Producţia de struguri pentru vin ar putea depăşi un milion de tone, în 2007

R.P.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 1 octombrie 2007

Producţia de struguri pentru vin ar putea depăşi un milion de tone, în 2007

Producţia de struguri pentru vin din acest an ar putea depăşi un milion de tone, fiind cu peste 200.000 de tone mai mare decât cea din 2006, a declarat directorul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), Cornel Dicu. "Deşi recoltatul strugurilor se va finaliza în circa trei săptămâni, estimăm o producţie mult mai bună în acest an decât cea a anului trecut, atât din punct de vedere cantitativ cât şi calitativ. În prezent, estimările actuale sunt de circa un milion de tone, cu o medie de peste cinci tone la hectar", a precizat Dicu, citat de Rompres.

La începutul lunii august, estimările privind recolta de struguri de vin erau mai pesimiste, din cauza secetei prelungite, mai ales pentru zona de sud a ţării, dar ploile căzute în ultima perioadă au contribuit la reducerea deficitului de apă şi la redresarea recoltei. Pe de altă parte, reprezentanţii ONVV estimează că 2007 va fi un an de excepţie în ceea ce priveşte calitatea producţiei.

Suprafaţa totală cultivată cu viţă-de-vie nobilă şi hibridă este în prezent de 177.085 ha, mult mai mică decât suprafaţa negociată cu UE, de 240.000 de ha. Din producţia de struguri pentru vin a anului trecut, de 884.137,9 tone, a fost obţinută o producţie de vin de 5.014.000 hectolitri /hl/.

Anul trecut, România a exportat circa 18.163,5 hl de vin, importurile fiind de aproape trei ori mai mari - 71.330 hl. Exporturile de vin s-au orientat către Germania, Federaţia Rusă, SUA, Republica Moldova, Marea Britanie, Estonia şi Bulgaria, iar importurile au provenit din Moldova, Spania, Italia, Ungaria, Franţa şi Germania.

În România există opt regiuni viticole, 37 de podgorii şi 171 centre viticole. Sortimentul soiurilor de vin de calitate cuprinde pentru vinuri albe: Fetească Albă, Fetească Regală, Grasa de Cotnari, Tămâioasa Românească, Francuşa, Zghihara de Huşi (româneşti), Pinot Gris, Sauvignon, Traminer Roz, Riesling Italian, iar pentru vinuri roşii: Fetească Neagră, Băbeasca Neagră, Novac, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Burgund Mare (străine) sau pentru vinuri roze: Busuioaca de Bohotin (românesc).

În ceea ce priveşte consumul de vin, acesta a înregis-trat mişcări oscilante în perioada 2000-2004, dar a atins maximul în anul 2004, când s-au înregistrat 30 litri/cap de locuitor, şi este în continuă creştere, deşi românii tind să devină băutori de bere.

La nivel mondial, situaţia pentru anul 2007 este preconizată la un consum de vin de 233 milioane hl. Şase ţări însumează 60% din consumul mondial de vin, la o populaţie de aproximativ 550 milioane locuitori, acestea fiind Franţa (14,9%), Italia (13,4%), SUA (9,3%), Germania (20,2%), Spania (6,1%), Argentina (5,3 .

România, ţară viticolă cu tradiţie, ocupă, la ora actuală, locul 5 la suprafaţa viticolă, locul 6 la producţia de struguri şi tot locul 6 la producţia de vin.

România va avea un cazier al viţei de vie, din acest an

România va avea, începând cu acest an, un cazier vinicol, completat pe baza analizelor realizate de patru laboratoare asupra a 70 de soiuri de struguri, selectate la nivelul întregii ţări, a declarat directorul Inspecţia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol, Cornel Dicu. "Acest cazier vinicol reprezintă o cerinţă a Uniunii Europene, pe care România trebuie să o respecte, fiind stat membru. Cazierul este o probă martor, în caz că apar litigii internaţionale privind comercializarea unui anumit vin", a spus directorul Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol ( (ISCTV), Cornel Dicu, citat de NewsIn.

Acesta a precizat că primele analize au fost deja realizate de cele patru laboratoare responsabile, existente în Valea Călugărească, Blaj, Odobeşti şi Iaşi. Potrivit cerinţelor europene, acest cazier trebuie actualizat anual, fiind realizate analize pentru fiecare an de producţie. De asemenea, anual cel puţin 25 % dintre eşan-tioane se recoltează de pe aceleaşi parcele ca şi în anul precedent.

Conform metodologiei de colectare, fiecare eşantion trebuie să conţină cel puţin zece kilograme de struguri, fiind interzisă colectarea strugurilor pe rouă sau după ploaie. Eşantioanele sub formă de must de struguri pot fi păs-trate prin refrigerare până la vinificare. Vinificarea, realizată în cele patru laboratoare, trebuie să se efectueze în condiţii comparabile cu cele din zona de producţie pentru care s-a colectat eşantionul în cauză.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb