Preţul cartofilor era cuprins la 16 septembrie între 0,8 şi 2,5 lei/kg, conform celor mai recente date furnizate de Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Durabile (MADR). În cele mai multe judeţe din ţară, cartofii au fost comercializaţi la aproximativ aceleaşi preţuri de acum două săptămâni, producătorii păstrând un preţ mediu de referinţă de 1,34 lei/kg. Hunedoara este judeţul care raportează cea mai mare scădere a preţului acestui produs (37,5%), unde preţul cartofilor a ajuns la o valoarea medie de 1,25 lei/kg.
Preţul de vânzare cu amănuntul al cartofilor a înregistrat scăderi de 18% şi în judeţul Braşov, judeţ care a ocupat primul loc în topul preţurilor lunii august a acestui an. Astfel, la 16 septembrie, un kilogram de cartofi s-a vândut la o valoare medie de 1,75 lei, faţă de 2,15 lei/kg cu două săptămâni în urmă. Scăderi nesemnificative de preţ s-au înregistrat şi în judeţele Galaţi (10% - preţ mediu al acestei săptămâni de 1,25 lei/kg), Tulcea (8% - 1,1 lei/kg), Călăraşi (7% - 1,25 lei/kg), Timiş (3,4% - 1,4 lei/kg). Preţul minim, comparativ cu situaţia înregistrată în restul ţării, se regăseşte pe pieţele şi târgurile din judeţul Bistriţa Năsăud (0,8 - 1 lei/kg) iar în judeţele Ialomiţa, Neamţ, Satu Mare, Suceava şi Vaslui de asemenea, cartofii se comercializează la preţuri scăzute (0,8 - 1,3 lei/kg).
Cea mai importantă creştere de preţ, în decursul săptămânii 10 - 16 septembrie, o raportează judeţul Cluj, unde preţul cartofilor a crescut cu 25 bani, de la 1,1 lei/kg la 1,35 lei/kg. Tot cu 25 bani/kilogram au crescut preţurile practicate din judeţul Covasna: de la 1,25 lei/kg la 1,5 lei/kg. Scăderi în medie de 6% s-au înregistrat în judeţele Suceava (preţul mediu al acestei săptămâni 0,95 lei/kg), Bucureşti (1,35 lei/kg), Neamţ (1,05 lei/kg), Vrancea (1,25 lei/kg) şi Sibiu (1,7 lei/kg).
Maximul variaţiei preţurilor săptămânii analizate se regăseşte în judeţele Alba şi Prahova (1,5 - 2,5 lei/kg) iar în Maramureş şi Mehedinţi cartofii se vând de asemenea la preţuri ridicate (1,5 - 1,8 lei/kg).