PROCURORUL GENERAL AŞTEAPTĂ DECIZIA CSM Gabriela Scutea - sub lupa Inspecţiei Judiciare, dacă va fi aprobată solicitarea reprezentantului societăţii civile

Gheorghe Iorgoveanu
Ziarul BURSA #Politică / 17 noiembrie 2021

Gabriela Scutea, Victor Alistar

Gabriela Scutea, Victor Alistar

Inspecţia Judiciară aşteaptă, mâine, decizia Consiliului Superior al Magistraturii privind solicitarea lui Victor Alistar, unul dintre cei doi reprezentanţi ai societăţii civile, prin care acesta doreşte verificarea eficienţei manageriale a Gabrielei Scutea în funcţia de procuror general.

Victor Alistar acuză Secţia pentru procurori a CSM şi pe procurorul general Gabriela Scutea că fac scut în jurul oricăror nereguli din parchete. Reprezentantul societăţii civile în CSM a făcut obiectul unei cereri de apărare a independenţei Ministerului Public în ansamblu, după o serie de afirmaţii făcute într-un interviu acordat unui post de televiziune.

Alistar susţine că solicitarea formulată de Gabriela Scutea în legătură cu afectare a reputaţiei şi independenţei sistemului judiciar a fost introdusă pe ascuns pe ordinea de zi a şedinţei de săptămâna trecută a Secţiei pentru procurori din cadrul CSM şi aprobată inclusiv cu votul procurorului general. Având în vedere că Scutea avea obligaţia de a se abţine de la votul pe propria solicitare, Victor Alistar a anunţat că a formulat o plângere disciplinară la adresa procurorului general şi că va introduce recurs împotriva deciziei Secţiei pentru procurori a CSM privitoare la faptul că declaraţiile sale ar fi afectat reputaţia şi independenţa sistemului judiciar. Alistar denunţă o încălcare a procedurilor, dar şi a dreptului la liberă exprimare. Mai mult, reprezentantul societăţii civile în CSM arată că i-a fost încălcat dreptul la apărare, că şedinţa Secţiei pentru procurori nu a respectat prevederile legale privind publicitatea ordinii de zi care sunt obligatorii, conform art. 28 alin. 10 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, că secţia nu a solicitat niciun fel de raport de la Inspecţia Judiciară, că nu a fost respectată procedura de trecere prin Comisia de specialitate pregătitoare conform art. 53 1 din legea privind CSM.

Referitor la afirmaţiile sale din interviul acordat postului de televiziune, Victor Alistar arată că a exprimat percepţia societăţii cu privire la mersul justiţiei, exprimând exact ce majoritatea vede, şi anume: procurorii nu au deschis dosare privind gestionarea pandemiei, lipsa medicamentelor din spitale şi aşa mai departe, situaţii care au costat vieţi; unii dintre procurorii cu funcţii de conducere rezonează prea mult cu agenda politică şi sunt prea preocupaţi să se poziţioneze, având în vedere că numirea la marile parchete este politică; senzaţia este aceea că justiţia acţionează diferit în funcţie de cine este potenţial vizat; de când nu mai sunt protocoalele cu serviciile secrete în justiţie, capacitatea de a face anchete a scăzut.

Victor Alistar mai arată că Secţia pentru procurori a recunoscut încălcarea dispoziţiilor legale, menţionând într-un răspuns adresat petentului că desfăşurarea şedinţei de săptămâna trecută a avut loc potrivit cutumei instituită în cadrul CSM şi nicidecum potrivit legii.

De aceea, reprezentantul societăţii civile în CSM solicită efectuarea de către Inspecţia Judiciară a unui control de management la Parchetul General şi cercetarea disciplinară a procurorului general Gabriela Scutea.

Cu toatea acestea, în ciuda faptului că ne situăm de partea lui Victor Alistar cu privire la dreptul la apărare, nu putem să nu observăm modul total contrar în care reprezentantul societăţii civile în CSM a acţionat în cazul revocării din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi.

În 22 februarie 2018, după ce raportul întocmit de Tudorel Toader ajungea la CSM, Victor Alistar declara pentru Antena 3:

"Sigur, ar fi multe de spus, dar un comentariu pot să fac doar după citirea raportului ministrului Justiţiei. Acest raport va fi analizat de către secţia de procurori a CSM. Am observat că a invocat câteva aspecte care sunt de natură de a cere revocarea unui procuror, cu atât mai mult a unui procuror şef al DNA. Nu ne putem pronunţa doar pe baza declaraţiei domnului ministru, va trebui analizat întreg raportul. A mai fost o astfel de cerere şi vă pot spune că nu a durat foarte mult până la un verdict".

Reprezentantul societăţii civile a analizat atât de bine întreg raportul întocmit, după dictarea PSD, de către Tudorel Toader pentru revocarea Laurei Codruţa Kovesi, încât nu a observat că procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a fost privat de dreptul la apărare. Exact acelaşi drept constituţional şi european pe care îl invocă acum Victor Alistar în susţinerea acţiunii demarată împotriva procurorului general Gabriela Scutea şi a Secţiei de procurori a CSM, acţiuni cu care reiterăm că suntem de acord în acest caz.

Numai că în 27 februarie 2018, Secţia pentru Procurori din cadrul CSM a avizat negativ solicitarea de revocare a Laurei Codruţa Kovesi întocmită de Tudorel Toader. Au fost şase voturi pentru aviz negativ şi doar unul împotrivă - votul ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Probabil că, dacă Victor Alistar ar fi avut drept de participare şi în şedinţa Secţiei de Procurori, nu doar în aceea de plen a CSM cum prevede legea, ar fi fost două voturi împotriva avizului negativ. Pentru că, ulterior deciziei CSM şi revocării în cele din urmă a Laurei Codruţa Kovesi, nu l-am zărit în spaţiul public pe Victor Alistar să sară în apărarea fostului procuror şef al DNA şi să spună că acesta a fost lipsit de dreptul la apărare. Drept la apărare peste care nu a mai trecut Curtea Europeană a Drepturilor Omului care, în decizia din 5 mai 2020 arată că Laurei Codruţa Kovesi i-au fost încălcate dreptul la un proces echitabil şi dreptul la liberă exprimare. Adică exact drepturile pe care le invocă acum Victor Alistar. În acest context, credem că o atitudine consecventă din partea unuia dintre cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM nu i-ar dăuna acestuia în activitatea desfăşurată pentru bunul mers al justiţiei române.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. mai e mult si acest Victor Ali va fi Star pe holurile tribunalului, trimis de...societatea civila.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb