PRIVATIZAREA ANULUI ÎNCEPE ÎN IUNIE Deutsche Bank, HVB şi UniCredit se luptă pentru BCR

Darius Porumboiu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 aprilie 2005

AVAS va publica anunţul privind vînzarea acţiunilor BCR la începutul lunii iunie

Ca să vîndă pachetul majoritar, statul trebuie să răscumpere acţiunile de la IFC şi BERD, pentru care va plăti dobîndă

Cea mai mare bancă românească va fi scoasă la privatizare la începutul lunii iunie. Guvernul şi AVAS consideră că vînzarea către un investitor strategic a pachetului majoritar de acţiuni al BCR contează ca tranzacţia cea mai importantă ce va fi iniţiată în acest an, potrivit unui comunicat al AVAS dat ieri publicităţii.

Gabriel Zbîrcea, preşedintele AVAS, ne-a declarat că HVB Bank, Unicredit şi Deutche Bank şi-au manifestat deja in-teresul pentru acţiunile de-ţi-nute de stat la BCR. Pe lîngă aceste scrisori de intenţie, pre-şedintele AVAS mai spune că se aşteaptă ca şi alţi potenţiali investitori să-şi manifeste interesul, imediat după ce procesul de privatizare va fi demarat. Gabriel Zbîrcea ne-a declarat că la sfîrşitul lunii mai, AVAS va face public programul de privatizare, în urma căruia orice companie are posibilitatea să depună o ofertă pentru BCR. Consultantul pentru privatizarea BCR, banca internaţională de investiţii Daiwa Securities, va finaliza documentaţia necesară pînă la mijlocul lunii viitoare, urmînd ca AVAS să publice anun-ţul pentru invitarea expresiilor de interes ale potenţialilor investitori la începutul lunii iunie. Fos-tul Guvern a mai încercat în 2002 să privatizeze BCR, însă din cauza contextului internaţional marile bănci nu s-au mai înscris în cursă. Guvernul a fixat atunci şi un preţ minim pentru acţiunile BCR: 800 milioane de dolari. Presat de FMI să treacă principala bancă a statului în proprietate privată, Guvernul Năstase a semnat, acum un an, două tranzacţii, prin care instituţiile financiare IFC şi BERD au preluat 25% din bancă, iar alte 8% au fost oferite spre vînzare salariaţilor BCR.

Tranzacţiile cu IFC şi BERD oferă statului opţiunea să răs-cumpere acţiunile de la cele două instituţii, la momen-tul reprivatizării băncii. Nu-mai că, pe lîngă returnarea celor 222 de milioane de dolari către IFC şi BERD, statul ro-mân mai trebuie să plătească şi o dobîndă de aproximativ 3% pe an aplicată acestei su-me. Dacă ieşirea IFC şi BERD din BCR ar avea loc acum, atunci statul ar trebui să le plătească 222 de milioane de dolari, plus o dobîndă de aproa-pe 6,6 milioane de dolari.

AVAS mai deţine, în pre-zent, la BCR, 36,8%, dar prin răscumpărarea acţiunilor de la cele două instituţii financiare va putea scoate la vînzare aproximativ 61% din acţiunile băncii. Restul acţiunilor sînt deţinute de salariaţi (8%) şi cele cinci SIF-uri (aproximativ 30%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb