrivit memorandumului aprobat de conducerea celor două Camere în legătură cu şedinţa solemnă, "Parlamentul României, organul reprezentativ suprem al poporului român, are menirea de a continua şi împlini dezideratele testamentului politic al Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, de a face din România «o ţară statornică, prosperă şi admirată în lume», o Românie suverană şi democratică".

"În acest moment trist în care naţiunea română îşi conduce pe ultimul drum Suveranul, Parlamentul României va omagia personalitatea Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, în cadrul unei şedinţe solemne comune a Senatului şi Camerei Deputaţilor în debutul ceremoniilor oficiale ale funeraliilor regale", se mai arată în memorandum.

(A.C.)

------

O şedinţă solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului, dedicată omagierii regelui Mihai I, se va desfăşura astăzi, de la ora 15.00, potrivit Agerpres. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, anunţa săptămâna trecută că a fost aprobat memorandumul referitor la desfăşurarea acestei şedinţe şi lista celor care vor rosti alocuţiuni, în ordinea stabilită de protocolul de stat.

La şedinţă şi-au confirmat prezenţa şi preşedintele Klaus Iohannis şi Principesa Margareta. Totodată, la şedinţă vor participa, pe lângă membrii Parlamentului, premierul, foştii preşedinţi ai României, custodele Coroanei regale, membrii Guvernului, Patriarhul Daniel, reprezentanţi ai Academiei Române, parlamentari şi miniştri din Republica Moldova şi corpul diplomatic acreditat la Bucureşti.

Fostul suveran al României a murit, marţi, la vârsta de 96 de ani, la reşedinţa din Elveţia. Regele Mihai I va reveni pentru ultima oară în România pe 13 septembrie, dată începând cu care sunt programate ceremoniile funerare ale fostului suveran.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai I va fi transportat de la Bucureşti la Curtea de Argeş cu Trenul Regal. Sâmbăta viitoare, după scurta ceremonie religioasă şi militară din Piaţa Palatului Regal, sicriul cu trupul neînsufleţit al regelui Mihai va fi urcat pe un afet de tun şi va parcurge traseul până la Catedrala Patriarhală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb