Subvenţiile de la stat pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr din ţara noastră au întârziat enorm, ne-a declarat domnul Ioan Gherman, preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr.
În anul 2007, cultivatorii de sfeclă de zahăr din România au beneficiat, din partea Ministerului Agriculturii, de un sprijin financiar de 319,8 euro/ha cultivat cu sfeclă, la care s-au adăugat 30 lei/tona de sfeclă neto de plată livrată la fabrica de zahăr. Astfel, un cultivator care a obţinut o producţie de 40 tone de sfeclă/ha va beneficia de o subvenţie totală de 2.269 lei/ha cultivat cu sfeclă de zahăr.
Domnul Ioan Gherman, preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr, ne-a declarat: "Deoarece până la această dată cultivatorii nu au primit niciun leu din aceas-tă subvenţie, facem un apel la Ministerul Agriculturii şi Minis-terul de Finanţe pentru urgentarea plăţilor în cursul lunii februarie". Domnia sa a precizat că majoritatea fermierilor nu au încasat de la fabricile de zahăr până în prezent mai mult de 50% din contravaloarea sfeclei predate în anul 2007. "Aceşti fermieri complet decapitalizaţi au nevoie stringentă de bani pentru achiziţionarea de îngrăşăminte, motorină, seminţe, erbicide şi pentru executarea lucrărilor de pregătire a terenului şi de însămânţat cultura de sfeclă pentru anul 2008", a declarat preşedintele federaţiei.
Domnul Gherman a subliniat că neachitarea urgentă a acestor bani pune în pericol realizarea suprafeţelor planificate cu sfeclă (23.000 ha), realizarea producţiei de sfeclă şi a cotei de zahăr a ţării pentru anul 2008 (109.000 tone zahăr).
Domnia sa ne-a mai spus că în ţările Uniunii Europene este stabilit un preţ unic garantat al sfeclei de zahăr de calitate standard (cu un conţinut în zahăr de 16%). În anul 2008, acest preţ este de 27,8 euro/ tona de sfeclă neto de plată. Acest preţ este obligatoriu şi pentru ţara noastră.
Preşedintele federaţiei ne-a declarat: "Din cauza creşterii substanţiale a preţurilor motorinei, îngrăşămintelor, erbicidelor, seminţelor, un fermier care obţine o producţie sub 40 tone sfeclă/ha nu-şi va putea acoperi cheltuielile de producţie prin vânzarea sfeclei şi va lucra în pierdere. Din acest motiv, apelăm şi pe această cale la Ministerul Agriculturii să facă tot posibilul să majoreze în 2008 cuantumul sprijinului acordat cultivatorilor de sfeclă pentru a salva această cultură şi industria zahărului din sfeclă ".
În anul 2007, din prelucrarea sfeclei de zahăr la noi în ţară s-au produs în total 95.000 tone de zahăr şi, astfel, s-a realizat cota alocată Româ-niei pentru acest an. În anul 2008, se estimează realizarea cotei de 109.000 tone de zahăr din sfeclă.
Cele 95.000 tone zahăr din sfeclă produse în anul 2007 reprezintă circa 19% din consumul anual de zahăr al Româ-niei (circa 500.000 tone). Cota de 329.000 tone zahăr, obţinute din zahăr brut din import, asigură circa 66% din consumul de zahăr al ţării, restul de circa 15% din consumul de pe piaţă este asigurat de importurile de zahăr alb din alte ţări (majoritatea din Uniunea Europeană). Domnul Gherman a precizat că, până în 1989, consumul anual intern de circa 550.000 tone zahăr era asigurat exclusiv din zahărul din sfeclă produs la noi în ţară.