Secţia de contencios administrativ de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a amânat, astăzi, pentru 25 februarie 2022, judecarea recursului formulat de Traian Băsescu în dosarul în care fostul preşedinte a fost declarat în primă instanţă colaborator al Securităţii, informează Agerpres.
De menţionat că dosarul a fost înregistrat la ICCJ în iunie 2020, însă această instanţă a stabilit ca procesul să înceapă în luna noiembrie 2021, respectiv o întârziere de 1 an şi 5 luni.
Astăzi, la primul termen, Traian Băsescu nu s-a prezentat în sala de judecată, el fiind reprezentat de fostul ministrul al Justiţiei Valeriu Stoica.
Judecătorii au admis o cerere de intervenţie formulată de Mugur Ciuvică, preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, care susţine că are un interes de a fi parte la acest proces, deoarece în anul 2005 a fost obligat de o instanţă să-i plătească lui Băsescu daune, după ce l-a făcut "informator al Securităţii" pe fostul preşedinte.
Magistraţii au decis însă să amâne procesul cu trei luni, respectiv 25 februarie 2022, pentru ca Ciuvică să citească actele de la dosar.
Pe 20 septembrie 2019, Curtea de Apel Bucureşti - instanţa de fond - a admis acţiunea CNSAS şi a decis că fostul preşedinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă.
Magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti au avut nevoie de nouă luni pentru a motiva această decizie, iar în iunie 2020, dosarul a ajuns la Instanţa supremă - Secţia de contencios administrativ, după ce Traian Băsescu a formulat recurs.
Secţia de contencios de la Instanţa supremă a dispus ca procesul să înceapă abia la 5 noiembrie 2021, la aproape un an şi jumătate după ce a primit dosarul de la Curtea de Apel Bucureşti.
Potrivit CNSAS, fostul preşedinte Traian Băsescu a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Marină.
Din documentele depuse în instanţă de CNSAS rezultă că Băsescu ar fi avut un ofiţer de legătură desemnat de fosta Securitate, cu gradul de locotenent-colonel, şi că ar fi dat două note informative olografe.
Conform CNSAS, pe parcursul colaborării cu Securitatea, Traian Băsescu a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum intenţia de a pleca în străinătate şi relaţii cu cetăţeni străini, existente în notele informative date în 05.05.1975.
"Analizând informaţiile furnizate de pârât, apreciem că acestea vizează îngrădirea dreptului la viaţă privată (art. 17 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice) şi dreptul la liberă circulaţie (art. 12 din Pactul Internaţional privind Drepturile Civile şi Politice", susţinea CNSAS.
Potrivit Consiliului, urmare a uneia dintre notele informative date de Traian Băsescu faţă de un coleg, Securitatea a avizat negativ desemnarea acestuia pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării.
În timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi.
"Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS. Ne va împăca un al treilea, judecătorul", a spus, atunci, Băsescu.
Traian Băsescu a precizat în sala de judecată că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale sunt semnate "căpitan Traian Băsescu".
"Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. (...) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale", s-a apărat el.
El a precizat că studenţii de la Secţia civilă a Institutului de Marină nu aveau interdicţia de a lua legătura cu cetăţeni străini, de a avea relaţii cu aceştia în afara cadrului profesional. Acesta a amintit că vara, ca studenţi, mergeau la Mamaia, unde se întâlneau cu tineri din Cehoslovacia.
"Navele româneşti operau în toate porturile lumii şi la Secţia comercială studenţii erau familiarizaţi şi pregătiţi pentru contacte cu străini. (...) Niciodată nu am considerat că acele relaţii ale noastre cu studenţii cehi puteau fi condamnate. Nu ne ascundeam, pentru că nimeni nu ne interzicea", a menţionat Băsescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2021, 17:21)
Va e frica sa-i luati drepturile de fost presedinte?
1.1. E clar că vor să-l scoată curat (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Anonim în data de 06.11.2021, 06:25)
E clar că vor să-l scoată curat ..
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.11.2021, 19:08)
nu este constitutional si etic; este chiar si "discriminator" sa facem procese "de colaboratori" cand stim destul de bine ca oameni cu functii mult mai importanre ca Ministrii sau Presedinti au stat in scaune si dupa 90!!!
Nu un Presedinte sau Ministru sunt cu adevarat oameni cu "putere"!!
Cu putere sunt oameni din umbra, ce au grija ca mecanismul sa fie perpetuar si sa se balanseze dupa noiile conditii ale pietei.
Avem oameni "vechi" si de prin CCR fosti securisti, si de prin SRI, si de prin Politie... care au stat orin structuri derivate perioade bune tot prin varful puterii...
Avem chiar persoane ce au "ajutat" la (chipurile) noua constitutie a Romaniei... DA DA!!! filmul e vechi, prost... cu purici pe ecran.
Avem / a fost oameni si in Televiziunea romanai .., tot fosti sec... sau demi sec!
Avem oameni si prin "spitale"...
Avem oameni si prin "primarii"...
Il avem chiar si fostele Vedete politice de prin anii 90-2000... ce erau in cloaca la tv... tot fosti sec si demi sec...
Daca era asa... pai peste 2 milioane (minim) de fosti securisti a avut Romania... si inca 2 milioane de demi sec securisti (sifonari mici; cioflingari de scari de bloc... teatre, parcuri, spatii comerciale, cartiere.. spitale, sec).
PS: cele de mai sus reprezinta un pamflet!
PSS: moare mumia (stiti voi cine) fara proces... dar pe astia ii caut acum la dres si fes.
semnat comenturi "cretine"
3. Atat
(mesaj trimis de sabin în data de 06.11.2021, 08:41)
sa le amane si lor salariile!! Justitie nenorocita!