Producătorii de ciment Holcim şi Lafarge au anunţat că au ajuns la un acord privind termenii fuziunii, după neînţelegerile apărute în cursul săptămânii trecute, potrivit unui comunicat al celor două companii.
Primele probleme pentru procesul de fuziune dintre cele două companii au apărut lunea trecută, când reprezentanţii companiei elveţiene au anunţat că nu vor accepta termenii înţelegerii cu Lafarge, în condiţiile actuale.
Noile condiţii ale înţelegerii prevăd o rată de schimb a titlurilor celor două companii de 9 acţiuni Holcim pentru 10 acţiuni Lafarge, conform sursei citate. De asemenea, conducerea Lafarge va propune un nou director executiv general al viitoarei entităţi, numire care va trebui aprobată şi de board-ul Holcim.
Directorul executiv Lafarge Bruno Lafont, care trebuia să preia conducerea la nivelul HolcimLafarge, va fi numit copreşedinte al grupului alături de Wolfgang Reitzle, actualul preşedinte al Holcim, iar cei doi nu vor avea atribuţii executive în noua companie.
Cei doi producători de ciment au anunţat că acţionari importanţi ai ambelor companii şi-au arătat deja sprijinul pentru noul acord, astfel că estimează că tranzacţia va fi încheiată în luna iulie a acestui an.
Wolfgang Reitzle a declarat că va lucra îndeaproape cu Bruno Lafont ca să se asigure că fuziunea va fi realizată în beneficiul tuturor acţionarilor şi că este "încrezător în capacitatea de a lucra în echipă în noul board". La rândul său, Bruno Lafont a spus că noua entitate va deveni liderul industriei materialelor de construcţie, iar HolcimLafarge îşi va concentra atenţia pe inovaţie şi satisfacţia clienţilor: "Noua companie va aduna cei mai buni specialişti din domeniu şi va crea un model de business cu un flux de numerar considerabil".
Vineri dimineaţa, acţiunile Lafarge şi Holcim au urcat la bursă cu 3,6%, respectiv cu 1,6%.
Holcim şi Lafarge au convenit în aprilie 2014 o fuziune prin schimb de acţiuni, care ar crea cel mai mare producător de ciment din lume, cu vânzări anuale de aproximativ 40 de miliarde de euro.
În luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a aprobat fuziunea, care urma să se încheie în prima jumătate a acestui an, însă obţinerea acordului instituţiei europene a depins de renunţarea la unele dintre activele deţinute de cei doi mari producători de ciment la nivel mondial.
În aceste condiţii, în luna februarie, Holcim şi Lafarge au ajuns la un acord cu producătorul irlandez CRH pentru ca acesta să cumpere cea mai mare parte dintre activele scoase la vânzare de cele două companii, inclusiv pe cele din România, pentru 6,5 miliarde de euro.
În ţara noastră, producătorul irlandez va prelua activele companiei franceze Lafarge, şi anume două fabrici de ciment, de la Medgidia şi Hoghiz, şi staţia de măcinare de la Târgu Jiu.
Activele Holcim de la noi includ două fabrici de ciment, în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 13 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.