ProCredit Bank a acordat IMM-urilor credite JEREMIE în valoare de peste 10 milioane de euro în monedă europeană şi de alte 10 milioane de euro acordate în monedă naţională, de la data semnării primului acord cu Fondul European de Investiţii, în decembrie 2013.
Aceste împrumuturi pot fi accesate de către întreprinderile mici şi mijlocii pentru investiţii şi pentru finanţarea activităţii curente pe termen scurt şi mediu. Creditele JEREMIE sunt acordate în condiţii preferenţiale, cu o dobândă parţial subvenţionată, redusă cu 50% faţă de nivelul standard, ca şi comisioanele aferente, şi cu cerinţe reduse de garanţii.
ProCredit Bank poate acorda în continuare credite JEREMIE în valoare de aproximativ 12 milioane de euro, până la sfârşitul anului curent.
"Prin continuarea acordării de împrumuturi prin programul JEREMIE, ProCredit Bank vine în sprijinul întreprinderilor mici şi mijlocii, la fel ca în toţi cei 13 ani de activitate ai instituţiei. Sumele disbursate până acum prin intermediul programului JEREMIE reprezintă o dovadă a susţinerii pe care o acordăm pentru dezvoltarea sectorului local al IMM-urilor, cât şi a interesului antreprenorilor de a îşi dezvolta activitatea pe care o desfăşoară", a declarat Katerina Butnaru, Şef Departament Clienţi Persoane Juridice în cadrul ProCredit Bank.
Această finanţare beneficiază de sprijin în baza unui program operaţional sectorial co-finanţat de Fonduri Structurale ale Uniunii Europene prin intermediul iniţiativei JEREMIE. În mod specific, iniţiativa JEREMIE este implementată în România în cadrul Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivăţii Economice", cu fonduri puse la dispoziţie de Fondul European de Dezvoltare Regională.
Al doilea acord dintre ProCredit Bank şi Fondul European de Investiţii, referitor la creditele JEREMIE acordate în lei, a fost încheiat în octombrie 2014, ca parte a programului pentru Competitivitate şi Inovare al Uniunii Europene.
JEREMIE ("Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises") este o iniţiativă comună a Comisiei Europene (Direcţia Generală Politici Regionale) şi a Băncii Europene de Investiţii (din care face parte Fondul European de Investiţii), care are ca obiectiv îmbunătăţirea accesului la finanţare pentru IMM-urile din Uniunea Europeană în cadrul Fondurilor Structurale pentru perioada 2007-2013. JEREMIE permite Statelor Membre şi Regiunilor să dedice resurse naţionale şi din fonduri structurale pentru a crea fonduri de participare ("holding funds") care să poată finanţa IMM-urile într-un mod flexibil şi inovator. Noua iniţiativă urmăreşte dezvoltarea şi încurajarea antreprenoriatului în Uniunea Europeană.
Până în prezent, la nivel UE, FEI gestionează 14 Fonduri de Participare JEREMIE, dintre care 7 la nivel naţional şi alte 7 la nivel regional. În România, iniţiativa JEREMIE este administrată de către FEI şi este finanţată prin Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice", cofinanţat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.
Principala misiune a FEI este aceea de a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii din Europa (IMM-urile), ajutându-le să aibă acces la finanţare. FEI proiectează şi dezvoltă instrumente de capital de risc şi garanţii care vizează în mod specific acest segment de piaţă. În acest rol, FEI promovează obiectivele Uniunii Europene în sprijinul inovării, cercetării şi dezvoltării, a spiritul antreprenorial, a creşterii economice şi a ocupării forţei de muncă. Totalul angajamentelor nete ale FEI la fondurile de capital privat s-au ridicat la peste 6,9 miliarde euro la sfârşitul anului 2012. Cu investiţii în peste 435 de fonduri, FEI este lider în piata de capital europeană având în vedere amploarea şi sfera de aplicabilitate a investiţiilor sale, în special în segmentele high-tech şi cele in stadiu incipient. FEI garantează un portofoliu de credite totalizand peste 4,7 miliarde euro în aproape 255 de operaţiuni la sfârşitul anului 2012, poziţionându-se ca un jucator cu impact major în oferirea de garanţii pentru IMM-uri şi un lider în garantarea de microfinanţării.