PRIVATIZAREA "OLTCHIM" Acceleraţie în stil MRU

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 martie 2012

Acceleraţie în stil MRU

Patru companii, interesate de combinat

Guvernul pregăteşte o ordonanţă de urgenţă ca să-i elimine pe minoritari de la aprobarea conversiei

Avocaţii spun că actul normativ contravine legii

Nici acum, acţiunile OLT nu au fost oprite de la tranzacţionare

Autorităţile au început să se mişte "cu talent" în cazul privatizării "Oltchim", imediat ce au primit acordul Comisiei Europene pentru conversia în acţiuni a creanţelor către AVAS.

Anunţul de privatizare a pachetului de 54,80% din acţiunile OLT deţinut de stat a fost publicat ieri, de către Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie.

Ziarul BURSA a prezentat în ediţia de ieri metoda de vânzare pe care o va adopta statul.

Autorităţile au anunţat că au optat pentru o metodă combinată, care implică o primă etapă de negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de "o licitaţie cu ofertă în plic".

Preţul de vânzare va fi făcut public printr-un alt anunţ care va apărea cu cel puţin 30 de zile înainte de organizarea licitaţiei cu oferta în plic.

Posibililor ofertanţi li se aduce la cunoştinţă că, pe parcursul derulării procesului de privatizare, este posibilă modificarea capitalului social al "Oltchim" şi, implicit, a pachetului de acţiuni oferit spre vânzare, ca urmare a conversiei în acţiuni a datoriilor către AVAS (n.r. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului).

Negocieri cu "OMV Petrom" pentru "Arpechim"

Persoanele interesate de oferta "Oltchim" sunt înştiinţate că, "în scopul eventualei integrări verticale a activităţii Oltchim şi a Rafinăriei Arpechim Piteşti (actualmente deţinută de OMV Petrom şi furnizor tradiţional al Oltchim), fără a condiţiona în niciun fel procesul de privatizare a Oltchim şi actuala ofertă, au opţiunea, via OPSPI, să negocieze direct cu OMV Petrom, corelat din perspectiva sinergiilor identificate cu procesul de privatizare Oltchim, termenii unei posibile achiziţii de la OMV Petrom a activelor Rafinăriei Arpechim".

În acţionariatul combinatului vâlcean se mai regăsesc compania "PCC SE", care deţine 17,47% din acţiuni, şi fondul de investiţii "Carlson Ventures", înregistrat în Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Potrivit înţelegerii semnate cu Fondul Monetar Internaţional, "Oltchim" este una dintre cele opt companii pe care statul intenţionează să le privatizeze în acest an.

Gigantul rus "Gazprom", prin "TISE", şi-a exprimat interesul pentru pachetul majoritar de acţiuni OLT, printr-o scrisoare înaintată, în luna noiembrie 2011, Ministerului Economiei.

Potrivit unor surse din piaţă companiile "Forte", din Emiratele Arabe Unite şi "Rompet Rogas" sunt interesate de acţiunile OLT.

Şi azerii de la "SOCAR" şi-au arătat, în 2009, interesul pentru preluarea combinatului chimic "Oltchim" Râmnicu Vâlcea.

Creştere de 6,28% pentru titlurile OLT

Deşi anunţul privind privatizarea combinatului "Oltchim" a fost făcut public, de OPSPI, spre finalul şedinţei de tranzacţionare, schimburile cu titluri OLT nu au oprite, iar Bursa de Valori Bucureşti nu a publicat un comunicat în acest sens.

Astfel, acţiunile OLT au încheiat şedinţa în topul creşterilor, cu 6,28% peste cotaţia precedentă, la 1,27 lei/unitate.

Guvernul se grăbeşte să scape de "Oltchim"

La două zile după ce Comisia Europenă a aprobat conversia în acţiuni a datoriilor combinatului chimic "Oltchim" către AVAS, motivând că nu este un ajutor de stat, autorităţile au pus umărul să urgenteze privatizarea.

Pentru a se evita blocarea majorării capitalului social de către acţionarii "Oltchim", Guvernul a iniţiat, pe 9 martie, un proiect de lege prin care procedura de conversie în acţiuni a datoriilor se va face de drept, acţionarii putând doar să participe la majorarea capitalului. Cu alte cuvinte, minoritarii nu vor mai fi întrebaţi dacă sunt sau nu de acord cu majorarea de capital.

"Majorarea capitalului social al socităţii comerciale respective (n.r. Oltchim) cu valoarea creanţelor are loc de drept la data publicării în Monitorul Oficial Partea a IV-a a ordinului conducătorului instituţiei publice implicate", potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă.

Conversia datoriilor, pentru a putea fi aprobată, are nevoie, în prezent, de votul a 75% din acţionarii "Oltchim", la prima convocare a AGA.

Modalitatea folosită de Guvern este contestată de un număr mare de jurişti care consideră că proiectul de lege contrazice atât Legea societăţilor comerciale, cât şi Legea pieţei de capital, emitentul fiind listat la Bursa de Valori Bucureşti.

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că, deşi iniţiativa Guvernului contrazice legea societăţilor comerciale, totuşi prin ordonanţă de urgenţă se poate deroga şi atunci cei care vor fi prejudiciaţi vor fi acţionarii minoritari.

Domnia sa ne-a spus că CNVM ar trebui să fie circumspectă în momentul în care va aviza proiectul, pentru că o astfel de procedură este generatoare de mari fluctuaţii la bursă.

"Acţionarii minoritari, pentru a nu fi diluaţi, trebuie să participe la majorarea de capital, cu un aport în bani de aproape 30% din valoarea conversiei, în 30 de zile", ne-a declarat domnia sa, adăugând: "Dacă statul crede că, prin această metodă, poate privatiza mai repede, se înşală amarnic, pentru că, acţionarul minoritar, pentru a-şi apăra interesele va intenta procese.".

Potrivit proiectului de Guvern, la cinci zile după publicarea în Monitorul Oficial a ordinului de conversie conducerea "Oltchim" trebuie să convoace acţionarii.

Şedinţa adunării va avea loc în termen de 10 zile de la publicarea convocării în M.O., pentru "a se decide în privinţa drepturilor de preferinţă acordate acţionarilor existenţi".

Gheorghe Piperea consideră că acţionarii minoritari ar fi avut mai mult de câştigat dacă ar fi optat pentru deschiderea procedurii de insolvenţă a "Oltchim".

Domnia sa ne-a mai spus că "Oltchim" este un vehicul viciat, un "zombi" pe bursă, cotaţiile fiind în creştere când compania este îngropată în datorii.

Valoarea datoriei "Oltchim" către AVAS ar fi de 125 de milioane de euro, fără dobânzile aferente.

AVAS a preluat, în 2002, de la Ministerul Finanţelor o creanţă în valoare de 508,6 milioane lei provenită din executarea garanţiilor emise de stat pentru împrumuturile externe contractate de societate.

Ţara noastră a notificat în iulie 2009 două măsuri de sprijin în favoarea "Oltchim". Prima măsură implică o conversie a datoriei publice în valoare de aproximativ 135 de milioane euro în acţiuni. Cea de a doua este o garanţie de stat care acoperă 80% dintr-un împrumut comercial în valoare de 424 de milioane euro, care urmează să fie utilizat pentru modernizarea societăţii şi pentru investiţii ulterioare.

"Oltchim" are, în acest moment, datorii pe termen scurt de 1,55 miliarde de lei şi datorii pe termen lung de 986 milioane de lei.

O parte din datorii sunt către "Electrica", societate care a reziliat contractul cu "Oltchim" la începutul acestui an, combinatul fiind preluat de "Electrica Furnizare".

Surse din "Electrica" ne-au declarat că datoriile totale ale "Oltchim" sunt de 660 de milioane de lei (150 de milioane de euro) iar, până în acest moment, Combinatul vâlcean nu a achitat sumele restante, nerespectând deci graficul de eşalonare. De asemenea, reprezentanţii "Electrica", pentru a-şi recupera paguba, au cerut Ministerului Economiei cesionarea creanţei în patru tranşe egale.

Combinatul "Oltchim" a raportat pierderi de 270 milioane lei, în 2011, cu 20,9% peste nivelul din 2010, pe fondul unei cifre de afaceri în urcare cu 17,1%, la 1,53 miliarde lei.

Compania are un capital social de 34,2 milioane lei, împărţit în 343,2 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei.

Cine sunt companiile interesate de "Oltchim"

- TISE (Tehnolgies Investments Services Energy) este producător rus de energie electrică, având capital majoritar de stat. Înfiinţat în anul 2003 la Moscova, corporaţia are ca acţionari "Tehnopromexport", "Zarubejneft" şi "Zarubejneftegaz", ultima subsidiară a "Gazprom".

- PCC este un grup de companii, activ pe plan internaţional, condus de PCC SE - compania mamă, cu sediul în Duisburg, Germania. Grupul a fost înfiinţat în 1993, ca societate comercială pentru produse petrochimice şi pe bază de carbon.

- FORTE, companie din Emiratele Arabe Unite, a depus ofertă la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), pentru Oltchim, încă de anul trecut, ne-au declarat surse oficiale din cadrul MECMA. Potrivit acestora, a avut loc şi o rundă de discuţii între reprezentanţii ministerului şi cei ai FORTE.

- ROMPET ROGAS pare să fie o firmă fantomă, întrucât niciuna dintre sursele noastre nu deţine informaţii despre aceasta.

Ce va face PCC?

Încă de la anunţarea deciziei Comisiei Europene am încercat să luăm legătura cu reprezentanţii "PCC SE", dar aceştia nu au dorit să comenteze.

Tăcerea lor este surprinzătoare având în vedere că până acum reprezentanţii "PCC SE" erau foarte vocali, interesant este dacă aceştia vor participa la majorarea capitalului "Oltchim".

Un avocat a fost numit administrator provizoriu în Consiliul de Administraţie al companiei Oltchim

Avocatul Adrian-Cătălin Bulboacă, managing partner al firmei de avocatură Bulboacă şi Asociaţii, a fost numit, ieri, administrator provizoriu la combinatul chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT).

"Consiliul de Administraţie l-a numit în 14 martie ca administrator provizoriu pe Adrian-Cătălin Bulboacă, confirmarea sa în funcţie urmând să aibă loc într-o viitoare AGA", se arată într-un comunicat transmis de Oltchim Bursei de Valori Bucureşti. În comunicat se arată că Bulboacă a coordonat mai multe proiecte şi fuziuni şi achiziţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Daca in urma cu 50 de ani bunicii nostrii asteptau venirea americanilor, astazi datorita situatiei politico economice am ajuns sa ne intrebam VIN RUSII?

    1. Stimate domnule Muncitor Oltchim,

      aceasta este intr-adevar o titulatura frumoasa. Ne arata ca pe langa investitori strategici, institutotionali sau financiari precum si consilieri economici sau bancheri de investitii mai exista o categorie socio-profesionala fara care cei de curand mentionati nu ar avea obiectul muncii. Cand directorul dumneavoastra a infiintat o firma prin care sa puteti cumpara actiuni la combinat. Au existat voci care l-au certat aspru si l-au pus cu "botul pe labe" pentru incercarea dumnealui. Ramane la latitudinea dumneavoastra sa gasiti energia de a va pune la bataie experienta si demnitatea care probabil inca nu a reusit sa fi fost complet stearsa dupa mai mult de 3 ani de suferinta si sa incercati sa intelegeti ca aveti un drept la cuvant. Orice investitor admira pe cei care muncesc si care stiu ce vor. Aratati-le ca nu sunteti niste carpe si oamenii cu bani o sa va dea crezare. In sport sunteti o forta , este oare la locul de munca altfel. De mai mult de un deceniu ma aflu printre straini si astazi mai mult ca oricand sunt mandru ca pot spune ca m-am nascut in tara ai carei stramosi pot fi gasiti pe columna de la Roma. Nucleul profesional din incinta combinatului are puterea de a convinge pe oricine ca oamenii de acolo pot sa-si conduca singuri destinele. Poate dumneavoastra reusiti sa nu mai fim perceputi drept Discountland si fie ca intr-o zi sa fiti mandri lucratori si ACTIONARI ai firmei care dumneavoastra si parintii au construit-o.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb