Producţia industrială a crescut puternic în luna aprilie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 iunie 2021

Producţia industrială a crescut puternic în luna aprilie

Ciprian Dascălu, economist-şef BCR: "Industria românească de maşini pare foarte puţin afectată de penuria de microchipuri"

Producţia industrială a României a crescut puternic în luna aprilie după revenirea modestă pe creştere din martie, cu un avans de 2,7% pe total faţă de luna precedentă, arată datele oficiale publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS). În februarie, producţia industrială a scăzut cu un ritm lunar de 1%, iar în martie a crescut cu 0,7%. În ritm anual, producţia industrială înregistrează o creştere record de 63,2% (în aprilie 2021 faţă de aprilie 2021), lună acoperită complet de lockdown-ul general anti-Covid-19. Ratele de creştere din aprilie au fost peste estimările dintr-un sondaj Bloomberg. Creşterea solidă a producţiei din aprilie (componenta prelucrătoare) a venit pe fondul cererii masive de la export.

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macro de la Banca Transilvania, notează într-un raport: "Statisticile indică creşterea industriei interne pentru a doua lună la rând în aprilie, cu o dinamică anuală în accelerare la 68% (serie brută - n.r.), nivel record, în contextul manifestării efectului bază, date fiind restricţiile în vigoare anul trecut (după incidenţa pandemiei, un şoc sanitar exogen fără precedent la nivel mondial în ultimul secol). Se confirmă astfel relansarea în formă de V şi intrarea industriei interne într-un nou ciclu economic, într-o evoluţie susţinută de campania de vaccinare, redeschiderea economiei, mix-ul relaxat de politici economice şi procesul de redinamizare din economia mondială".

În ritm lunar, contribuind la creşterea de 2,7% din aprilie, componenta energie & utilităţi a crescut cu 2,2%, componenta industrie prelucrătoare cu 6,2%, iar industria extractivă cu 10,7%. Rădulescu evidenţiază de altfel majorarea producţiei la nivelul ramurii prelucrătoare cu 85,9% an/an, "evoluţie influenţată şi de intrarea economiei mondiale într-un nou ciclu - de altfel, conform indicatorului PMI Compozit, economia mondială a accelerat în mai, consemnând cea mai bună evoluţie din 2006".

De asemenea, producţia a crescut în ramurile extractivă şi energie & utilităţi cu dinamici anuale de 10,9%, respectiv 19,5% în luna aprilie.

Prin urmare, în primele patru luni din 2021 producţia industrială s-a majorat cu 14,3% an/an. Componentele energie & utilităţi şi prelucrătoare au crescut cu 11,5% an/an, respectiv 16,3% an/an. Pe de altă parte, în industria extractivă producţia s-a ajustat cu 6,6% an/an în perioada ianuarie-aprilie 2021.

Ciprian Dascălu, economist-şef la BCR, notează într-un alt raport că "industria românească de maşini pare foarte puţin afectată de penuria de microchipuri în condiţiile în care a înregistrat un avans de 1,4% lună/lună, a treia lună consecutivă de creştere, consemnând o creştere masivă de 438,7% an/an în aprilie".

Potrivit acestuia, indicatorii de încredere externi precum indicele Ifo din Germania şi indicii PMI din industria prelucrătoare a zonei euro indică perspective bune pentru industria manufacturieră europeană, chiar dacă problemele de pe lanţurile de aprovizionare ar putea să continue să greveze producţia.

"Comenzile noi în industria prelucrătoare au crescut cu 0,7% lună/lună în aprilie, pentru a patra lună consecutiv, într-un ritm însă în atenuare faţă de cel din ultimele trei luni, după creşterea de 9,3% lună/lună în martie. Încrederea din industria manufacturieră a slăbit uşor în mai ca urmare a stocurilor mai mari şi a aşteptărilor mai slabe de producţie pentru lunile următoare. (...) Prin urmare, am putea să vedem un avans lunar mai lent pentru industria manufacturieră în luna mai", arată Dascălu.

Din perspectiva evoluţiei producţiei în primele patru luni din 2021, cele mai dinamice ramuri ale industriei prelucrătoare au fost: produse din cauciuc şi mase plastice (17,4% an/an), maşini, utilaje şi echipamente (21,4% an/an), echipamente electrice (27,9% an/an), mobilă (31,7% an/an) şi autovehicule de transport rutier, remorci şi semiremorci (34,3% an/an).

Pe de altă parte, producţia s-a ajustat în următoarele ramuri în perioada ianuarie-aprilie 2021: articole de îmbrăcăminte (cu 7,8% an/an), tipărirea şi reproducerea pe suporţi a înregistrărilor (cu 7,8% an/an), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor (cu 9,1% an/an), farmaceutică (cu 11% an/an) şi tutun (cu 14,9% an/an).

Andrei Rădulescu mai notează că producţia industrială a evoluat peste ritmul potenţial pentru a doua lună consecutiv în aprilie.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Nu mai comparați lunile verzi din pandemie cu lunile roșii doar pentru a obține creșteri fabuloase care să-l susțină pe Câțu la Congres . Descalificant pentru așa zisii analiști.

    1. Pentru voi postacii de serviciu nu e bine nici cand creste nici cand scade sunteti vesnici "gica contra"

    Si tot fata de aprilie 2020 deficitul de cont curent a crescut cu 2.5 miliarde euro, adică 107%...ca sa fim și noi obiectivi.

    Graficul nu arata complet trendul!

    Va ajut eu: este o corectie (cadere 2020) dintr-un trend ce are long tot CADERE! 

    Distractia o sa fie atunci cand o sa fie ciclic inca o Cadere exact in Fundul Caderii din TREND!!! 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb