Procurorii DNA au luat la inspectat contractele CJ Braşov cu firmele de construcţii

Ovidiu VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 7 octombrie 2014

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a fost adus de anchetatori la sediul DNA Braşov, ieri după-amiază, în jurul orelor 13.00, în urma percheziţiilor făcute de procurori la locuinţa acestuia, dar şi la sediul CJ.

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a fost adus de anchetatori la sediul DNA Braşov, ieri după-amiază, în jurul orelor 13.00, în urma percheziţiilor făcute de procurori la locuinţa acestuia, dar şi la sediul CJ.

Şeful CJ Braşov, Aristotel Căncescu, vicepreşedintele Mihai Pascu, deputatul Ion Diniţă, omul de afaceri Gabriel Bâgiu şi mai mulţi angajaţi ai CJ Braşov au fost duşi la audieri la sediul DNA Braşov

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu a fost reţinut ieri seară de către DNA

Procurorii DNA au demarat ieri dimineaţă, percheziţii de amploare la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Braşov şi la locuinţa preşedintelui instituţiei, Aristotel Căncescu. Acţiunea procurorilor se desfăşoară într-un dosar care vizează posibile fapte de corupţie. Procurorii DNA au ridicat mai multe documente de la Consiliul Judeţean (CJ) Braşov şi de la locuinţele preşedintelui CJ, Artistotel Căncescu (PNL), şi vicepreşedintelui Mihai Pascu.

DNA a precizat, într-un comunicat de presă, că percheziţiile au loc la 15 adrese din municipiul Braşov şi din localităţi învecinate, din care două la instituţii publice de interes local, trei la sediile unor societăţi comerciale şi zece la locuinţele unor persoane fizice. "Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie", a menţionat DNA.

Percheziţiile vizează posibile fapte de corupţie, care ar fi fost comise de funcţionari din Consiliul Judeţean şi de oameni de afaceri locali. Astfel, în atenţia anchetatorilor sunt mai multe firme cu care CJ Braşov ar fi încheiat contracte de achiziţii publice. Una din aceste firme este compania Gotic, controlată de deputatul Ion Diniţă, preşedintele PC Braşov.

Date din SEAP arată că firma lui Diniţă a câştigat, începând cu anul 2008, contracte în valoare totală de 10,9 milioane de lei, toate în judeţul Braşov, atribuite de CNADNR, CJ Braşov, APA Braşov sau primării de comune. CJ Braşov a semnat cu Gotic un contract 2,14 milioane de lei în data de 22 iunie, 2009, pentru modernizarea unui drum judeţean de pe raza municipiului Făgăraş.

Cel mai mare contract primit de Gotic a fost acordat de comuna Tărlungeni, în valoare de 7,12 milioane de lei şi s-a referit la modernizarea infrastructurii comunei. Cu toate acestea, declaraţia de interese depusă de Diniţă la 10 iunie 2014 arată că Gotic S.A. a încheiat, începând cu 2007, o serie de contracte cu autorităţi din Braşov, în valoare totală de 112 milioane lei.

Potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, Gotic S.A. a avut anul trecut afaceri de 15,7 milioane de lei şi un profit de 21.594 lei, în timp ce în 2012 a avut afaceri de 27,2 milioane de lei şi un profit de 1,22 milioane de lei.

O altă firmă anchetată este Ramb Sistem SRL, controlată de omul de afaceri Gabriel Bâgiu.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, în cauză ar fi contracte care vizează atât atribuirea lucrărilor de modernizare a drumurilor din judeţ, precum şi cel privind construirea gardului Aeroportului Internaţional Braşov. Acest din urmă contract are o valoare de 2,1 milioane de euro şi a fost câştigat de firma Kasim Emaka SRL, care se angajase să şi taseze terenul.

Mai puţină transparenţă

Consiliul Judeţean Braşov a desfăşurat din ce în ce mai puţine proceduri prin sistemul public SEAP în ultimii trei ani, cumpărând în cele mai multe cazuri produse alimentare pentru şcoli. Date din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice arată că anul acesta CJ Braşov a atribuit doar trei contracte, în valoare totală de 1,7 milioane de lei, vizând servicii de transport aerian (0,3 milioane de lei), dotări pentru un spital (0,74 milioane de lei) şi mere pentru şcoli, în cadrul programelor naţionale (0,68 milioane de lei).

Spre comparaţie, în 2013, CJ Braşov a atribuit contracte în valoare totală de 56,56 milioane de lei, iar mai mult de jumătate din această sumă, 37,26 milioane lei, a mers către achiziţia de cornuri, lapte şi mere pentru şcoli. Alţi 3,9 milioane de lei au mers anul trecut la trei companii, pentru lucrări de întreţinere a drumurilor pe timp de iarnă, iar un contract de 15,37 milioane de lei a fost atribuit companiei Euras pentru consolidarea cetăţii Feldioara.

Suma totală atribuită prin SEAP anul trecut a fost mai mică decât cea din 2012, când CJ Braşov a dat şase contracte, în valoare totală de 66,8 milioane de lei. Din aceşti bani, 8,4 milioane de lei au mers către cornuri şi lapte pentru şcoli, 1,44 milioane de lei au mers spre refacerea unui sector de drum judeţean, iar cea mai mare parte, 56,97 milioane de lei, a fost atribuită companiei Vectra Service pentru proiectarea şi executarea unor piste în aeroportul din Braşov.

Legislaţia în vigoare spune că achiziţiile publice derulate de autorităţi trebuie să treacă prin SEAP, în afară de cele cu o valoare mai mică de 30.000 euro când e vorba de achiziţii de produse sau servicii şi 100.000 euro când e vorba de lucrări.

Căncescu susţine că mişcarea este una politică

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, a fost adus de anchetatori la sediul DNA Braşov, ieri după-amiază, în jurul orelor 13.00, în urma percheziţiilor făcute de procurori la locuinţa acestuia, dar şi la sediul CJ.

Căncescu a fost adus cu o dubă a MAI la sediul DNA Braşov, în jurul orei 13.00. La intrarea în instituţie, el a spus că acţiunea procurorilor are substrat politic. "Mi se pare ciudat să fiu vizat acum, în plină campanie electorală, în legătură cu un raport al Curţii de Conturi de acum doi ani", a afirmat Căncescu, fără a face alte comentarii.

Mihai Pascu, vicepreşedinte CJ Braşov, a declarat este vorba despre două contracte - din 2008 şi 2009, înainte ca el să devină vicepreşedinte. "Din 2012 sunt vicepreşedinte", a spus Pascu, el confirmând că anchetatorii au fost la locuinţa lui.

Alţi audiaţi sunt şeful Serviciului de achiziţii publice, Emil Cirică, county-managerul Radu Ispas, şefa Direcţiei de Relaţii Externe, Nicoleta Stelea, fostul secretar al judeţului, Mariana Tihărău, dar şi alţi angajaţi ai CJ Braşov, fostul director al Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Braşov, Viorel Costea. De asemenea, a mai fost citată ca martor şi Onelia Pescaru, director al trustului de presă Mix, controlat de preşedintele CJ Braşov.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb