PROBABIL CĂ CIRCUL LUI D.D. NU SE TERMINĂ ASTĂZI Dan Diaconescu mai are 15 zile să dea banii pe "Oltchim"

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 octombrie 2012

Dan Diaconescu mai are 15 zile să dea banii pe "Oltchim"

Surse bancare au confirmat corectitudinea observaţiei noastre că nu este credibilă scrisoarea "Gliding" Ltd din Amsterdam, care garantează existenţa a 45 de milioane de euro în contul HSBC al lui Dan Diaconescu, în primul rând, pentru că nu există practica garantării prin scrisori trimise de companii oarecari.

La 28 septembrie, în articolul "Privatizarea Oltchim, după planul lui Roibu (prin "Harry Potter")", publicat în BURSA, am scris: "...să observăm că scrisoarea unui off-shore care încredinţează de existenţa banilor în contul lui Dan Diaconescu, nu are nici un fel de relevanţă în procesul privatizării Oltchim, pentru că nu este o scrisoare trimisă de însăşi banca".

În al doilea rând, scrisoarea, fiind semnată de Ewoud L. Peerbolte, capătă un iz de farsă grotescă, pentru că, deşi Ewoud Lietaert Peerbolte este prezent pe http://www.corporationwiki.com, drept legat la "Princess Beach" I' şi II, Inc., în San Diego, iar pe alte sit-uri drept proprietar al unei companii de servicii financiare, în Olanda, numele este cunoscut şi drept al unui avocat şi autor de literatură Science Fiction, implicat (în 2011) într-un scandal din Amsterdam, când a participat la o licitaţie importantă, pentru ca apoi să nu mai fie de găsit luni de zile.

Prin scrisoarea prezentată de Dan Diaconescu (şi depusă oficial) la Eximbank, se spune că firma "Gliding" Ltd. Amsterdam (unde CEO este Ewoud Peerbolte), ar avea un cont în valoare de 46 milioane de euro deschis la HSBC Bank, cedat/acordat - pentru privatizarea "Oltchim" - în favoarea lui D.D.

De fapt, Eximbank a verificat la HSBC, şi nici firma "Gliding" Ltd., nici Ewoud L. Peerbolte nu au conturi deschise la respectiva bancă.

Mai mult, firma în cauză nici măcar nu e înregistrată în Olanda (oricum Ltd. nu este o terminaţie specifică firmelor din Olanda, ci Bv.)

Se pare că "băieţii cu tezaurul" (Eugen Anca şi Alexander Dokychuk, despre care am scris în articolul din 28 septembrie), îl trag pe sfoară pe D.D., încercând să-l facă util intereselor ruseşti. Cei doi au încearcat să-l convingă pe D.D. să meargă la Moscova, unde ar avea ei posibilitatea să-l pună în legătură cu importanţi oameni de afaceri şi politiceni influenţi.

În anturajul său, D.D. a spus că ar vrea să zboare la Moscova, mai ales după ce deplasarea în SUA a picat (la Ambasada SUA la Bucureşti, a fost primit de consilierul politic american, iar nu de ataşatul comercial, ceea ce este grăitor pentru felul în care înţeleg tărăşenia partenerii noştri strategici de peste Ocean).

Se pare că D.D. vrea să depună acea scrisoare science-fiction la Guvern, mizând pe faptul că în contractul de privatizare există o prevedere referitoare la posibilitatea realizării tranzacţiei (transferul sumelor cu care s-a câştigat oferta) în maxim 15 zile după termenul limită.

Aşadar, D.D. ştie că, dupa 1 octombrie, mai dispune de un răgaz de 15 zile, timp în care plăteşte daune de 0,04 % pe zi.

Posibil ca D.D. să mizeze pe faptul că întinzând coarda, va avea vizibilitate mediatică (inclusiv în cele cincisprezece zile) şi, implicit, va avea de câştigat din două perspective:

1. poate chiar reuşeste să facă rost de bani (crede în varianta asta, fiind păcălit de E. Anca şi A. Dokychuk);

2. câştigă electoral, dat fiind mesajul său deja cunoscut.

Oricum, probabil că va insista pe renegocierea unor prevederi din contract, pe acuzarea guvernului, povestea cu ciocoii...

În ultima săptămână, se pare că a câştigat peste 3%, în preferinţele electoratului.

Ceea ce el ştie.

Cu cât trece timpul (şi cu cât atenţia opiniei publice este mai mult aţintită asupra lui), cu atât se apropie de alegerile legislative.

Şi încă ceva: guvernul Ponta nu avea ce să facă. Deşi ştia că D.D. nu vine cu o ofertă serioasă, nu putea anula procedura de privatizare.

De ce?

Pentru că la reuniunea board-ului FMI de acum trei zile, unul din subiecte era acordarea unei noi tranşe României.

Ori guvernul nostru vrea să arate că nu a împiedicat privatizarea "Oltchim", obiectiv prevăzut în acordul cu FMI.

Ciudat şi pervers în egală măsură.

Ca să primim nişte firimituri (care ne îndatorează şi mai mult - apropo, deficitul a crescut, după măsurile populiste ale lui Ponta şi probabil va creşte şi mai mult în context electoral), ne-am distrus şansa unei privatizări decente a "Oltchim".

OK

Next...

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. draga Make, -ca de obicei articolele tate ne invata sa gandim strategic. Prietenul nostru FMI spune in letopisetul sau urmatoarele pilde "Additional efforts are needed to improve tax administration and reform the health care, energy and transportation sectors. While progress is being made towards liberalizing energy prices, it will also be important to step up the reform of state-owned enterprises" O abodare rezervata, care intr-adevar lasa loc la multe interpretari referitor la reformele necesare pentru privatizare in industrie. In acelasi timp reforma in administratie si sanatate este poate chiar mai pregnant pusa in evidenta. In acelasi cadru temporal la grande Republique pare sa constientizeze ca si-a dat votul unui Pinochio reformele dorite fiind o buna motivatie pentru o noua piesa de teatru in locatia Place de Bastille ceva 2.0 sau reloaded. Revenind pe plaiurile mioritice , daca as fi avut prerogativele de prim-ministru ar fi fost greu pentru mine a da un raspuns la intrebarea de ce am facut un rollback la deciziile de inchidere a unor unitati sanitare, mai ales acum cand pentru o urgenta putem apela si la ingerii domnului care a devenit profet in Romania. Lasand la o parte eventualitaea referitoare la faptul ca a fost tras pe sfoara mioriticul nostru Fat-Frumos, trebuie mentionat ca prin miscarea cu sacii de banii a cam dat un pic cu tifla celor care voiau sa cumpere toate "fiarele vechi" pentru o chenzina sau plata lunara a doamnelor si domnilor angajati. Oricul dm romanul pe care il va scrie va putea plati cu varf si indesat pretul adjudecat. Ce este insa important este ca in timp ce domnul prim-ministru spune despre aderarea la Euro in 2015 ca fiind un vis, domnul Diaconescu a reusit cel putin sa le arate oamenilor ca pentru a visa pe langa multa fantezie mai ai nevoie si de niste mingi de basket pentru a putea intelege ce inseamna sa faci o aruncare de 3 puncte...

    1. pe cand el are doar doua mingi de golf :)))) si din alea una imprumutata si alta blocata de fisc

      adica domnul Make ar fi gasit pe la dansul prin redactie ceva corespunzator cu normele competitionale :-) Acum trebuie sa vedem daca reactioneaza in sincronism cu poporul

    Să declare sursa banilor. Ai lui și ai celor aflați în spatele lui. Asta doar așa, pentru „popor” - că interlopii legali, adică ăia care își iau salariul de la procuratură și fisc, nu dau semne că ar fi interesați de problemă (ăstora dacă nu le vine ordin de la „il padrino”, nu mișcă în front nici dacă-l văd pe vreunul cu bicica-n mațele cuiva!) ...

    Cateva precizari: nu e vorba de marirea deficitului, ci de continuarea acordului de siguranta cu FMI. Da, am putea lua mai mult daca am avea nevoie, dar nu am luat nimic vineri, deci sa lasam deficitul in pace pentru moment. Sunt dezamagit ca desi de obicei aveti o abordare rationala, nu ati rezistat temei populiste cu firimiturile de la FMI. Parerea mea: au as plati un organism ca FMI cu 100 EUR pe luna din banii mei ca sa supravegheze ce fac hotii din clasa politica cu restul banilor pe care ii platesc ca si taxe. Si cred ca ar fi o investitie buna pentru fiecare roman. Ca nici mecanismul FMI nu e perfect si ca e expus unor interese, de acord, dar orice e mai bine decat cu hotii de la casa poporului si palatul victoria.

    1. de acord! Unde virez ïnvestitia"?

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb