Interimatul la conducerea Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA) este asigurat de procurorul Constantin Irimia, care a preluat atribuţiile ce îi revin procurorului general după ce Ioan Amarie a solicitat pensionarea. Procuror şef adjunct al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din PNA, Constantin Irimia va exercita atribuţiile care îi revin procurorului general pînă la numirea unui nou şef al PNA.
Pe de altă parte, la Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) este asigurată în continuare, pînă la semnarea şi publicarea în Monitorul Oficial a decretului prezidenţial privind revocarea din funcţie a procurorului-şef al acestei secţii, de procurorul Gheorghe Muscalu şi de adjunctul acestuia, Petronela Daniela Isac.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, săptămîna trecută, cinci din cele opt propuneri de revocare din funcţie a unor procurori-şefi formulate de ministrul justiţiei, Monica Macovei. Este vorba despre trei procurori din conducerea Parchetului Naţional Anticorupţie: Adrian Horia Miclescu - procuror general adjunct, Ion Panaitescu - procuror-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvîrşite de militari, Vasile Drăghici - procuror-şef al Secţiei de combatere a corupţiei, precum şi de doi procurori ai DIICOT: Gheorghe Muscalu - procuror-şef şi Petronela Daniela Isac - procuror-şef adjunct.
În schimb, CSM nu a avizat demiterea procurorului general al PNA, Ioan Amarie, şi a procurorului general adjunct al aceleiaşi instituţii, Gheorghe Şuhan, cărora le-a aprobat cererile de pensionare. De asemenea, CSM nu s-a pronunţat în privinţa cererii de demisie din funcţie formulată de procurorul-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din PNA, Alexandru Florin Chiciu, pe care a înaintat-o şefului statului.