Privatizarea "Cupru Min Abrud" ar putea fi reluată până la sfârşitul anului

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 1 septembrie 2008

Privatizarea "Cupru Min Abrud" ar putea fi reluată până la sfârşitul anului

Directorul general al "Cupru Min Abrud", Lucian Vasilache, speră ca privatizarea companiei să fie reluată până la sfârşitul anului, acest proces fiind suspendat după consultarea reprezentanţiilor Comisiei Europene (CE). Oficialii europeni au considerat că anumite condiţii impuse viitorului investitor ar putea fi considerate ajutor de stat.

Domnul Vasilache a declarat, citat de NewsIn: "Privatizarea trebuia făcută în august. Dar va fi reluată când va fi modificată Hotărârea de Guvern cu privire la restructurarea şi atragerea de investiţii în minerit. Astfel, noi sperăm ca până la sfârşitul anului să se reia privatizarea >Cupru Min< Abrud".

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), acţionarul majoritar al companiei, a anunţat pe 28 mai 2008 că a pus în vânzare prin licitaţie cu strigare 100% din capitalul social al societăţii "Cupru Min" SA Abrud, respectiv 2.418.480 acţiuni. Licitaţia cu strigare urma să aibă loc pe 7 august 2008 şi trebuia să se desfăşoare după regula licitaţiei competitive, la cel mai bun preţ oferit, superior valorii preţului de ofertă, în prezenţa a cel puţin doi ofertanţi acceptaţi în baza documentelor de participare depuse. Ulterior, la 30 iunie 2008, autoritatea a anunţat, printr-un comunicat de presă, că a revocat oferta de vânzare a celor 2.418.480 acţiuni, în vederea modificării şi reactualizării Dosarului de prezentare, în conformitate cu cerinţele CE.

"Aşa cum s-a precizat şi în anunţul de lansare la privatizare, în acel moment, procesul de privatizare a Cupru Min Abrud se afla în programul de pre-consultare cu reprezentanţii Comisiei Europene. În urma mecanismului de pre-consultare, în baza documentaţiei de privatizare a societăţii, astfel cum a fost aprobată, Comisia Europeană a concluzionat că privatizarea planificată pentru Cupru Min Abrud nu respectă regulile privind ajutorul de stat", argumenta la acea vreme AVAS.

Condiţiile specifice care, conform CE, pot reduce preţul de vânzare, sunt menţinerea obiectului de activitate pe o perioadă de minim 10 ani; menţinerea contractului de cooperare încheiat pe o perioada de 10 ani, cu posibilităţi de prelungire pe perioade succesive de câte maxim 5 ani, dar nu mai mult de 20 ani de la data finalizării (30.08.2007); investiţii obligatorii.

Potrivit AVAS, pentru evitarea elementelor de ajutor de stat, instituţia publică implicată trebuie să vândă acţiunile pe care statul le deţine la o companie în cadrul unei licitaţii necondiţionate, deschise şi transparente celui care prezintă oferta cea mai mare. Nu trebuie ataşate procesului de privatizare condiţii care pot reduce preţul şi care nu sunt acceptabile unui operator economic. Comisia Europeană nu a avut comentarii asupra metodei de privatizare aleasă de AVAS, respectiv licitaţia cu strigare, ci doar asupra condiţiilor ataşate acesteia.

"Cupru Min Abrud" este o societate comercială de extracţie de minereuri metalifere neferoase. Obiectul de activitate al companiei îl constituie: producerea şi comercializarea agregatelor de carieră, operaţiuni de perforare şi derocare cu materiale explozive şi asistenţă tehnică în domeniul minier.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb