PRIVIND LEGALITATEA ACHIZIŢIEI URANIULUI DIN IMPORT: Curtea de Conturi a solicitat ANAP să verifice Nuclearelectrica

T.I.
Companii / 18 martie 2019

Curtea de Conturi a solicitat ANAP să verifice Nuclearelectrica

Curtea de Conturi a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Achiziţii Publice (ANAP) să verifice dacă Nuclearelectrica (SNN) a achiziţionat în mod legal pulbere de uraniu din import în perioada 2016-2017, se arată în "Raportul Public pe anul 2017" al Curţii de Conturi, publicat pe site-ul instituţiei.

"O altă constatare a vizat achiziţia de pulbere sinterizabilă de UO2 (dioxid de uraniu - n.r. ) din import, prin exceptare de la aplicarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, deoarece SNN SA, pentru neaplicarea prevederilor OUG nr. 34/2006, a invocat dispoziţiile art. 245 din ordonanţă, potrivit cărora, 'nu se aplică pentru contractul care are ca obiect cumpărarea [...] de alţi combustibili destinaţi producţiei de energie', doar că în această situaţie nu se justifică neaplicarea procedurilor de achiziţie reglementate de OUG nr. 34/2006, întrucât produsul importat este destinat FCN Piteşti la fabricarea combustibilului nuclear, acesta din urmă fiind destinat folosirii într-un reactor nuclear în scopul producerii energiei", arată raportul Curţii de Conturi.

Reprezentanţii instituţiei au precizat că au cerut o verificare în acest sens din partea ANAP.

"În acest sens s-a solicitat Autorităţii Naţionale pentru Achiziţii Publice efectuarea unei verificări la SN Nuclearelectrica SA privind legalitatea achiziţiilor de pulbere sinterizabilă de UO2 efectuate în perioada 2016-2017, prin excepţie de la aplicarea prevederilor legale privind achiziţiile de produse", potrivit aceleiaşi surse.

Nuclearelectrica a reziliat, în 2015, contractul cu Compania Naţională a Uraniului (CNU) pentru achiziţia minereului de uraniu, în favoarea companiei canadiene Cameco.

La acea dată, conducerea producătorului de energie a motivat că CNU a majorat nejustificat preţul uraniului, în timp ce compania canadiană oferea preţul pieţei, "aspect ce poate fi uşor verificat prin raportare la datele de preţ furnizate de Euratom Supply Agency (pe contracte pe termen lung şi spot), precum şi din alte surse care publică date legate de evoluţia preţului uraniului, îndeosebi pe pieţele spot", potrivit unui comunicat al SNN, emis pe 22 decembrie 2016, când Nuclearelectrica a încheiat un nou contract cu canadienii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dragilor, persoana juridica care a achizitionat uraniu este SN Nuclearelectrica si nu sucursala FCN iar pentru cine nu stie, SNN este producator de energie care "cumpara combustibil pentru producerea de energie". Achizitia de uraniu nu se putea face decat de la unul din cei doi furnizori calificati, CNU sau Cameco. Ce credeti ca ar fi zis Curtea de Conturi daca SNN ar fi achizitionat de la cel care oferea uraniu la un pret cu 70 % mai mare decat Cameco?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb