Privatizarea "Oltchim", în suspans

ANDREEA NEGRU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 ianuarie 2006

Dacă Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC) intenţionează să demareze primii paşi în legătură cu privatizarea combinatului "Oltchim" Rîmnicu Vîlcea, ar trebui să se aprobe în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor, care va avea loc în data de 9 februarie, renunţarea la căile de atac împortiva sentinţei date de Tribunalul Vîlcea. Astfel spus, MEC ar putea accepta faptul că acţionarii minoritari au reuşit să anuleze majorarea capitalului social prin conversia în acţiuni a creanţelor deţinute la "Oltchim" de către Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Reprezentantul "Lindsell Enterprises Ltd", Dan Bărbulescu, acţionar minoritar în cadrul "Oltchim", ne-a informat că mai multe companii importante ca "Vienna Capital Partners", PKN Polonia, "Lukoil" şi-au depus scrisorile de intenţie în ceea ce priveşte o posibilă preluare a pachetului majoritar de acţiuni deţinut de MEC la "Oltchim". Domnia sa ne-a declarat: "Soarta combinatului este în mîinile MEC. În situaţia în care se doreşte accelerarea privatizării combinatului, MEC va vota favorabil pe 9 februarie, urmînd să se demareze şi ceilalţi paşi în acest sens". Domnia sa este de părere că o privatizare transparentă trebuie făcută prin intermediul pieţei de capital.

Dan Bărbulescu afirmă: "Dacă votul MEC va fi unul favorabil, atunci se poate trece la o majorare a capitalului social al < Oltchim > şi cu banii astfel obţinuţi să se plătească creanţa faţă de AVAS. Aceasta va putea fi urmată de o ofertă publică la preţ de piaţă, cu alocare pro-rata, unde vor putea subscrie în primă fază cei cu drept de pre-empţiune, urmînd ca, ulterior, să aibă acces orice investitor interesat". În acest mod, concluzionează reprezentantul acţionarului minoritar, "Oltchim" se poate privatiza fără nici un acţionar majoritar, iar privatizarea va fi una transparentă.

"Oltchim" are un capital social în valoare de 3.546,95 miliarde de lei vechi, împărţit într-un număr de acţiuni cu o valoare nominală de 1000 lei vechi. Ultima majorare a capitalului social cu suma de 3.223,36 miliarde de lei, reprezentînd conversia în acţiuni a creanţelor deţinute de AVAB, a fost aprobată în Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din data de 28 noiembrie 2003. Hotărîrea de majorare a capitalului social a fost atacată în instanţă de către acţionarii minoritari, aceştia nefiind de acord cu modul de repartizare a acţiunilor rezultate din conversia creanţelor AVAB în acţiuni. Litigiul nu a fost încă soluţionat. În cazul în care votul MEC în AGA va fi unul favorabil, acest aspect va fi rezolvat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb