PROCEDURA DE DEFICT EXCESIV Comisia Europeană se arată indulgentă

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 14 mai 2009

Joaquin Almunia, comisarul pentru afaceri economice şi monetare: "Numeroase state UE au, în momentul de faţă, deficite de peste 3% din PIB, în principal din cauza recesiunii economice".

Joaquin Almunia, comisarul pentru afaceri economice şi monetare: "Numeroase state UE au, în momentul de faţă, deficite de peste 3% din PIB, în principal din cauza recesiunii economice".

Comisia Europeană a făcut, ieri, primul pas în demararea procedurii de deficit excesiv, adoptând raportul în care constată că depăşirea nivelului maxim admis de 3% din PIB al deficitului bugetar nu a avut un caracter excepţional sau temporar, condiţii necesare pentru declanşarea acestei proceduri.

Situaţia este similară tuturor ţărilor analizate: Lituania, Malta, Polonia şi România.

Joaquin Almunia, comisarul pentru afaceri economice şi monetare, susţine că CE va adopta o poziţie mai laxă faţă de problema deficitelor bugetare din statele membre, precizând: "Numeroa­se state UE au, în momentul de faţă, deficite de peste 3% din PIB, în principal din cauza recesiunii economice, care atrage după sine scăderea veniturilor fiscale şi creşterea ajutoarelor de şomaj. Aplicarea Pactului de stabilitate şi creştere cu flexibilitatea introdusă în 2005 este esenţială pentru menţinerea pe termen mediu şi lung a sustenabilităţii finanţelor publice, la fel ca şi găsirea unei căi de ajustare pentru corectarea în timp util a deficitelor şi a datoriilor".

Purtătorul de cuvânt al CE, Mark English a explicat: "În luna iunie, Comisia va decide dacă va recomanda consiliului de miniştri ai finanţelor (ECOFIN) măsuri şi un calendar privind reducerea deficitului excesiv în ţările respective. La şase luni după decizia ECOFIN, statele în chestiune trebuie să adopte măsurile cerute, iar la sfârşitul anului, CE va reanaliza situaţia".

Deficitul public al ţării noastre a atins 5,4% din PIB în anul 2008. Cifra reflectă, în principal, derapări importante ale cheltuielilor curente, în special ale cheltuielilor cu salariile din sectorul public şi ale cheltuielilor cu prestaţiile sociale, precum şi previziuni exagerat de optimiste privind veniturile şi, în mai mică măsură, o scădere bruscă a veniturilor colectate în ultimul trimestru al anului 2008 datorită încetinirii economice, se precizează în raportul Comisiei. În raport se mai atrage atenţia asupra politicii bugetare pro-ciclice adoptată în perioada de creştere explozivă a cererii 2005-2008, deficitul global crescând de la 1,2% în 2005 la 5,4% din PIB în 2008, în ciuda creşterii medii reale a PIB-ului de 6,5%. "Această evoluţie reflectă în mare măsură slaba planificare şi execuţie bugetară", concluzionează Comisia.

Potrivit înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europea­nă în urma ajutorului financiar acordat de acestea, în 2009, ţara noastră va limita deficitul la 5,1%. În cazul nemodificării politicilor, previziunile de primăvară 2009 ale Comisiei estimează atingerea unui deficit la 5,6% din PIB în 2010, pe fondul unei încetiniri economice semnificative.

Potrivit Pactului de stabilitate şi creştere, Comisia are obligaţia de a întocmi un raport ori de câte ori deficitul unui stat membru depăşeşte valoarea de referinţă de 3% din PIB. Pactul, revizuit în 2005, permite luarea în considerare a situaţiei economice atunci când se fac recomandări referitoare la ritmul corecţiilor.

Astfel de rapoarte în cadrul procedurii de deficit excesiv au mai fost demarate în luna februarie şi pentru Franţa, Grecia, Irlanda, Letonia şi Spania. În cazul ţărilor euro, CE a indicat deja şi o perioadă de doi-trei ani în care se aşteaptă ca aceste state să-şi remedieze deficitul.

Gheorghe Pogea, Ministrul Finanţelor, este de părere că reprezentanţii Comisiei Europene au dreptate în ceea ce priveşte sancţionarea ţărilor care nu sunt capabile să îşi gospodărească în mod corect finanţele publice. Domnia sa mai precizat: "Cei care astăzi vin şi ne ţin lecţii despre strategie şi management fiscal ne-au lăsat această situaţie dificilă pe cap. Iar noi credem că vom reuşi să punem lucrurile pe un făgaş normal şi primele semne pozitive apar".

Şi premierul Emil Boc şi-a luat angajamentul ca Guvernul să facă "tot ce îi stă în putinţă" pentru a limita deficitul bugetar şi pentru a evita sancţiunile financiare ce ne-ar putea fi impuse. "Acest Guvern va face tot ce îi stă în putinţă pentru a limita deficitul bugetar, pentru a evita sancţiunile financiare, pentru că principala consecinţă a dezastrului liberal lăsat în 2008 o reprezintă posibilitatea ca România să piardă fonduri UE şi de a fi sancţionată cu miliarde de euro", a precizat Boc.

Guvernul tarii noastre ar putea avea şi anul viitor ţinte de deficit bugetar, în condiţiile în care procedura de deficit bugetar excesiv şi împrumutul de la FMI se întind pe o perioada de doi ani. Deşi perspectivele Comisiei Europene sunt pesimiste, partea bună este că ele ar trebui să stimuleze sau să forţeze Guvernul sa îşi îmbunătăţească politica fiscală.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ar trebui sa primim sanctiuni pentru faptul ca ne putem produce o multime de alimente in tara si noi preferam sa le aducem din import. 1Kg. de castraveti verzi era acum 1luna 6 Lei au aparut intre timp cu 2.5 lei Kg dar podusi pe langa Bucuresti nu mai vorbim de grau de irigatii si de altele

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb