Procurorii cer arestarea lui Sebastian Ghiţă

A.S.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 24 martie 2016

Procurorii cer arestarea lui Sebastian Ghiţă

Actualizare 9:46 Cumnatul lui Sebastian Ghiţă, audiat la DNA

Cumnatul lui Sebastian Ghiţă, Cristian Anastasescu, cel care administrează firma Asesoft, s-a prezentat, joi dimineaţă, la sediul DNA Ploieşti, surse judiciare declarând că acesta va fi audiat ca martor în dosarul clasat în 2014 de procurorul Lucian Papici, informează Agerpres.

(I.D.)

-----

Actualizare 9:12 Viorel Dosaru, Liviu Tudose, Aurelian Mihăilă şi Constantin Ispas, reţinuţi de DNA

Fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, dar şi fostul şef al DGA Prahova, Constantin Ispas, au fost reţinuţi, miercuri seară, după mai multe ore de audieri în dosarul clasat de procurorul Lucian Papici, transmite Agerpres.

Cei patru au fost scoşi încătuşaţi din sediul DNA Ploieşti, urmând a fi duşi la arestul Capitalei. Joi, aceştia vor fi prezentaţi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu propunere de arestare preventivă, precizează sursa citată.

Conform unor surse judiciare, Liviu Tudose este acuzat în acest dosar de luare de mită şi furnizare de informaţii confidenţiale, iar procurorul Aurelian Mihăilă este acuzat de cercetare abuzivă şi furnizare de informaţii nedestinate publicităţii.

De asemenea, fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, este acuzat de luare de mită (două infracţiuni), favorizarea infractorului şi furnizarea de informaţii nedestinate publicităţii, iar Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova, este acuzat de luare de mită şi furnizarea de informaţii nedestinate publicităţii.

(I.D.)

----

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a transmis ieri Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cererea şi referatul întocmit în cauză, în vederea sesizării ministrului Justiţiei pentru a cere preşedintelui Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a deputatului Sebastian Ghiţă, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă, conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În replică la acuzaţiile procurorilor, deputatul Sebastian Ghiţă a spus: "Resping acuzaţiile procurorilor. Denunţurile mincinoase din dosar au avut că scop înjumătăţirea pedepsei persoanelor anchetate în alte cauze. Sunt convins că voi putea aduce dovezi în favoarea susţinerii nevinovăţiei mele. Mă surprinde diversitatea acuzaţiilor, de la probleme cu permisul auto, la relaţii şi informaţii obţinute de la procurorul şef al Curţii de Apel Ploieşti şi de la şeful poliţiei până la şantaje prin intermediul Realitatea TV. Nu am văzut ca, în 2011, la Realitatea TV să se fi practicat şantajul.

Dimineaţă (n.r. ieri) am fost prezent la DNA în calitate de suspect. Pentru că nu cunoşteam detalii despre acuzaţii, procurorul mi-a spus că pot face o cerere ca să consult dosarul. Mi-a mai transmis că voi fi contactat ulterior citirii dosarului pentru a da declaraţii. Am aflat cu surprindere despre cererea de reţinere şi arestare. Probabil voi vedea dosarul la Parlament".

Procurorii susţin că în perioada 2013-2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti se afla în curs de urmărire penală o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe căi, printre cei implicaţi în furnizarea ilegală de informaţii nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă. DNA precizează că informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau să fie luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală: "Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice, suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian a capacitat un magistrat şi o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Prahova să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. Faptele ar fi fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă Sebastian Aurelian avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei".

Procurorii susţin că, în schimbul informaţiilor nedestinate publicităţii pe care le-a obţinut, Sebastian Ghiţă a promis, pe de o parte, persoanei din conducerea IPJ Prahova că o va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, a acordat magistratului sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale, mai spun procurorii .

DNA precizează că într-un alt context, în cursul lunii martie 2011, pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa unei anumite societăţi comerciale, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA, suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian l-a constrâns pe reprezentantul acelei societăţi comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii: "Scopul încheierii contractului era ca SC ASESOFT INTERNAŢIONAL SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500.000 euro, reprezentând valoarea contractului menţionat. Din acea sumă, SC ASESOFT INTERNAŢIONAL SA a primit, în două tranşe,în perioada iunie - septembrie 2011, suma totală de 610.202, 96 lei".

Procurorii mai spun că, la data de 22 iulie 2012, Sebastian Ghiţă a condus pe drumurile publice un autoturismul marca Mercedes, fiind depistat pe raza localităţii Bărcăneşti, judeţul Prahova, în condiţiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22.03.2012-18.08.2012. DNA arată: "La aceeaşi dată, Ghiţă Sebastian Aurelian i-a solicitat unei persoane cu funcţie de conducere din IPJ Prahova să intervină pe lângă lucrătorii de poliţie rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceştia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenţii (depăşirea limitei legale de viteză pe raza localităţii) şi a unei infracţiuni la regimul circulaţiei (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiţă Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule), respectiv întocmirea dosarului penal, intervenţie care s-a şi realizat. În schimb, Ghiţă Sebastian Aurelian a oferit sprijin, astfel încât persoana respectivă să îşi menţină funcţia de conducere pe care o exercita la IPJ Prahova".

Procurorul Liviu Tudose, adus cu mandat la sediul DNA

Procurorul general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, Liviu Tudose, a fost adus, ieri după-amiază, cu mandat la sediul DNA Ploieşti, surse judiciare declarând că procurorii au obţinut aviz din partea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru reţinerea şi arestarea preventivă a acestuia.

Tudose a mai fost ieri dimineaţă la DNA, el fiind la acel moment citat ca suspect în dosarul clasat în 2014 de procurorul Lucian Papici.

De asemenea, procurorul Aurelian Mihăilă, fost adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, s-a prezentat, ieri, la sediul DNA Ploieşti, surse judiciare declarând ca acesta a fost citat în calitate de suspect.

Procurorii susţin că Liviu Tudose este acuzat de luare de mită şi furnizare de informaţii confidenţiale, iar procurorul Aurelian Mihăilă este acuzat de cercetare abuzivă şi furnizare de informaţii nedestinate publicităţii.

De asemenea, fostul subsecretar de stat în MAI, Viorel Dosaru, prezent şi el ieri la DNA Ploieşti, este acuzat de luare de mită (două infracţiuni), favorizarea infractorului şi furnizarea de informaţii nedestinate publicităţii, iar Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova, este acuzat de luare de mită şi furnizarea de informaţii nedestinate publicităţii.

Dosaru s-a prezentat, ieri, la sediul DNA Ploieşti, fiind citat în calitate de suspect în această speţă şi a părăsit sediul DNA fără să facă declaraţii presei.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a confirmat, pe 26 februarie, redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care au calitatea de intimat 13 persoane cu funcţii importante din judeţul Prahova - procurori, poliţişti, un deputat şi şefi ai unor instituţii publice, printre care şeful Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Conform datelor de pe site-ul oficial al ÎCCJ, dosarul a fost înregistrat pe 9 februarie, intimaţi fiind fostul şef al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Ploieşti, Daniel Cristian Petre, adjunctul său de la acea vreme, Cătălin Dinu, fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, Viorel Dosaru, fostul subsecretar de stat în MAI, şeful Poliţiei Ploieşti, Cristian Gelu Manea, fostul şef al DGA Prahova, Constantin Ispas, ofiţerul BCCO Emanuel Saghel, fostul şef al Serviciului Investigaţii Criminale din IJP Prahova, Nicolae Zecheru, fostul şef al DIICOT Ploieşti, Ionuţ Botnaru, actual şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti, Liviu Matei, actual şef al DIICOT Ploieşti, procurorul Gheorghe Gârbea, fost adjunct al şefului PCA Ploieşti, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, şi fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, dosarul în cauză pentru care procurorii DNA Bucureşti au cerut confirmarea redeschiderii urmăririi penale a fost clasat de procurorul Lucian Papici în aprilie 2014.

Sursele citate au precizat că cercetările în acest caz ar fi pornit de la ancheta efectuată în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro în care ulterior au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti mai mulţi inculpaţi, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, Răzvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma, dar şi oameni de afaceri ale căror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autorităţile publice din Prahova.

Astfel, procurorii anticorupţie suspectau că Răzvan Alexe ar fi apelat la mai multe persoane cu funcţii importante - procurori, poliţişti, angajaţi ai autorităţilor de control fiscal şi ai administraţiei - pentru a obţine date referitoare la demersurile întreprinse de anchetatori în dosare care îl vizau şi pentru a tergiversa anchetele, au precizat sursele judiciare.

Printre cei care i-ar fi furnizat informaţii lui Alexe ar fi şi şeful de la acea vreme al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, Viorel Dosaru, actual subsecretar de stat în Ministerul de Interne, care ar fi fost recompensat cu sume importante de bani.

De asemenea, Răzvan Alexe ar fi apelat şi la alte persoane cu influenţă, cum ar fi Mircea Cosma, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi deputatul Vlad Cosma, pentru stoparea sau tergiversarea cercetărilor în dosarul respectiv.

Totodată, apropiaţii lui Alexe ar fi desfăşurat operaţiuni de filaj în zona PCA Ploieşti pentru a identifica martorii din dosar cu scopul de a-i intimida, au mai spus sursele citate.

Conform acestora, procurorul Lucian Papici a dispus, în aprilie 2014, clasarea cauzei faţă de cei 13, motivând că nu se impune începerea urmăririi penale in rem în cauză, pentru că faptele nu există în materialitatea lor. Ulterior însă, procurorii DNA Ploieşti au început urmărirea penală faţă de Mircea şi Vlad Cosma, faţă de Daniel Petre, de Constantin Ispas şi Emanuel Saghel în diferite dosare privind fapte de corupţie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De acesta imi pare rau, dar daca a gresit sa plateasca.

    Mai bine ramanea in privat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb